• Home
  • Ciastka
  • Kruche Ciasteczka Pomarańczowe z Witrażykami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kruche Ciasteczka Pomarańczowe z Witrażykami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Ciasteczka Pomarańczowe z Witrażykami

  • 30 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pomysł na pyszne ciasteczka, które mogą być nie tylko deserem, ale również ozdobą na choinkę

Polecam 🙂

 

Pyszne Ciasteczka

Ciasteczka z Witrażykami

Skadniki:

  • 150 g masła zimnego
  • 120 g cukru
  • 300 g mąki pszennej krupczatki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (L)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 1/4 szklanki pokrojonej drobno skórki w syropie (z tego przepisu)
  • 1-1,5 łyżki śmietany (18%)

ponadto

  • 200-300 g landrynek (bez nadzienia)
(Visited 748 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło pokroić w kostkę.
Mąkę połączyć z solą, proszkiem i wymieszać.
Skórkę pomarańczową posiekać drobno.

2
Done

W misie malaksera umieścić mąkę z dodatkami, masło, cukier, jajko, skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki posiekać, po chwili dodać śmietanę, na początek 1 łyżkę, siekać do chwili kiedy wszystkie składniki dokładanie się połączą i powstanie jednolita kula.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę i szybko, krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczy, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 30-40 min, aby ciasto odpoczęło.

3
Done

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół. jedną połowę schować do lodówki, drugą rozwałkować na oprószonym mąką blacie.
Ciasto powinno mieć grubość ok. 2-3 mm.
Z ciasta wycinamy ciastka, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastkach wycinamy następnie mniejsze ciasteczko.
W powstałe wycięcie wkładamy landrynkę, można ją pokruszyć, można włożyć całą.

4
Done

Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st>C. z termoobiegiem i pieczemy ok. 7-9 min, lub do lekkiego zrumienienia.
W czasie pieczenia landrynki się rozpuszczą i wypełnią powstałe wycięcie.

5
Done

Ciastka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze przez ok. 5 min, witrażyk musi zastygnąć w innym wypadku może się zniszczyć.
Chłodne ciastka przenosimy na kuchenną kratkę i całkowicie studzimy.

6
Done

Dorota

previous
Zakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz Czerwony
Barszcz Czerwony Wigilijny
next
Barszcz Czerwony Wigilijny
previous
Zakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz Czerwony
Barszcz Czerwony Wigilijny
next
Barszcz Czerwony Wigilijny

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię