Łosoś Grillowany w Papierze z Drzewa Wiśniowego

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś Grillowany w Papierze z Drzewa Wiśniowego

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Siedzę sobie w ogrodzie z filiżanką kawy i zastanawiam się co zrobić na obiad w nadchodzący weekend.
    Oczywiście przeglądam bloga bo kto wie, może kiedyś wymyśliłam już coś takiego co teraz będę mogła wykorzystać.

    Przed nami sobotnie przyjęcie z doskonałym jedzeniem i doskonałymi trunkami, ale to dopiero wieczorem, a przecież wcześniej musimy coś zjeść i tak właśnie przypomniałam sobie o cudownym przepisie na grillowanego łososia w papierze wiśniowym. To naprawdę doskonałe danie jeśli chcecie zabłysnąć, niezwykle łatwe do przygotowania, a ryba którą dostaniecie jest niezwykle delikatna i soczysta.

    Oczywiście wcześniej trzeba kupić papier do grillowania, a nie dostaniecie go w każdym sklepie, ja zawsze kupuję papiery z drzewa w  GrillSklep.
    W tych papierach można przygotować rybę, ale i kurczaka, więc zastosować jest wiele, a efekt naprawdę doskonały.

    Do łososia wystarczy sałatę i kawałek świeżej bagietki, będzie smakowało i wyglądało, a pracy jest jest przy tym niewiele, ale to już nasza tajemnica 🙂

    Smacznego 🙂

     

    Łosoś z Grilla

    Łosoś w Papierze z Drzewa Wiśniowego

    Składniki dla 2 osób:

    • 400 g filetu z łososia bez skóry(surowego)
    • kilka gałązek pietruszki
    • sól morska
    • 2 arkusze papieru wiśniowego lub innego

    na marynatę:

    • 1 łyżka miodu płynnego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • sok z połowy małej pomarańczy
    • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania łososia w papierze drewnianym:

    Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć łososia, obtoczyć ze wszystkich stron. Odstawić na ok. 30 min.

    Drewniane arkusze namoczyć w czystej, zimnej wodzie i pozostawić na ok. 20 min., żeby dobrze nasiąkły wodą.

    Arkusze wyjąć z wody, położyć na desce, łososia wyjąć z marynaty, położyć na drewnianym papierze, na rybie położyć gałązkę pietruszki, zawinąć rybę i obwiązać dołączonym sznurkiem.

    Rozgrzać grill do 220 st.C. 

    Wrapy z łososiem ułożyć na obrzeżach rusztu, przykryć grill i piec rybę ok. 7–8 min, następnie odkryć i przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 7–8 min.
    Zdjąć wrapy z rusztu i podawać.

    Doskonale smakuje ryba z sałatką z rukoli skropionej oliwą z oliwek.

    Smacznego 🙂

    Łosoś z Grilla

    Drewnianych  papierów o różnych zapachach szukajcie w GrillSklep

    Łosoś z Grilla

    Rybę zwijamy luźno i związujemy sznurkiem, który znajduje się w opakowaniu razem z papierem.

    • Łosoś z Grilla
    • Łosoś z Grilla
    (Visited 4 times, 1 visits today)

    Dorota

    Makaron z Kurczakiem
    previous
    Makaron z kurczakiem w sosie z cheddara kaparów i suszonych pomidorów
    Sernik na Zimno
    next
    Sernik na Zimno z Truskawkami
    Makaron z Kurczakiem
    previous
    Makaron z kurczakiem w sosie z cheddara kaparów i suszonych pomidorów
    Sernik na Zimno
    next
    Sernik na Zimno z Truskawkami

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię