Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kurczak w lepkiej, ostrej marynacie z sezamem.
Pyszne, szybkie i bardzo łatwe danie obiadowe. Kurczak jest pyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Można podawać go jako zimną przekąskę do piwa.
Mięso
Do przygotowania tego danina potrzebne są piersi z kurczaka bez skóry i kości, jeśli nie macie filetów to sprawdzi się również inna część mięsa drobiowego.
Pamiętajcie jednak, że mięso musi być bez skóry.
Mięso po usmażeniu jest delikatne i bardzo miękkie.
W ten sam sposób można przygotwać również białą rybę np. dorsza. Pamiętajmy jednak, że rybę smażymy znacznie krócej niż kurczaka.
Zbyt długo smażona ryba robi się gumowata i niesmaczna.
Dodatki
Najlepszy dodatek to ugotowany na sypko ryż, ew. frytki lub można go podawać bez żadnych dodatków.
Przepisy na dania z Kurczaka
Kurczak Lepiący z Sezamem – Sticky Chicken
Składniki:
ok. 600-700 g piersi z kurczaka
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
ponadto
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka + 2 łyżki wody
Sos
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego (u mnie 2 łyżki jasnego i 1 łyżka słodkiego sosu sojowego)
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka Sambal Oelek (opcjonalnie) lub innej ostrej przyprawy z chili
2 łyżki oleju sezamowego
Kanał KuchniaDoroty TV
Steps
1 Done | Przygotowanie kurczaka |
2 Done | Sos |
3 Done | Przygotowuję trzy miski, do jednej wsypuję mąkę ziemniaczaną, do drugiej pszenną, do trzeciej rozbijam jajka i mieszam je z wodą. Kurczaka obtaczam najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i na koniec w mące pszennej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewam ok. 2/3 szklanki oleju. Ja smażę na dwóch patelniach jednocześnie bo mięsa jest sporo. Następnie całego kurczaka wrzucam do dużej, płaskiej patelni. |
4 Done | |
5 Done | |
6 Done |