Babeczki Migdałowe  – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki Migdałowe – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Babeczki Migdałowe to jeden z moich ulubionych deserów. Bardzo lubię migdały, więc wszystkie pomysły na ich wykorzystanie zawsze są u nas mile widziane.

Migdały

Do przygotowania masy migdałowej niezbędna jest mąka migdałowa. Można użyć kupioną, można zrobić ją samodzielnie. Aby zrobić mąkę migdałową należy migdały w skórkach dokładnie zmiksować. (mogą być blanszowane jeśli tylko takie macie). Ja mielę orzechy w specjalnym młynku do bakalii, ale można to zrobić w młynku do kawy, lub w malakserze.

Ciasto

Ja do babeczek robię ciasto półkruche, ale można je upiec z ciasta kruchego. Ciasto półkruche różni się od kruchego tylko dodatkiem proszku do pieczenia.
Każdy rodzaj ciasta jest dobry, z każdym babeczki będą pyszne.

Dżem

Ja używam dżemu z czarnych porzeczek bo jest odrobinę kwaśniejszy niż inne i moim zdaniem dobrze pasuje do słodkiej masy migdałowej. Można jednak użyć każdego innego smaku dżemu lub konfitury. Można również użyć mrożonych malin, truskawek lub wiśni. Nie rozmrażamy przed pieczeniam.

🎥 Zobaczcie również film jak zrobiłam babeczki migdałowe, krok po kroku.

Polecam i życzę Wam smacznego 😀

 

Ciastka Migdałowe

 

 

Babeczki Migdałowe

Składniki na 19 szt średnich babeczek:

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła

  • 150 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 2 żółtka

  • 80 g cukru

  • zapach waniliowy

 

Masa migdałowa:

  • 125 g mąki migdałowej (ja mieliła sama, może być kupiona)

  • 35 g mąki pszennej

  • 100 g miękkiego masła

  • 2 jajka (M)

  • ok. 1 szklanki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki, ale może być każdy ulubiony)

  • 1-2 krople zapachu migdałowego (opcjonalnie)

 

 

Przepis na Ciastka 

 

 

Babeczki

 

(Visited 287 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania ciasta:

W misce łączę mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier mieszam wszystko.
Następnie dodaję żółtka i masło pokrojone w kostkę.

Zaczynam siekać można nożem, można malakserem lub rozgniatać między palcami.
Kiedy składniki się połączę wykładam ciasto na blat i zagniatam krótko jednolite ciasto.

2
Done

Z ciasta formuję placek, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 min.

Wyjmuję i na oprószonym mąką blacie wałkuję średniej grubości placek.
Z placka wycinam kółka wielkości foremek do babeczek, ja robię to foremkami.

Następnie palcami wylepiam foremki ciastem, nakłuwam widelcem.
Foremki z ciastem stawiam na blasze i wstawiam na 20 min do zamrażalnika.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 185 st.C. góra/dół - ciasto piekę 10-13 min.

Z zamrażarki wyjmuję blachę z ciastem i piekę w gorącym piekarniku ok. 13 min do zrumienienia.

Kiedy babeczki się pieką przygotowuję masę migdałową.

4
Done

Masa Migdałowa:

Migdały mielę w młynku na drobną mąkę, lub używam kupionej.

Mąkę migdałową łączę z mąką pszenną, mieszam. Odstawiam.

W misie miksuję masło i cukier na jednolitą masę. Następnie ciągle miksując dodaję po jednym jajku.
Wsypuję mąkę migdałową, dodaję ew. zapach migdałowy (ale tylko odrobinę, jest dość intensywny), całość miksuję do połączenia składników.

Masę przekładam do rękawa cukierniczego, jeśli go nie macie można masę nakładać łyżeczką.

5
Done

Podpieczone babeczki wyjmuję z piekarnika, na każdą kładę odrobinę dżemu, na wierzch wyciskam masę migdałową.

Babeczki wstawiam do piekarnika i piekę 20-25 min, lub do ładnego zrumienienia.

Upieczone babeczki studzę na kuchennej kratce. Prawie zimne wyjmuję z foremek.
Foremki można lekko ściska aby ciasto oddzielić od formy, następnie babeczki z łatwością wychodzą.

Układam na kratce i całkowicie studzę.
Można posypać babeczki cukrem pudrem, ale moim zdaniem są wystarczająco słodkie.

Smacznego 😀

6
Done

Dorota

Paluszki Rybne
previous
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku
Pulpety w Sosie
next
Klopsiki Szwedzkie – film
Paluszki Rybne
previous
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku
Pulpety w Sosie
next
Klopsiki Szwedzkie – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »