Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kupiłam wypiekacz do chleba i teraz krok po kroku uczę się piec doskonałe domowe pieczywo. Zdrowe i smaczne domowe wypieki, które powstają przy minimalnym nakładzie pracy. Jeden z najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.

Polecam 🙂

Domowe Pieczywo

Pszenny Chleb z Maszyny

Składniki na średni bochenek:

  1. 400 g mąki pszennej typ 650
  2. 2 łyżeczki soli
  3. 1 łyżka cukru
  4. 20 g miękkiego masła
  5. 280 ml. zimnej wody
  6. 1 łyżeczka suchych drożdży

Sposób przygotowania chleba:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie wypiekacza w kolejności jaką podałam w składnikach.

Misę wstawiamy do maszyny, wybieramy odpowiedni program, jednak pamiętajmy, że dobry chleb wyrasta długo dlatego czas przygotowania i pieczenia chleba nie powinien być krótszy niż 4 godz.

W moim wypiekaczu program do pieczenia podstawowego chleba pszennego w rozmiarze średnim (M) to 5 godz.

Kiedy wszytskie składniki są już zamknięte w maszynie i wybraliśmy program włączamy przycisk START i czekamy odpowiedni czas, aż do chwili kiedy maszyna poinformuje mas, że chleb jest gotowy.

Bochenek wyjmujemy z maszyny, a następnie odstawiamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie chleb będzie wciąż lekko ciepły z cudownie chrupiącą skórką.

całkowicie wystudzony chleb przechowujemy pod szklanym lub plastikowym kloszem.

Smacznego 🙂

  • Chleb Pszenny
  • Domowy Chleb Pszenny
(Visited 224 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Mus Malinowy
Wypiekacz do Chleba Opinie
next
Wypiekacz Do Chleba – Domowa Piekarnia
previous
Mus Malinowy
Wypiekacz do Chleba Opinie
next
Wypiekacz Do Chleba – Domowa Piekarnia

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię