Sałatka ziemniaczana z łososiem to świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę.
Można przygotować ją dzień przed podaniem, a przechowuję ją w lodówce. Doskonale pasuje do zimnych mięs, lub do grilla.

SKŁADNIKI
- ok. 6 średnich ziemniaków czerwonych lub zwykłych
- ok. 200 g wędzonego łososia
- 1 szklanka groszku zielonego z puszki
- 5-6 korniszonów lub ogórków konserwowych
- 0,5 szklanki majonezu
- 2 łyżki chrzany
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- koperek do posypania sałatki
przygotowanie
Ziemniaki umyć dokładnie, ugotować w skórce ,,w mundurkach" do miękkości w osolonej wodzie.
Odlać i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ziemniaki pokroić w małą kostkę, jeśli ziemniaki czerwone pozostawić ze skórką, zwykłe ziemniaki można obrać, ale nie jest to konieczne.
Korniszony pokroić w kostkę.
Groszek odlać z zalewy, przecedzić.
Łososia pokroić w paski średniej grubości.
PRZYGOTOWANIE SOSU MAJONEZOWEGO:
W misce połączyć majonez, chrzan i jogurt, doprawić pieprzem i odrobiną soli, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 min.
Koperek posiekać drobno. Dodać go do sosu majonezowego, wymieszać.
W misce połączyć wszystkie składniki ziemniaki, łososia, groszek i korniszony, polać sosem majonezowym (na początek ok. 2/3) delikatnie wymieszać.
Spróbować i jeśli trzeba doprawić solą lub pieprzem lub dolać pozostały sos.
Przechowywać w lodówce. Podawać z ciemnym chlebem lub tostami.