Szybki obiad, niezwykle łatwy i pyszny Kurczak po Chińsku.
Danie robi się w 30 min. Do kurczaka można dodać więcej lub mniej papryczki chili.
W przepisu znajdziecie 1 szt, ale ja w domu dodaję 2 szt bo lubimy dania ostre, więc dopasujcie ostrość potrawy do swoich upodobań.
Kurczak jest doskonały z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Kupuję wyłącznie ryż w dużych 5 kg torbach, Pakistański jest moim zdaniem świetny.
Ryż dla 3 dorosłych osób gotuję następująco:
2 szklanki ryżu wsypuję do miski i płuczę go do chwili kiedy woda będzie przezroczysta.
W średnim garnku zagotowuję 4,5 szkl. wody, solę ją.
Kiedy woda zacznie się gotować wsypuję ryż, czekam aż zacznie się gotować, mieszam.
Zmniejszam płomień, przykrywam garnek i gotuję 25 min.
W czasie gotowania nie otwieram garnka. W ten sposób otrzymacie pyszny, sypki ryż.
Dla oszczędnych i tych którzy oszczędzają wodę, wodą z płukania ryżu podlewam kwiaty.
Bardzo polecam tego kurczaka, nadaje się do odgrzewania, można go również zamrozić.
Od kilku miesięcy to nasz ulubiony obiad.
Przepisy na KURCZAKA

SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- ok. 1 łyżki tartego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (świeża)
- kilka gałązek grubego szczypioru
- Sos:
- 1 szkl jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 szkl słodkiego sosu chili
- 3 łyżki wina ryżowego
- ok. 2/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki pieprzu
- ok. 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
przygotowanie
Kurczaka myję, osuszam. Pierś kroję na pół wzdłuż, a następnie na cienkie paski.
Mięso wkładam do miski, wsypuję mąkę ziemniaczaną, wlewam wino ryżowe i mieszam dokładnie.
Przykrywam i odstawiam na ok. 30 min, czasami odstawiam na dłuższy cza, a nawet na noc do lodówki.
Papryczkę chili razem z nasionami kroję w plasterki.
Szczypior kroję w ukośne duże kawałki.
Czosnek przeciskam przez praskę.
Imbir ścieram na tarce.
PRZYGOTOWANIE SOSU
W dzbanku lub dużym słoiku łączę wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcam potrząsam, aby składniki się połączyłī. W dzbanku dokładnie mieszam składniki łyżką.
Odstawiam.
Na dużej, najlepiej głębokiej patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju.
Na gorący tłuszcz wkładam porcjami kurczaka i obsmażam go dokładnie z każdej strony.
Obsmażoną partię odkładam na bok.
Kiedy mięso jest podsmażone całe wkładam na patelnię, dodaję czosnek, imbir papryczkę chili i szczypior. Mieszam i podsmażam przez 2-3 min.
Następnie wlewam sos, mieszam.
Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 10 -15 min.