0 0
Kurczak Ostry po Chińsku – bardzo łatwy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Ostry po Chińsku – bardzo łatwy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Szybki obiad, niezwykle łatwy i pyszny Kurczak po Chińsku.

Danie robi się w 30 min. Do kurczaka można dodać więcej lub mniej papryczki chili.
W przepisue znajdziecie 1 szt, ale ja w domu dodaję 2 szt bo lubimy dania ostre, więc dopasujcie ostrość potrawy do swoich upodobań.

Kurczak jest doskonały z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Kupuję wyłącznie ryż w dużych 5 kg torbach, Pakistański jest moim zdaniem świetny.

 

Ryż dla 3 dorosłych osób gotuję następująco:

2 szklanki ryżu wsypuję do miski i płuczę go do chwili kiedy woda będzie przezroczysta.

W średnim garnku zagotowuję 4,5 szkl. wody, solę ją.
Kiedy woda zacznie się gotować wsypuję ryż, czekam aż zacznie się gotować, mieszam.
Zmniejszam płomień, przykrywam garnek i gotuję 25 min.

W czasie gotowania nie otwieram garnka.

W ten sposób otrzymacie  pyszny, sypki ryż.

 

Dla oszczędnych i tych którzy oszczędzają wodę, wodą z płukania ryżu podlewam kwiaty.

 

Bardzo polecam tego kurczaka, nadaje się do odgrzewania, można go również zamrozić.
Od kilku miesięcy to nasz ulubiony obiad.

 

Przepisy na KURCZAKA 

 

 

Kurczak Ostry po Chińsku

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka

  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki wina ryżowego

  • ok. 1 łyżki tartego imbiru

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili (świeża)

  • kilka gałązek grubego szczypioru

 

  • Sos:

  • 1 szkl jasnego sosu sojowego

  • 3 łyżki oleju sezamowego

  • 1 szkl słodkiego sosu chili

  • 3 łyżki wina ryżowego

  • ok. 2/3 szklanki wody

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • ok. 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)

 

 


(Visited 1 846 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka myję, osuszam.

Pierś kroję na pół wzdłuż, a następnie na cienkie paski.

Mięso wkładam do miski, wsypuję mąkę ziemniaczaną, wlewam wino ryżowe i mieszam dokładnie.
Przykrywam i odstawiam na ok. 30 min, czasami odstawiam na dłuższy cza, a nawet na noc do lodówki.

2
Done

Papryczkę chili razem z nasionami kroję w plasterki.

Szczypior kroję w ukośne duże kawałki.

Czosnek przeciskam przez praskę.

Imbir ścieram na tarce.

3
Done

Przygotowanie sosu:

W dzbanku lub dużym słoiku łączę wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcam potrząsam, aby składniki się połączyłī. W dzbanku dokładnie mieszam składniki łyżką.
Odstawiam.

4
Done

Na dużej, najlepiej głębokiej patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju.

Na gorący tłuszcz wkładam porcjami kurczaka i obsmażam go dokładnie z każdej strony.
Obsmażoną partię odkładam na bok.

Kiedy mięso jest podsmażone całe wkładam na patelnię, dodaję czosnek, imbir papryczkę chili i szczypior. Mieszam i podsmażam przez 2-3 min.
Następnie wlewam sos, mieszam.

Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 -15 min.

5
Done

Kurczaka podaję z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego

Dorota

previous
Scones – Bułki Śniadaniowe
next
Ciasto z Rabarbarem i Czekoladową Kruszonką
previous
Scones – Bułki Śniadaniowe
next
Ciasto z Rabarbarem i Czekoladową Kruszonką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »