Niezwykle łatwe i szybkie ciasto z rabarbarem.
Jest pyszne, jednocześnie słodkie i kwaśne dzięki dodatkowi rabarbaru.
Moim zdaniem ciasto najsmaczniejsze jest w dzień lub dwa po upieczeniu.
Wilgotne i delikatne.
Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealne na deser do kawy.
Kruszonkę robię na zmianę z dodatkiem kakao, lub bez.
W każdej wersji ciasto jest przepyszne, chociaż moim faworytem jest wersja z czekoladową kruszonką.
Jeśli robię wersję kruszonki bez kakao, ilość mąki zwiększam o dwie łyżki.
Ciasto można upiec również z innymi owocami. Sprawdzą się jabłka, truskawki, maliny, wiśnie, borówki, lub miks owoców.
Bardzo polecam 😊
Przepisy na RABARBAR

SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 180 ml. oleju rzepakowego
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego (190 g)
- 360 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 500 g rabarbaru
- Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 1,5 łyżki kakao
- 60 g mąki pszennej
- 60 g cukru
przygotowanie
Rabarbar myję, kroję w niewielkie kawałki.
Wkładam do miski, wsypuję ok. 2 łyżek cukru, mieszam. Odstawiam.
KRUSZONKA
Zimne masło ścieram na grubej tarce, lub kroję w małą kostkę.
Wkładam do miski masło, mąkę, kakao i cukier.
Palcami rozcieram składniki, aż powstaną grube okruchy.
Kruszonkę na czas przygotowania ciasta wstawiam do lodówki.
W misce łączę wszystkie mokre składniki i cukier (jogurt, olej, jajka, cukier). Mieszam przez chwilę kuchenną rózgą.
Mąkę łączę z proszkiem, mieszam.
Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam do chwili dokładnego połączenia.
Nie za długo tylko do chwili połączenia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM - 180 ST.C GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ.
Formę do pieczenia 25x30 cm wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto przekładam do formy, na wierzch rozkładam rabarbar, a na koniec posypuję całość kruszonką.
Ciasto piekę 45-55 min do suchego patyczka.
Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce 20 min, następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.