Niezwykle szybki i łatwy obiad dla całej rodziny.
Pierożki tortellini kupuję gotowe, a następnie zapiekam je w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.
To doskonałe danie dla wegetarian, lub jeśli użyjemy pierożków z mięsem dla każdego.
Pierożki pyszne są zaraz po upieczeniu, ale można je również odgrzewać. ja najczęściej podgrzewam je w niewielkim garnuszku.

SKŁADNIKI
- ok. 500 g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem)
- ok. 500 g pieczarek
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- ok. 500 ml. bulionu
- 1 liść laurowy
- 1-2 szlachetne grzyby suszone (borowik, prawdziwek, itp.)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka śmietany i 1 łyżeczka mąki
przygotowanie
Pieczarki myję, odkładam na sitko aby odciekły.
Następnie kroję w plasterki.
Grzyby suszone zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na ok. 1h.
Szalotkę sikam drobno. Czosnek siekam lub przeciskam przez praskę.
Na patelni rozpuszczam masło i ok. 2-3 łyżek oleju. Podsmażam szalotkę z czosnkiem, kiedy zmięknie wrzucam pieczarki i namoczone suszone grzyby.
Całość solę, przykrywam i duszę na średnim ogniu 5-8 min.
Odkrywam patelnię i wlewam do niej bulion, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę. Gotuję kilka minut.
Śmietanę łączę z mąką i dokładnie mieszam.
Dodaję na patelnię, mieszam przez chwilę.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Sos Pieczarkowy rozkładam do pojedynczych naczyń do zapiekania, lub wlewam do jednej żaroodpornej formy.
Dodaję tortellini, przykrywam szczelnie (jeśli nie mam przykrywki do naczynia używam folii aluminiowej)
Zapiekam całość ok. 25 min.
Po 15 min wyjmuję formę, odkrywam i posypuję serem startym na tarce.
Przykrywam i na kolejne 10 min wstawiam do piekarnika.
Wyjmuję i podaję ze świeżą bagietką lub czarnym chlebem.

