Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto z rabarbarem. Jest pyszne, jednocześnie słodkie i kwaśne dzięki dodatkowi rabarbaru.
Moim zdaniem ciasto najsmaczniejsze jest w dzień lub dwa po upieczeniu.
Wilgotne i delikatne.
Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealne na deser do kawy.
Kruszonkę robię na zmianę z dodatkiem kakao, lub bez.
W każdej wersji ciasto jest przepyszne, chociaż moim faworytem jest wersja z czekoladową kruszonką.
Jeśli robię wersję kruszonki bez kakao, ilość mąki zwiększam o dwie łyżki.
Ciasto można upiec również z innymi owocami. Sprawdzą się jabłka, truskawki, maliny, wiśnie, borówki, lub miks owoców.
Bardzo polecam 😊
Przepisy na RABARBAR
Ciasto z Rabarbarem i Kruszonką
Składniki w temperaturze pokojowej:
-
3 jajka
-
180 g cukru
-
180 ml. oleju rzepakowego
-
1 mały kubek jogurtu naturalnego (190 g)
-
360 g mąki pszennej tortowej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
ok 500 g rabarbaru
Kruszonka:
-
50 g zimnego masła
-
1,5 łyżki kakao
-
60 g mąki pszennej
-
60 g cukru
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Rabarbar myję, kroję w niewielkie kawałki. |
2
Done
|
Kruszonka:Zimne masło ścieram na grubej tarce, lub kroję w małą kostkę. Palcami rozcieram składniki, aż powstaną grube okruchy. |
3
Done
|
W misce łączę wszystkie mokre składniki i cukier (jogurt, olej, jajka, cukier). Mieszam przez chwilę kuchenną rózgą. Mąkę łączę z proszkiem, mieszam. Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam do chwili dokładnego połączenia. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem - 180 st.C grzałki góra/dół.Formę do pieczenia 25x30 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do formy, na wierzch rozkładam rabarbar, a na koniec posypuję całość kruszonką. Ciasto piekę 45-55 min do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce 20 min, następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do wystygnięcia. Smacznego 😊 |
5
Done
|