Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle szybki i łatwy obiad dla całej rodziny. Pierożki tortellini kupuję gotowe, a następnie zapiekam je w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.
To doskonałe danie dla wegetarian, lub jeśli użyjemy pierożków z mięsem dla każdego.
Pierożki pyszne są zaraz po upieczeniu, ale można je również odgrzewać. ja najczęściej podgrzewam je w niewielkim garnuszku.
Tortellini Zapiekane w Sosie Pieczarkowym
Składniki:
-
ok. 500 g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem)
-
ok. 500 g pieczarek
-
1 szalotka
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka masła
-
ok. 500 ml. bulionu
-
1 liść laurowy
-
1-2 szlachetne grzyby suszone (borowik, prawdziwek, itp.)
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżka śmietany i 1 łyżeczka mąki
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Pieczarki myję, odkładam na sitko aby odciekły. Grzyby suszone zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na ok. 1h. Szalotkę sikam drobno. Czosnek siekam lub przeciskam przez praskę. |
2
Done
|
Na patelni rozpuszczam masło i ok. 2-3 łyżek oleju. Podsmażam szalotkę z czosnkiem, kiedy zmięknie wrzucam pieczarki i namoczone suszone grzyby. Odkrywam patelnię i wlewam do niej bulion, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę. Gotuję kilka minut. Śmietanę łączę z mąką i dokładnie mieszam. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiemSos Pieczarkowy rozkładam do pojedynczych naczyń do zapiekania, lub wlewam do jednej żaroodpornej formy. Zapiekam całość ok. 25 min. |
4
Done
|