Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasto budyniowo owocowe.
Do przygotowania ciasta można użyć również innych owoców, wiśni, malin, śliwek, a nawet jabłek. Im słodsze owoce tym mniej cukru użyjemy do ich posypania.
Budynie sprawdzą się również takie jakie lubicie, można użyć czekoladowego w towarzystwie np. malin.
Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej nie dłużej niż dwa dni. Ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Przepisy na RABARBAR

SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko + 1 żółtko
- Budyń:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (2 x 40g)
- 3 szklanki mleka (660 ml.)
- 1 szklanka cukru
- Owoce:
- ok. 300 g truskawek
- ok. 300 g rabarbaru
- ok. 1 szklanki cukru (można więcej)
przygotowanie
Przygotowanie ciasta
W misie malaksera umieścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, masło, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Zacząć siekać i w trakcie dodać jajko i żółtko. Siekamy do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, lekko i szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą do lodówki na 20-30 min., żeby ciasto odpoczęło.
Przygotowanie owoców
Rabarbar i truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Truskawki kroimy na połówki. Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki.
W jednej misce łączymy owoce, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
Budyń
W garnku zagotowujemy 2/3 ilości przygotowanego mleka z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie.
Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewamy budyń i od razu zaczynamy energicznie mieszać. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby budyń był gładki. Odstawiamy na chwilę, do ciasta potrzebujemy jednak gorący budyń, więc przygotowujemy go, kiedy ciasto jest już podpiekane.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 28x24 cm).
Nakłuwamy widelcem ciasto, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. z termoobiegiem na 10 min.
Na podpieczone ciasto wykładamy owoce, na nie kładziemy gorący budyń, rozsmarowujemy równą warstwą. Na koniec posypujemy ciasto 1/3 zamrożonego wcześniej ciasta, które ścieramy na tarce o grubych oczkach
Ciasto pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 35-40 min.
Ciasto studzimy na kuchennej kratce.
Lekko ciepłe ciasto wyjmujemy i studzimy całkowicie na kratce.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
2 komentarze
Witam:) czy na pewno mleka ma być 360ml ? , 3 szklanki to raczej 750ml ?
Dziękuję, rzeczywiście 660 ml. (3×220 ml.). Moja pomyłka, już poprawiam. 😊