Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasto budyniowo owocowe.
Do przygotowania ciasta można użyć również innych owoców, wiśni, malin, śliwek, a nawet jabłek. Im słodsze owoce tym mniej cukru użyjemy do ich posypania.
Budynie sprawdzą się również takie jakie lubicie, można użyć czekoladowego w towarzystwie np. malin.
Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej nie dłużej niż dwa dni. Ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Przepisy na RABARBAR
Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem
Składniki:
Na ciasto:
-
150 g zimnego masła
-
170 g mąki pszennej tortowej
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
-
120 g cukru
-
1 cukier wanilinowy
-
1 jajko + 1 żółtko
Budyń:
-
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (2 x 40g)
-
3 szklanki mleka (660 ml.)
-
1 szklanka cukru
Owoce:
-
ok. 300 g truskawek
-
ok. 300 g rabarbaru
-
ok. 1 szklanki cukru (można więcej)
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta:W misie malaksera umieścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, masło, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Zacząć siekać i w trakcie dodać jajko i żółtko. Siekamy do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. |
2
Done
|
Owoce:Rabarbar i truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Truskawki kroimy na połówki. Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki. |
3
Done
|
Budyń:W garnku zagotowujemy 2/3 ilości przygotowanego mleka z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie. |
4
Done
|
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 28x24 cm). |
5
Done
|
Przygotowanie ciasta:Na podpieczone ciasto wykładamy owoce, na nie kładziemy gorący budyń, rozsmarowujemy równą warstwą. Na koniec posypujemy ciasto 1/3 zamrożonego wcześniej ciasta, które ścieramy na tarce o grubych oczkach Ciasto pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 35-40 min. |
6
Done
|
Ciasto studzimy na kuchennej kratce. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego :) |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Witam:) czy na pewno mleka ma być 360ml ? , 3 szklanki to raczej 750ml ?
Dziękuję, rzeczywiście 660 ml. (3×220 ml.). Moja pomyłka, już poprawiam. 😊