• Home
  • Ciasto
  • Ciasto z Rabarbarem i Czekoladową Kruszonką
0 0
Ciasto z Rabarbarem i Czekoladową Kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Rabarbarem i Czekoladową Kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle łatwe i szybkie ciasto z rabarbarem. Jest pyszne, jednocześnie słodkie i kwaśne dzięki dodatkowi rabarbaru.

Moim zdaniem ciasto najsmaczniejsze jest w dzień lub dwa po upieczeniu.
Wilgotne i delikatne.

Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealne na deser do kawy.

Kruszonkę robię na zmianę z dodatkiem kakao, lub bez.
W każdej wersji ciasto jest przepyszne, chociaż moim faworytem jest wersja z czekoladową kruszonką.
Jeśli robię wersję kruszonki bez kakao, ilość mąki zwiększam o dwie łyżki.

Ciasto można upiec również z innymi owocami. Sprawdzą się jabłka, truskawki, maliny, wiśnie, borówki, lub miks owoców.

 

Bardzo polecam 😊

Przepisy na RABARBAR 

 

Ciasto z Rabarbarem i Kruszonką

Składniki w temperaturze pokojowej:

  • 3 jajka

  • 180 g cukru

  • 180 ml. oleju rzepakowego

  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (190 g)

  • 360 g mąki pszennej tortowej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ok 500 g rabarbaru

 

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła

  • 1,5 łyżki kakao

  • 60 g mąki pszennej

  • 60 g cukru

 

 

(Visited 502 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Rabarbar myję, kroję w niewielkie kawałki.
Wkładam do miski, wsypuję ok. 2 łyżek cukru, mieszam.
Odstawiam.

2
Done

Kruszonka:

Zimne masło ścieram na grubej tarce, lub kroję w małą kostkę.
Wkładam do miski masło, mąkę, kakao i cukier.

Palcami rozcieram składniki, aż powstaną grube okruchy.
Kruszonkę na czas przygotowania ciasta wstawiam do lodówki.

3
Done

W misce łączę wszystkie mokre składniki i cukier (jogurt, olej, jajka, cukier). Mieszam przez chwilę kuchenną rózgą.

Mąkę łączę z proszkiem, mieszam.

Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam do chwili dokładnego połączenia.
Nie za długo tylko do chwili połączenia.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem - 180 st.C grzałki góra/dół.

Formę do pieczenia 25x30 cm wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto przekładam do formy, na wierzch rozkładam rabarbar, a na koniec posypuję całość kruszonką.

Ciasto piekę 45-55 min do suchego patyczka.

Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce 20 min, następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do wystygnięcia.

Smacznego 😊

5
Done

Dorota

previous
Kurczak Ostry po Chińsku – bardzo łatwy
Makaron z Łososiem
next
Makaron z Łososiem i Suszonymi Pomidorami
previous
Kurczak Ostry po Chińsku – bardzo łatwy
Makaron z Łososiem
next
Makaron z Łososiem i Suszonymi Pomidorami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »