0 0
Sernik z Brzoskwiniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik z Brzoskwiniami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Sernik z brzoskwiniami. Pyszny i bardzo łatwy do upieczenia sernik z dodatkiem brzoskwiń z syropu.

Brzoskwinie przed dodaniem ich do ciasta należy bardzo dokładnie odsączyć z syropu, dlatego przed przygotowaniem ciasta wykładam owoce na sitko i odstawiam, aby miały czas jak najbardziej wyschnąć.

 

Ciasto półkruche

Jedyne na co musimy zwrócić uwagę to podpiekanie spodu. Spód należy przygotować wcześniej, bo podpieczony może chwilę poczekać na masę serową, ale masa już na ciasto czekać nie powinna.

Ja najczęściej wstawiam spód do podpiekania, kiedy mam już ubite jajka z cukrem. Wtedy wyjmuję ciasto z zamrażarki, ścieram na grubych oczkach i wstawiam do piekarnika. Następnie kończę przygotowanie masy serowej.
Wyjmuję z piekarnika spód, odstawiam na 2-3 min, wyjmuję drugą połowę ciasta, ścieram ją sobie do miski.

Kończę masę serową i wlewam ser do formy, posypuję startym ciastem i wstawiam do piekarnika.

 

Pieczenie

Sernik piekę dość długo bo ok. 70 min, a może nawet nieco dłużej.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, zaglądam tylko do niego i piekę do chwili kiedy cały sernik równo urośnie.
W czasie pieczenia najpierw rosną brzegi, a środek na końcu, piekę tak długo, aż środek będzie równy z brzegami.

Przepisy na CIASTA

 

 

Sernik z Brzoskwiniami

Składniki na ciasto półkruche:

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 90 g cukru (lub nieco mniej)

  • 200 g masła bardzo zimnego

  • 2 żółtka (białka zachować do masy serowej)

  • skórka z pomarańczy

 

Masa serowa

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka

  • 200 g cukru

  • 2 jajka

  • zapach waniliowy

  • 2 budynie śmietankowe

  • ok. 600 g brzoskwiń z syropu.

 

Przepisy na SERNIK 

 

 

(Visited 708 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie kładę na sitku, aby odciekły z nadmiaru syropu.

Kroję na średnią kostkę.

Przed samym dodanie do masy serowej mieszam z 1 łyżką mąki.

2
Done

Ciasto półkruche:

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami i skórką z pomarańczy.
Dodaję masło pokrojone w kostkę.
Całość siekam w malakserze do chwili kiedy ciasto zacznie się łączyć.

Wysypuję na blat i zagniatam, powstanie kula. Spłaszczam ją, dzielęna dwie połowy.
Karzy kawałek zawijam w folię i wkładam na 1 h do zamrażarki.

3
Done

Masa serowa:

Jajka z cukrem ubijam na jasną puszystą masę. Dodaję zapach.
Następnie wkładam ser, budynie i miksuję aż masa będzie jednolita.

Białka pozostałe z ciasta ubijam na pianę, dodaję do masy serowej i mieszam.
Brzoskwinie pokrojone w kostkę, mieszam z 1 łyżką mąki. dodaję do masy i mieszam łopatką.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam 170 st.C. grzałki góra-dół

Formę do ciasta 24-30 cm. wykładam papierem do pieczenia.

Z zamrażarki wyjmuję połowę ciasta, ścieram na grubych oczkach tarki i wylepiam nim dno formy.
Podpiekam do lekkiego zrumienienia, ok. 10-15 min.
Wyjmuję.

5
Done

Na cisto wykładam masę serową z brzoskwiniami. Na wierzch ścieram drugą połowę ciasta.
Rozkładam je równomiernie po serze.

Wstawiam do piekarnika i piekę 65-70 min. do ładnego zrumienienia wierzchu.

W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, zaglądam tylko do niego i piekę do chwili kiedy cały sernik równo urośnie.
W czasie pieczenia najpierw rosną brzegi, a środek na końcu, piekę tak długo, aż środek będzie równy z brzegami.

6
Done

Upieczone ciasto zostawiam na 15 min w uchylonym piekarniku.

Następnie wyjmuję i studzę w formie przez 30 min lub dłużej na kuchennej kratce.
Wyjmuję z formy i zostawiam na noc do zastygnięcia.
Ewentualnie zimny sernik wstawiam na ok. 1h do lodówki.

Smacznego 😊

7
Done

Dorota

Rzeżucha Jak Siać
previous
Rzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po kroku
next
Tortellini Zapiekane w Sosie Pieczarkowym
Rzeżucha Jak Siać
previous
Rzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po kroku
next
Tortellini Zapiekane w Sosie Pieczarkowym

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »