Klopsiki Szwedzkie – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki Szwedzkie – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Lekkie Klopsiki Szwedzkie w sosie. Doskonałe danie na obiad dla całej rodziny.

 

Mięso

Klopsiki robię zawsze z szynki, ale równie dobrze można je zrobić z innego mięsa wieprzowego lub drobiowego.

Sos

Sos do klopsików szwedzkich robię zawsze na bazie sosu beszamelowego, ale dodaję odrobinę przyprawy magi, lub innej przyprawy do zup. dzięki przyprawie sos ma smak bardzo przypominający sławny sos podawany w jednym ze sklepów meblowych.

Przechowywanie

Klopsiki można przechowywać w lodówce, lub je mrozić.

Klopsiki po całkowitym wystudzeniu dzielę na porcje i pakuję do plastikowych pojemników. Następnie zamrażam w domowej lodówce i tak przechowuję do 2 m-cy.
Rozmrażam wyjmując dzień przed podaniem, zostawiam na noc w lodówce, a następnie podgrzewam w garnuszku, na małym ogniu.

Klopsiki podaję z ziemniakami, frytkami, kluskami śląskimi, lub kopytkami, kaszą lub ryżem. jednym słowem danie idealne.

 

Polecam i życzę Wam smacznego 😀

 

 

Pulpety w sosie

 

 

 

Przepisy na OBIAD

 

Klopsiki Szwedzkie

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z szynki

  • średnia cebula drobno posiekana i zeszklona

  • 1 kajzerka pszenna + 1 szklanka mleka do namoczenia

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 jajko

  • ok. 2-3 łyżek tartej bułki

  • ok. 500-700 ml. bulionu warzywnego

  • ok. 1 szklanki mąki do obtoczenia klopsików

 

Na sos

  • 1 średnia cebula drobniutko posiekana

  • ok. 300 ml mleka

  • ok. 2 łyżek masła

  • 1 czubata – 2 płaskie łyżki mąki

  • po 0,5 łyżeczki pieprzu i soli

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • ok. 0,5 łyżeczki przyprawy Magi

  • olej do smażenia

 

Przepisy z filmem na Dania Mięsne 

 

 

 

 

(Visited 315 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie klopsików:

Bułkę rwę na kawałki, zalewam mlekiem, odstawiam na kilka minut aby dobrze nasiąkła.
Cebulę siekam drobniutko i smażę na oleju do zeszklenia.

W dużej misce łączę wszystkie składniki na klopsiki. Mięso, zeszkloną cebulę, przyprawy, jajko i odciśniętą bułkę.
Mieszam, ja mikserem, ale można również ręką. Kiedy wszystkie składniki są wymieszane dodaję po 1 łyżce tartej bułki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ja dodaję najczęściej 2,5 łyżki.
Mieszam dokładnie.

2
Done

Na duży talerz wysypuję mąkę, będę w niej obtaczać kulki mięsne.

Łyżeczką do herbaty maczaną w wodzie nabieram porcję mięsa, roluję niewielkie klopsiki.
Obtaczam je w mące, cienką warstwą.
Odkładam na bok.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzewam olej i obsmażam na nim klopsiki ze wszystkich stron.

Obsmażone kulki przekładam do drugiego garnka gdzie wcześniej rozgrzałam olej z 1 łyżką masła i podsmażyłam na nich cebulę.
Kiedy wszystkie klopsiki są obsmażone i znajdą się w garnku, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę 15 min, *nie odkrywam.

Po 15 min, odkrywam garnek i wlewam bulion, doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam płomień, przykrywam i duszę ok. 20 min.

4
Done

Przygotowanie białego sosu:

W średnim garnku rozpuszczam na małym ogniu masło. Wsypuję mąkę i mieszam. Smażę na maleńkim ogniu kilka minut (dzięki podsmażeniu mąki, sos nie będzie miał mącznego smaku).

Następnie wlewam do ganka część mleka i natychmiast bardzo energicznie mieszam, sos będzie szybko gęstniał. Podgrzewam i dolewam stopniowo mleko. Ogień powinien być mały, aby nie powstały grudki.

Doprawiam sos solą, pieprzem, gałką i odrobiną Magi, lub innej tego typu przyprawy.
Mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia.

5
Done

Do gotujących się klopsików wlewam sos, mieszam delikatnie.
Zwiększam płomień, w momencie kiedy sos zaczyna się delikatnie gotować, zmniejszam płomień.
Pod przykryciem na wolnym ogniu gotuję jeszcze ok. 5-10 min.

Po tym czasie klopsiki są gotowe do podania.
Doskonałe z ryżem, makaronem, kaszą, frytkami lub ziemniakami.

Smacznego 😀

6
Done

Dorota

Babeczki Migdałowe
previous
Babeczki Migdałowe – film
Tarta ze Szparagami
next
Tarta ze Szparagami i Łososiem
Babeczki Migdałowe
previous
Babeczki Migdałowe – film
Tarta ze Szparagami
next
Tarta ze Szparagami i Łososiem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »