Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle szybki i łatwy obiad dla całej rodziny. Pierożki tortellini kupuję gotowe, a następnie zapiekam je w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.
To doskonałe danie dla wegetarian, lub jeśli użyjemy pierożków z mięsem dla każdego.
Pierożki pyszne są zaraz po upieczeniu, ale można je również odgrzewać. ja najczęściej podgrzewam je w niewielkim garnuszku.
Tortellini Zapiekane w Sosie Pieczarkowym
Składniki:
ok. 500 g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem)
ok. 500 g pieczarek
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
ok. 500 ml. bulionu
1 liść laurowy
1-2 szlachetne grzyby suszone (borowik, prawdziwek, itp.)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka śmietany i 1 łyżeczka mąki
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Pieczarki myję, odkładam na sitko aby odciekły. Grzyby suszone zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na ok. 1h. Szalotkę sikam drobno. Czosnek siekam lub przeciskam przez praskę. |
2 Done | Na patelni rozpuszczam masło i ok. 2-3 łyżek oleju. Podsmażam szalotkę z czosnkiem, kiedy zmięknie wrzucam pieczarki i namoczone suszone grzyby. Odkrywam patelnię i wlewam do niej bulion, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę. Gotuję kilka minut. Śmietanę łączę z mąką i dokładnie mieszam. |
3 Done | Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiemSos Pieczarkowy rozkładam do pojedynczych naczyń do zapiekania, lub wlewam do jednej żaroodpornej formy. Zapiekam całość ok. 25 min. |
4 Done |