• Home
  • Ciasta
  • Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasto budyniowo owocowe.

Do przygotowania ciasta można użyć również innych owoców, wiśni, malin, śliwek, a nawet jabłek. Im słodsze owoce tym mniej cukru użyjemy do ich posypania.
Budynie sprawdzą się również takie jakie lubicie, można użyć czekoladowego w towarzystwie np. malin.

Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej nie dłużej niż dwa dni. Ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Polecam i życzę smacznego 🙂

 

Ciasto z Budyniem

Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem

Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko + 1 żółtko

Budyń:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (2 x 40g)
  • 3 szklanki mleka (360 ml.)
  • 1 szklanka cukru

Owoce:

  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 300 g rabarbaru
  • ok. 1 szklanki cukru (można więcej)
(Visited 479 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

W misie malaksera umieścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, masło, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Zacząć siekać i w trakcie dodać jajko i żółtko. Siekamy do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, lekko i szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą do lodówki na 20-30 min., żeby ciasto odpoczęło.

2
Done

Owoce:

Rabarbar i truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Truskawki kroimy na połówki. Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki.
W jednej misce łączymy owoce, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.

3
Done

Budyń:

W garnku zagotowujemy 2/3 ilości przygotowanego mleka z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie.
Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewamy budyń i od razu zaczynamy energicznie mieszać. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby budyń był gładki. Odstawiamy na chwilę, do ciasta potrzebujemy jednak gorący budyń, więc przygotowujemy go, kiedy ciasto jest już podpiekane.

4
Done

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 28x24 cm).
Nakłuwamy widelcem ciasto, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. z termoobiegiem na 10 min.

5
Done

Przygotowanie ciasta:

Na podpieczone ciasto wykładamy owoce, na nie kładziemy gorący budyń, rozsmarowujemy równą warstwą. Na koniec posypujemy ciasto 1/3 zamrożonego wcześniej ciasta, które ścieramy na tarce o grubych oczkach

Ciasto pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 35-40 min.

6
Done

Ciasto studzimy na kuchennej kratce.
Lekko ciepłe ciasto wyjmujemy i studzimy całkowicie na kratce.

Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego :)

7
Done

Dorota

Bakłażan Faszerowany
previous
Bakłażany Faszerowane – pomysł na szybki obiad – przepis z filmem
Jagodzianki
next
Jagodzianki z Borówkami – przepis z filmem
Bakłażan Faszerowany
previous
Bakłażany Faszerowane – pomysł na szybki obiad – przepis z filmem
Jagodzianki
next
Jagodzianki z Borówkami – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię