Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Paszteciki ptysiowe z nadzieniem z pieczarek to bardzo proste i popularne przekąski. Paszteciki ptysiowe są klasycznym polskim dodatkiem o barszczu lub bulionu.
Klasyczne ciasto parzone dokładanie takie jak na ptysie czy eklerki, ale tym razem z nadzieniem z brązowych pieczarek. Paszteciki znikają błyskawicznie, a można je podać na karnawałową kolację. Paszteciki pieczemy wcześniej i pozostawiamy bez nadzienia, do dopiero przed samym podaniem napełniamy je ciepłym farszem i na chwilę (ok. 5 min) wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby cały pasztecik był delikatnie ciepły. Takie danie będzie hitem karnawałowej uczty.
Ptysie pieczemy w piekarniku z grzałkami góra/dół, dzięki takiem ustawieniu piekarnika ptysie ładnie urosną i będą w środku suche.
Polecam 🙂

Paszteciki ptysiowe z pieczarkami
Składniki na ok. 22 mini ptysie:
- 110 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka (M lub L)
Ponadto na nadzienie:
- 250 g pieczarek brązowych lub białych
- 1 spora cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania ciasta parzonego:
W średnim garnku umieścić masło, sól, cukier i wodę. Zagotować, masło musi całkowicie się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia i od razu wsypać do niego mąkę, mieszać drewnianą łyżką do chwili kiedy wszystkie składniki się połączą i zostanie gładkie, lśniące ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
Kiedy ciasto jest już zimne, albo tylko letnie – pojedynczo wbijać jajka po każdym zmiksować do całkowitego połączenia składników. Powinno powstać gęste, lepkie ciasto.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy do ciastek, ale jeśli nie mamy jednego ani drugiego można układać ptysie łyżką zanurzać w wodzie (żeby ciasto się nie lepiło).
Ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół.
Piec ok. 25-30 min do zrumienienia. Kiedy ptysie są już upieczone. Każdego ptysia przekłuć nożem, blachę wstawić do uchylonego piekarnika, pozostawić do wystygnięcia lub chociaż 20 min., żeby ptysie wyschły w środku.
Wyjąć, zimne ptysie przekroić nożem do pieczywa i napełnić farszem.
Przygotowanie farszu z pieczarek:
Pieczarki umyć, zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić delikatnie cebulę, dodać pieczarki i posolić. Na dużym ogniu smażyć bez przykrycia, mieszając do chwili, kiedy cały sok z pieczarek wyparuje. Zmniejszyć płomień i smażyć ok. 7-8 min. Zdjąć z ognia, gorący farsz doprawić pieprzem, zamieszać odstawić do przestygnięcia.
Ptysie napełniamy ciepłym farszem najlepiej przed samym podaniem.
Smacznego 🙂
Przepis na paszteciki z ciasta kruchego znajdziecie tutaj:
Przepis na krokiety z pieczarkami znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
w przepisie jest błąd ! powinna być 1 szkl mąki a nie 1/2 szkl. Niestety miałam tego pecha że skorzystałam z Pani przepisu i wszystko do kosza. Na takie błędy nie mozna sobie pozwalac i wprowadzać ludzi w błąd. Jestem oburzona
Pani Magdaleno, rzeczywiście ma Pani rację. Bardzo mi przykro i przepraszam. Poprawiłam przepis i mam nadzieję, że nie trafi już Pani na takie błędy. Pozdrawiam.