Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sernik z brzoskwiniami. Pyszny i bardzo łatwy do upieczenia sernik z dodatkiem brzoskwiń z syropu.
Brzoskwinie przed dodaniem ich do ciasta należy bardzo dokładnie odsączyć z syropu, dlatego przed przygotowaniem ciasta wykładam owoce na sitko i odstawiam, aby miały czas jak najbardziej wyschnąć.
Ciasto półkruche
Jedyne na co musimy zwrócić uwagę to podpiekanie spodu. Spód należy przygotować wcześniej, bo podpieczony może chwilę poczekać na masę serową, ale masa już na ciasto czekać nie powinna.
Ja najczęściej wstawiam spód do podpiekania, kiedy mam już ubite jajka z cukrem. Wtedy wyjmuję ciasto z zamrażarki, ścieram na grubych oczkach i wstawiam do piekarnika. Następnie kończę przygotowanie masy serowej.
Wyjmuję z piekarnika spód, odstawiam na 2-3 min, wyjmuję drugą połowę ciasta, ścieram ją sobie do miski.
Kończę masę serową i wlewam ser do formy, posypuję startym ciastem i wstawiam do piekarnika.
Pieczenie
Sernik piekę dość długo bo ok. 70 min, a może nawet nieco dłużej.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, zaglądam tylko do niego i piekę do chwili kiedy cały sernik równo urośnie.
W czasie pieczenia najpierw rosną brzegi, a środek na końcu, piekę tak długo, aż środek będzie równy z brzegami.
Przepisy na CIASTA
Sernik z Brzoskwiniami
Składniki na ciasto półkruche:
-
300 g mąki pszennej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
90 g cukru (lub nieco mniej)
-
200 g masła bardzo zimnego
-
2 żółtka (białka zachować do masy serowej)
-
skórka z pomarańczy
Masa serowa
-
1 kg sera sernikowego z wiaderka
-
200 g cukru
-
2 jajka
-
zapach waniliowy
-
2 budynie śmietankowe
-
ok. 600 g brzoskwiń z syropu.
Przepisy na SERNIK
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Brzoskwinie kładę na sitku, aby odciekły z nadmiaru syropu. Kroję na średnią kostkę. Przed samym dodanie do masy serowej mieszam z 1 łyżką mąki. |
2
Done
|
Ciasto półkruche:Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami i skórką z pomarańczy. Wysypuję na blat i zagniatam, powstanie kula. Spłaszczam ją, dzielęna dwie połowy. |
3
Done
|
Masa serowa: |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam 170 st.C. grzałki góra-dółFormę do ciasta 24-30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmuję połowę ciasta, ścieram na grubych oczkach tarki i wylepiam nim dno formy. |
5
Done
|
Na cisto wykładam masę serową z brzoskwiniami. Na wierzch ścieram drugą połowę ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę 65-70 min. do ładnego zrumienienia wierzchu. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, zaglądam tylko do niego i piekę do chwili kiedy cały sernik równo urośnie. |
6
Done
|
Upieczone ciasto zostawiam na 15 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmuję i studzę w formie przez 30 min lub dłużej na kuchennej kratce. Smacznego 😊 |
7
Done
|