Lekkie Klopsiki Szwedzkie w sosie. Doskonałe danie na obiad dla całej rodziny.
Mięso
Klopsiki robię zawsze z szynki, ale równie dobrze można je zrobić z innego mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Sos
Sos do klopsików szwedzkich robię zawsze na bazie sosu beszamelowego, ale dodaję odrobinę przyprawy magi, lub innej przyprawy do zup. dzięki przyprawie sos ma smak bardzo przypominający sławny sos podawany w jednym ze sklepów meblowych.
Przechowywanie
Klopsiki można przechowywać w lodówce, lub je mrozić.
Klopsiki po całkowitym wystudzeniu dzielę na porcje i pakuję do plastikowych pojemników. Następnie zamrażam w domowej lodówce i tak przechowuję do 2 m-cy.
Rozmrażam wyjmując dzień przed podaniem, zostawiam na noc w lodówce, a następnie podgrzewam w garnuszku, na małym ogniu.
Klopsiki podaję z ziemniakami, frytkami, kluskami śląskimi, lub kopytkami, kaszą lub ryżem. jednym słowem danie idealne.
Polecam i życzę Wam smacznego 😀
Bułkę rwę na kawałki, zalewam mlekiem, odstawiam na kilka minut aby dobrze nasiąkła. Cebulę siekam drobniutko i smażę na oleju do zeszklenia.
W dużej misce łączę wszystkie składniki na klopsiki. Mięso, zeszkloną cebulę, przyprawy, jajko i odciśniętą bułkę.
Mieszam, ja mikserem, ale można również ręką. Kiedy wszystkie składniki są wymieszane dodaję po 1 łyżce tartej bułki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ja dodaję najczęściej 2,5 łyżki. Mieszam dokładnie.
Na duży talerz wysypuję mąkę, będę w niej obtaczać kulki mięsne. Łyżeczką do herbaty maczaną w wodzie nabieram porcję mięsa, roluję niewielkie klopsiki.
Obtaczam je w mące, cienką warstwą. Odkładam na bok.
Na dużej patelni rozgrzewam olej i obsmażam na nim klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone kulki przekładam do drugiego garnka gdzie wcześniej rozgrzałam olej z 1 łyżką masła i podsmażyłam na nich cebulę. Kiedy wszystkie klopsiki są obsmażone i znajdą się w garnku, zmniejszam płomień, przykrywam
i duszę 15 min, *nie odkrywam.
W średnim garnku rozpuszczam na małym ogniu masło. Wsypuję mąkę i mieszam. Smażę na maleńkim ogniu kilka minut (dzięki podsmażeniu mąki, sos nie będzie miał mącznego smaku). Następnie wlewam do ganka część mleka i natychmiast bardzo energicznie mieszam, sos będzie szybko gęstniał. Podgrzewam i dolewam stopniowo mleko. Ogień powinien być mały, aby nie powstały grudki. Doprawiam sos solą, pieprzem, gałką i odrobiną Magi, lub innej tego typu przyprawy.
Mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia.
Do gotujących się klopsików wlewam sos, mieszam delikatnie. Zwiększam płomień, w momencie kiedy sos zaczyna się delikatnie gotować, zmniejszam płomień.
Pod przykryciem na wolnym ogniu gotuję jeszcze ok. 5-10 min.
Przepisy na OBIAD

SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa z szynki
- średnia cebula drobno posiekana i zeszklona
- 1 kajzerka pszenna + 1 szklanka mleka do namoczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 jajko
- ok. 2-3 łyżek tartej bułki
- ok. 500-700 ml. bulionu warzywnego
- ok. 1 szklanki mąki do obtoczenia klopsików
- Na sos
- 1 średnia cebula drobniutko posiekana
- ok. 300 ml mleka
- ok. 2 łyżek masła
- 1 czubata – 2 płaskie łyżki mąki
- po 0,5 łyżeczki pieprzu i soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok. 0,5 łyżeczki przyprawy Magi
- olej do smażenia
przygotowanie
Bułkę rwę na kawałki, zalewam mlekiem, odstawiam na kilka minut aby dobrze nasiąkła.
Cebulę siekam drobniutko i smażę na oleju do zeszklenia.
W dużej misce łączę wszystkie składniki na klopsiki. Mięso, zeszkloną cebulę, przyprawy, jajko i odciśniętą bułkę.
Mieszam, ja mikserem, ale można również ręką. Kiedy wszystkie składniki są wymieszane dodaję po 1 łyżce tartej bułki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ja dodaję najczęściej 2,5 łyżki.
Mieszam dokładnie.
Na duży talerz wysypuję mąkę, będę w niej obtaczać kulki mięsne.
Łyżeczką do herbaty maczaną w wodzie nabieram porcję mięsa, roluję niewielkie klopsiki.
Obtaczam je w mące, cienką warstwą.
Odkładam na bok.
Na dużej patelni rozgrzewam olej i obsmażam na nim klopsiki ze wszystkich stron.
Obsmażone kulki przekładam do drugiego garnka gdzie wcześniej rozgrzałam olej z 1 łyżką masła i podsmażyłam na nich cebulę.
Kiedy wszystkie klopsiki są obsmażone i znajdą się w garnku, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę 15 min, *nie odkrywam.
Po 15 min, odkrywam garnek i wlewam bulion, doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam płomień, przykrywam i duszę ok. 20 min.
PRZYGOTOWANIE BIAŁEGO SOSU:
W średnim garnku rozpuszczam na małym ogniu masło. Wsypuję mąkę i mieszam. Smażę na maleńkim ogniu kilka minut (dzięki podsmażeniu mąki, sos nie będzie miał mącznego smaku).
Następnie wlewam do ganka część mleka i natychmiast bardzo energicznie mieszam, sos będzie szybko gęstniał. Podgrzewam i dolewam stopniowo mleko. Ogień powinien być mały, aby nie powstały grudki.
Doprawiam sos solą, pieprzem, gałką i odrobiną Magi, lub innej tego typu przyprawy.
Mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia.
Do gotujących się klopsików wlewam sos, mieszam delikatnie.
Zwiększam płomień, w momencie kiedy sos zaczyna się delikatnie gotować, zmniejszam płomień.
Pod przykryciem na wolnym ogniu gotuję jeszcze ok. 5-10 min.
Po tym czasie klopsiki są gotowe do podania.
Doskonałe z ryżem, makaronem, kaszą, frytkami lub ziemniakami.
Przepisy z filmem na Dania Mięsne
1 komentarz
Ten sosik wygląda bardzo apetycznie 🙂