Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łosoś grillowany, czy może być coś lepszego?
Siedzę sobie w ogrodzie z filiżanką kawy i zastanawiam się co zrobić na obiad w nadchodzący weekend.
Oczywiście przeglądam bloga bo kto wie, może kiedyś wymyśliłam już coś takiego co teraz będę mogła wykorzystać.
Przed nami sobotnie przyjęcie z doskonałym jedzeniem i doskonałymi trunkami, ale to dopiero wieczorem, a przecież wcześniej musimy coś zjeść i tak właśnie przypomniałam sobie o cudownym przepisie na grillowanego łososia w papierze wiśniowym. To naprawdę doskonałe danie jeśli chcecie zabłysnąć, niezwykle łatwe do przygotowania, a ryba którą dostaniecie jest niezwykle delikatna i soczysta.
Oczywiście wcześniej trzeba kupić papier do grillowania, a nie dostaniecie go w każdym sklepie, ja zawsze kupuję papiery z drzewa w GrillSklep.
W tych papierach można przygotować rybę, ale i kurczaka, więc zastosować jest wiele, a efekt naprawdę doskonały.
Do łososia wystarczy sałatę i kawałek świeżej bagietki, będzie smakowało i wyglądało, a pracy jest jest przy tym niewiele, ale to już nasza tajemnica 🙂
Smacznego 🙂

Łosoś w Papierze z Drzewa Wiśniowego
Składniki dla 2 osób:
400 g filetu z łososia bez skóry(surowego)
kilka gałązek pietruszki
sól morska
2 arkusze papieru wiśniowego lub innego – kupiłam tutaj (klik)
na marynatę:
1 łyżka miodu płynnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy małej pomarańczy
0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przepisy na dania z GRILLa
Sposób przygotowania łososia w papierze drewnianym:
Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć łososia, obtoczyć ze wszystkich stron. Odstawić na ok. 30 min.
Drewniane arkusze namoczyć w czystej, zimnej wodzie i pozostawić na ok. 20 min., żeby dobrze nasiąkły wodą.
Arkusze wyjąć z wody, położyć na desce, łososia wyjąć z marynaty, położyć na drewnianym papierze, na rybie położyć gałązkę pietruszki, zawinąć rybę i obwiązać dołączonym sznurkiem.
Rozgrzać grill do 220 st.C.
Wrapy z łososiem ułożyć na obrzeżach rusztu, przykryć grill i piec rybę ok. 7–8 min, następnie odkryć i przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 7–8 min.
Zdjąć wrapy z rusztu i podawać.
Doskonale smakuje ryba z sałatką z rukoli skropionej oliwą z oliwek.
Smacznego 🙂

Drewnianych papierów o różnych zapachach szukajcie w GrillSklep

Rybę zwijamy luźno i związujemy sznurkiem, który znajduje się w opakowaniu razem z papierem.