Sernik z brzoskwiniami. Pyszny i bardzo łatwy do upieczenia sernik z dodatkiem brzoskwiń z syropu.
Brzoskwinie przed dodaniem ich do ciasta należy bardzo dokładnie odsączyć z syropu, dlatego przed przygotowaniem ciasta wykładam owoce na sitko i odstawiam, aby miały czas jak najbardziej wyschnąć.
Ciasto półkruche
Jedyne na co musimy zwrócić uwagę to podpiekanie spodu. Spód należy przygotować wcześniej, bo podpieczony może chwilę poczekać na masę serową, ale masa już na ciasto czekać nie powinna.
Ja najczęściej wstawiam spód do podpiekania, kiedy mam już ubite jajka z cukrem. Wtedy wyjmuję ciasto z zamrażarki, ścieram na grubych oczkach i wstawiam do piekarnika. Następnie kończę przygotowanie masy serowej.
Wyjmuję z piekarnika spód, odstawiam na 2-3 min, wyjmuję drugą połowę ciasta, ścieram ją sobie do miski.
Kończę masę serową i wlewam ser do formy, posypuję startym ciastem i wstawiam do piekarnika.
Pieczenie
Sernik piekę dość długo bo ok. 70 min, a może nawet nieco dłużej.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, zaglądam tylko do niego i piekę do chwili kiedy cały sernik równo urośnie.
W czasie pieczenia najpierw rosną brzegi, a środek na końcu, piekę tak długo, aż środek będzie równy z brzegami.
Przepisy na CIASTA

SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto półkruche:
- 300 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g cukru (lub nieco mniej)
- 200 g masła bardzo zimnego
- 2 żółtka (białka zachować do masy serowej)
- skórka z pomarańczy
- Masa serowa
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 200 g cukru
- 2 jajka
- zapach waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
- ok. 600 g brzoskwiń z syropu.
przygotowanie
Brzoskwinie kładę na sitku, aby odciekły z nadmiaru syropu.
Kroję na średnią kostkę.
Przed samym dodanie do masy serowej mieszam z 1 łyżką mąki.
CIASTO PÓŁKRUCHE
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami i skórką z pomarańczy.
Dodaję masło pokrojone w kostkę.
Całość siekam w malakserze do chwili kiedy ciasto zacznie się łączyć.
Wysypuję na blat i zagniatam, powstanie kula. Spłaszczam ją, dzielę na dwie połowy.
Karzy kawałek zawijam w folię i wkładam na 1 h do zamrażarki.
MASA SEROWA
Jajka z cukrem ubijam na jasną puszystą masę. Dodaję zapach.
Następnie wkładam ser, budynie i miksuję aż masa będzie jednolita.
Białka pozostałe z ciasta ubijam na pianę, dodaję do masy serowej i mieszam.
Brzoskwinie pokrojone w kostkę, mieszam z 1 łyżką mąki. dodaję do masy i mieszam łopatką.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM 170 ST.C. GRZAŁKI GÓRA-DÓŁ
Formę do ciasta 24-30 cm. wykładam papierem do pieczenia.
Z zamrażarki wyjmuję połowę ciasta, ścieram na grubych oczkach tarki i wylepiam nim dno formy.
Podpiekam do lekkiego zrumienienia, ok. 10-15 min. Wyjmuję.
Na cisto wykładam masę serową z brzoskwiniami. Na wierzch ścieram drugą połowę ciasta.
Rozkładam je równomiernie po serze.
Wstawiam do piekarnika i piekę 65-70 min. do ładnego zrumienienia wierzchu.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, zaglądam tylko do niego i piekę do chwili kiedy cały sernik równo urośnie.
W czasie pieczenia najpierw rosną brzegi, a środek na końcu, piekę tak długo, aż środek będzie równy z brzegami.
Upieczone ciasto zostawiam na 15 min w uchylonym piekarniku.
Następnie wyjmuję i studzę w formie przez 30 min lub dłużej na kuchennej kratce.
Wyjmuję z formy i zostawiam na noc do zastygnięcia.
Ewentualnie zimny sernik wstawiam na ok. 1h do lodówki.
Przepisy na SERNIK