0 0
Kurczak ,,Lepiący” z Sezamem – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak ,,Lepiący” z Sezamem – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kurczak w lepkiej, ostrej marynacie z sezamem.

Pyszne, szybkie i bardzo łatwe danie obiadowe. Kurczak jest pyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Można podawać go jako zimną przekąskę do piwa.

Mięso

Do przygotowania tego danina potrzebne są piersi z kurczaka bez skóry i kości, jeśli nie macie filetów to sprawdzi się również inna część mięsa drobiowego.
Pamiętajcie jednak, że mięso musi być bez skóry.

Mięso po usmażeniu jest delikatne i bardzo miękkie.

W ten sam sposób można przygotwać również białą rybę np. dorsza. Pamiętajmy jednak, że rybę smażymy znacznie krócej niż kurczaka.
Zbyt długo smażona ryba robi się gumowata i niesmaczna.

 

Dodatki

Najlepszy dodatek to ugotowany na sypko ryż, ew. frytki lub można go podawać bez żadnych dodatków.

 

 

Przepisy na dania z Kurczaka 

 

 

 

Kurczak z Sezamem

 

 

 

Kurczak Lepiący z Sezamem – Sticky Chicken

Składniki:

  • ok. 600-700 g piersi z kurczaka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • ponadto

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka + 2 łyżki wody

Sos

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 3 łyżki sosu sojowego (u mnie 2 łyżki jasnego i  1 łyżka słodkiego sosu sojowego)

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka Sambal Oelek (opcjonalnie) lub innej ostrej przyprawy z chili

  • 2 łyżki oleju sezamowego

 

 

 

 

Kanał KuchniaDoroty TV 

 

 

Przekąski do Piwa

 

(Visited 1 474 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kurczaka

Piersi myję, osuszam. Kroję na średniej wielkości kostkę.

W misce łączę sól i pieprz, wrzucam kurczaka, obtaczam w przyprawach. Odstawiam na ok. 30 min.
Można zostawić na noc w lodówce.

2
Done

Sos

Czosnek przeciskam przez praskę.

W misce łączę wszystkie składniki sosu, mieszam. Odstawiam.

Sezam podpiekam na suchej patelni do lekkiego zrumienia. Odstawiam.

3
Done

Przygotowuję trzy miski, do jednej wsypuję mąkę ziemniaczaną, do drugiej pszenną, do trzeciej rozbijam jajka i mieszam je z wodą.

Kurczaka obtaczam najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i na koniec w mące pszennej.

Na dużej głębokiej patelni rozgrzewam ok. 2/3 szklanki oleju.
Na bardzo gorący olej wrzucam porcję kurczaka i obsmażam ze wszystkich stron. Powinien być zrumieniony.

Ja smażę na dwóch patelniach jednocześnie bo mięsa jest sporo. Następnie całego kurczaka wrzucam do dużej, płaskiej patelni.
Przykrywam garnek i na dużym ogniu smażę ok. 8-10 min. Mieszam od czasu do czasu.

4
Done

Kiedy kurczak jest już rumiany i usmażony, łyżką cedzakową wyjmuję go i odkładam do miski.
Wycieram tłuszcz z patelni.

Na patelnię wlewam sos, po chwili, kiedy zacznie się gotować wrzucam kurczaka, mieszam, aż pokryje się gęstniejącym sosem.
Zmniejszam płomień, przykrywam patelnię, smażę ok. 5 min.

5
Done

Na koniec kurczaka posypuję sezamem i od razu podaję z dodatkiem ryżu.

Smacznego

6
Done

Dorota

Tarta ze Szparagami
previous
Tarta ze Szparagami i Łososiem
Ciasto z Budyniem i Owocami
next
Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem
Tarta ze Szparagami
previous
Tarta ze Szparagami i Łososiem
Ciasto z Budyniem i Owocami
next
Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »