Kurczak w lepkiej, ostrej marynacie z sezamem.
Pyszne, szybkie i bardzo łatwe danie obiadowe. Kurczak jest pyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Można podawać go jako zimną przekąskę do piwa.
Mięso
Do przygotowania tego danina potrzebne są piersi z kurczaka bez skóry i kości, jeśli nie macie filetów to sprawdzi się również inna część mięsa drobiowego.
Pamiętajcie jednak, że mięso musi być bez skóry.
Mięso po usmażeniu jest delikatne i bardzo miękkie.
W ten sam sposób można przygotwać również białą rybę np. dorsza. Pamiętajmy jednak, że rybę smażymy znacznie krócej niż kurczaka.
Zbyt długo smażona ryba robi się gumowata i niesmaczna.
Dodatki
Najlepszy dodatek to ugotowany na sypko ryż, ew. frytki lub można go podawać bez żadnych dodatków.
Piersi myję, osuszam. Kroję na średniej wielkości kostkę. W misce łączę sól i pieprz, wrzucam kurczaka, obtaczam w przyprawach. Odstawiam na ok. 30 min.
Można zostawić na noc w lodówce.
Przygotowuję trzy miski, do jednej wsypuję mąkę ziemniaczaną, do drugiej pszenną, do trzeciej rozbijam jajka i mieszam je z wodą.
Kurczaka obtaczam najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i na koniec w mące pszennej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewam ok. 2/3 szklanki oleju.
Na bardzo gorący olej wrzucam porcję kurczaka i obsmażam ze wszystkich stron. Powinien być zrumieniony.
Przygotowuję trzy miski, do jednej wsypuję mąkę ziemniaczaną, do drugiej pszenną, do trzeciej rozbijam jajka i mieszam je z wodą.
Kurczaka obtaczam najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i na koniec w mące pszennej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewam ok. 2/3 szklanki oleju.
Na bardzo gorący olej wrzucam porcję kurczaka i obsmażam ze wszystkich stron. Powinien być zrumieniony.
Na koniec kurczaka posypuję sezamem.
Przepisy na dania z Kurczaka
Kanał KuchniaDoroty TV

SKŁADNIKI
- ok. 600-700 g piersi z kurczaka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- ponadto
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka + 2 łyżki wody
- Sos
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego (u mnie 2 łyżki jasnego i 1 łyżka słodkiego sosu sojowego)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka Sambal Oelek (opcjonalnie) lub innej ostrej przyprawy z chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
przygotowanie
SOS
Czosnek przeciskam przez praskę. W misce łączę wszystkie składniki sosu, mieszam. Odstawiam.
Sezam podpiekam na suchej patelni do lekkiego zrumienia. Odstawiam.
KURCZAK
Piersi myję, osuszam. Kroję na średniej wielkości kostkę.
W misce łączę sól i pieprz, wrzucam kurczaka, obtaczam w przyprawach. Odstawiam na ok. 30 min.
Można zostawić na noc w lodówce.
Przygotowuję trzy miski, do jednej wsypuję mąkę ziemniaczaną, do drugiej pszenną, do trzeciej rozbijam jajka i mieszam je z wodą.
Kurczaka obtaczam najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i na koniec w mące pszennej.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewam ok. 2/3 szklanki oleju.
Na bardzo gorący olej wrzucam porcję kurczaka i obsmażam ze wszystkich stron. Powinien być zrumieniony.
Ja smażę na dwóch patelniach jednocześnie bo mięsa jest sporo. Następnie całego kurczaka wrzucam do dużej, płaskiej patelni.
Przykrywam garnek i na dużym ogniu smażę ok. 8-10 min. Mieszam od czasu do czasu.
Kiedy kurczak jest już rumiany i usmażony, łyżką cedzakową wyjmuję go i odkładam do miski.
Wycieram tłuszcz z patelni.
Na patelnię wlewam sos, po chwili, kiedy zacznie się gotować wrzucam kurczaka, mieszam, aż pokryje się gęstniejącym sosem.
Zmniejszam płomień, przykrywam patelnię, smażę ok. 5 min.
Na koniec kurczaka posypuję sezamem i od razu podaję z dodatkiem ryżu.