Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lekkie Klopsiki Szwedzkie w sosie. Doskonałe danie na obiad dla całej rodziny.
Mięso
Klopsiki robię zawsze z szynki, ale równie dobrze można je zrobić z innego mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Sos
Sos do klopsików szwedzkich robię zawsze na bazie sosu beszamelowego, ale dodaję odrobinę przyprawy magi, lub innej przyprawy do zup. dzięki przyprawie sos ma smak bardzo przypominający sławny sos podawany w jednym ze sklepów meblowych.
Przechowywanie
Klopsiki można przechowywać w lodówce, lub je mrozić.
Klopsiki po całkowitym wystudzeniu dzielę na porcje i pakuję do plastikowych pojemników. Następnie zamrażam w domowej lodówce i tak przechowuję do 2 m-cy.
Rozmrażam wyjmując dzień przed podaniem, zostawiam na noc w lodówce, a następnie podgrzewam w garnuszku, na małym ogniu.
Klopsiki podaję z ziemniakami, frytkami, kluskami śląskimi, lub kopytkami, kaszą lub ryżem. jednym słowem danie idealne.
Polecam i życzę Wam smacznego 😀
Przepisy na OBIAD
Klopsiki Szwedzkie
Składniki:
-
1 kg mielonego mięsa z szynki
-
średnia cebula drobno posiekana i zeszklona
-
1 kajzerka pszenna + 1 szklanka mleka do namoczenia
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
0,5 łyżeczki ostrej papryki
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 jajko
-
ok. 2-3 łyżek tartej bułki
-
ok. 500-700 ml. bulionu warzywnego
-
ok. 1 szklanki mąki do obtoczenia klopsików
Na sos
-
1 średnia cebula drobniutko posiekana
-
ok. 300 ml mleka
-
ok. 2 łyżek masła
-
1 czubata – 2 płaskie łyżki mąki
-
po 0,5 łyżeczki pieprzu i soli
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
ok. 0,5 łyżeczki przyprawy Magi
-
olej do smażenia
Przepisy z filmem na Dania Mięsne
Steps
1
Done
|
Przygotowanie klopsików:Bułkę rwę na kawałki, zalewam mlekiem, odstawiam na kilka minut aby dobrze nasiąkła. W dużej misce łączę wszystkie składniki na klopsiki. Mięso, zeszkloną cebulę, przyprawy, jajko i odciśniętą bułkę. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Na dużej patelni rozgrzewam olej i obsmażam na nim klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone kulki przekładam do drugiego garnka gdzie wcześniej rozgrzałam olej z 1 łyżką masła i podsmażyłam na nich cebulę. Po 15 min, odkrywam garnek i wlewam bulion, doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam płomień, przykrywam i duszę ok. 20 min. |
4
Done
|
Przygotowanie białego sosu:W średnim garnku rozpuszczam na małym ogniu masło. Wsypuję mąkę i mieszam. Smażę na maleńkim ogniu kilka minut (dzięki podsmażeniu mąki, sos nie będzie miał mącznego smaku). Następnie wlewam do ganka część mleka i natychmiast bardzo energicznie mieszam, sos będzie szybko gęstniał. Podgrzewam i dolewam stopniowo mleko. Ogień powinien być mały, aby nie powstały grudki. Doprawiam sos solą, pieprzem, gałką i odrobiną Magi, lub innej tego typu przyprawy. |
5
Done
|
Do gotujących się klopsików wlewam sos, mieszam delikatnie. Po tym czasie klopsiki są gotowe do podania. Smacznego 😀 |
6
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Ten sosik wygląda bardzo apetycznie 🙂