Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szybki obiad, niezwykle łatwy i pyszny Kurczak po Chińsku.
Danie robi się w 30 min. Do kurczaka można dodać więcej lub mniej papryczki chili.
W przepisue znajdziecie 1 szt, ale ja w domu dodaję 2 szt bo lubimy dania ostre, więc dopasujcie ostrość potrawy do swoich upodobań.
Kurczak jest doskonały z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Kupuję wyłącznie ryż w dużych 5 kg torbach, Pakistański jest moim zdaniem świetny.
Ryż dla 3 dorosłych osób gotuję następująco:
2 szklanki ryżu wsypuję do miski i płuczę go do chwili kiedy woda będzie przezroczysta.
W średnim garnku zagotowuję 4,5 szkl. wody, solę ją.
Kiedy woda zacznie się gotować wsypuję ryż, czekam aż zacznie się gotować, mieszam.
Zmniejszam płomień, przykrywam garnek i gotuję 25 min.
W czasie gotowania nie otwieram garnka.
W ten sposób otrzymacie pyszny, sypki ryż.
Dla oszczędnych i tych którzy oszczędzają wodę, wodą z płukania ryżu podlewam kwiaty.
Bardzo polecam tego kurczaka, nadaje się do odgrzewania, można go również zamrozić.
Od kilku miesięcy to nasz ulubiony obiad.
Przepisy na KURCZAKA
Kurczak Ostry po Chińsku
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
ok. 1 łyżki tartego imbiru
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili (świeża)
kilka gałązek grubego szczypioru
Sos:
1 szkl jasnego sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 szkl słodkiego sosu chili
3 łyżki wina ryżowego
ok. 2/3 szklanki wody
2 łyżeczki pieprzu
ok. 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Kurczaka myję, osuszam. Pierś kroję na pół wzdłuż, a następnie na cienkie paski. Mięso wkładam do miski, wsypuję mąkę ziemniaczaną, wlewam wino ryżowe i mieszam dokładnie. |
2 Done | Papryczkę chili razem z nasionami kroję w plasterki. Szczypior kroję w ukośne duże kawałki. Czosnek przeciskam przez praskę. Imbir ścieram na tarce. |
3 Done | Przygotowanie sosu:W dzbanku lub dużym słoiku łączę wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcam potrząsam, aby składniki się połączyłī. W dzbanku dokładnie mieszam składniki łyżką. |
4 Done | Na dużej, najlepiej głębokiej patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju. Na gorący tłuszcz wkładam porcjami kurczaka i obsmażam go dokładnie z każdej strony. Kiedy mięso jest podsmażone całe wkładam na patelnię, dodaję czosnek, imbir papryczkę chili i szczypior. Mieszam i podsmażam przez 2-3 min. Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 -15 min. |
5 Done |