Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Babeczki Migdałowe to jeden z moich ulubionych deserów. Bardzo lubię migdały, więc wszystkie pomysły na ich wykorzystanie zawsze są u nas mile widziane.
Migdały
Do przygotowania masy migdałowej niezbędna jest mąka migdałowa. Można użyć kupioną, można zrobić ją samodzielnie. Aby zrobić mąkę migdałową należy migdały w skórkach dokładnie zmiksować. (mogą być blanszowane jeśli tylko takie macie). Ja mielę orzechy w specjalnym młynku do bakalii, ale można to zrobić w młynku do kawy, lub w malakserze.
Ciasto
Ja do babeczek robię ciasto półkruche, ale można je upiec z ciasta kruchego. Ciasto półkruche różni się od kruchego tylko dodatkiem proszku do pieczenia.
Każdy rodzaj ciasta jest dobry, z każdym babeczki będą pyszne.
Dżem
Ja używam dżemu z czarnych porzeczek bo jest odrobinę kwaśniejszy niż inne i moim zdaniem dobrze pasuje do słodkiej masy migdałowej. Można jednak użyć każdego innego smaku dżemu lub konfitury. Można również użyć mrożonych malin, truskawek lub wiśni. Nie rozmrażamy przed pieczeniam.
🎥 Zobaczcie również film jak zrobiłam babeczki migdałowe, krok po kroku.
Polecam i życzę Wam smacznego 😀
Babeczki Migdałowe
Składniki na 19 szt średnich babeczek:
Ciasto:
-
100 g zimnego masła
-
150 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
2 żółtka
-
80 g cukru
-
zapach waniliowy
Masa migdałowa:
-
125 g mąki migdałowej (ja mieliła sama, może być kupiona)
-
35 g mąki pszennej
-
100 g miękkiego masła
-
2 jajka (M)
-
ok. 1 szklanki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki, ale może być każdy ulubiony)
-
1-2 krople zapachu migdałowego (opcjonalnie)
Przepis na Ciastka
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania ciasta:W misce łączę mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, cukier mieszam wszystko. Zaczynam siekać można nożem, można malakserem lub rozgniatać między palcami. |
2
Done
|
Z ciasta formuję placek, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 min. Wyjmuję i na oprószonym mąką blacie wałkuję średniej grubości placek. Następnie palcami wylepiam foremki ciastem, nakłuwam widelcem. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 185 st.C. góra/dół - ciasto piekę 10-13 min.Z zamrażarki wyjmuję blachę z ciastem i piekę w gorącym piekarniku ok. 13 min do zrumienienia. Kiedy babeczki się pieką przygotowuję masę migdałową. |
4
Done
|
Masa Migdałowa:Migdały mielę w młynku na drobną mąkę, lub używam kupionej. Mąkę migdałową łączę z mąką pszenną, mieszam. Odstawiam. W misie miksuję masło i cukier na jednolitą masę. Następnie ciągle miksując dodaję po jednym jajku. Masę przekładam do rękawa cukierniczego, jeśli go nie macie można masę nakładać łyżeczką. |
5
Done
|
Podpieczone babeczki wyjmuję z piekarnika, na każdą kładę odrobinę dżemu, na wierzch wyciskam masę migdałową. Babeczki wstawiam do piekarnika i piekę 20-25 min, lub do ładnego zrumienienia. Upieczone babeczki studzę na kuchennej kratce. Prawie zimne wyjmuję z foremek. Układam na kratce i całkowicie studzę. Smacznego 😀 |
6
Done
|