0 0
Tortellini Zapiekane w Sosie Pieczarkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tortellini Zapiekane w Sosie Pieczarkowym

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle szybki i łatwy obiad dla całej rodziny. Pierożki tortellini kupuję gotowe, a następnie zapiekam je w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.

To doskonałe danie dla wegetarian, lub jeśli użyjemy pierożków z mięsem dla każdego.

Pierożki pyszne są zaraz po upieczeniu, ale można je również odgrzewać. ja najczęściej podgrzewam je w niewielkim garnuszku.

 

 

 

Tortellini Zapiekane w Sosie Pieczarkowym

Składniki:

  • ok. 500 g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem)

  • ok. 500 g pieczarek

  • 1 szalotka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • ok. 500 ml. bulionu

  • 1 liść laurowy

  • 1-2 szlachetne grzyby suszone (borowik, prawdziwek, itp.)

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka śmietany i 1 łyżeczka mąki

 

 

 

 

(Visited 980 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Pieczarki myję, odkładam na sitko aby odciekły.
Następnie kroję w plasterki.

Grzyby suszone zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na ok. 1h.

Szalotkę sikam drobno. Czosnek siekam lub przeciskam przez praskę.

2
Done

Na patelni rozpuszczam masło i ok. 2-3 łyżek oleju. Podsmażam szalotkę z czosnkiem, kiedy zmięknie wrzucam pieczarki i namoczone suszone grzyby.
Całość solę, przykrywam i duszę na średnim ogniu 5-8 min.

Odkrywam patelnię i wlewam do niej bulion, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę. Gotuję kilka minut.

Śmietanę łączę z mąką i dokładnie mieszam.
Dodaję na patelnię, mieszam przez chwilę.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem

Sos Pieczarkowy rozkładam do pojedynczych naczyń do zapiekania, lub wlewam do jednej żaroodpornej formy.
Dodaję tortellini, przykrywam szczelnie (jeśli nie mam przykrywki do naczynia używam folii aluminiowej)

Zapiekam całość ok. 25 min.
Po 15 min wyjmuję formę, odkrywam i posypuję serem startym na tarce.
Przykrywam i na kolejne 10 min wstawiam do piekarnika.

4
Done

Wyjmuję i podaję ze świeżą bagietką lub czarnym chlebem.
Smacznego

Dorota

previous
Sernik z Brzoskwiniami
next
Bakłażany Pieczone z Pomidorami
previous
Sernik z Brzoskwiniami
next
Bakłażany Pieczone z Pomidorami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »