Pomysł na pyszne ciasteczka, które mogą być nie tylko deserem, ale również ozdobą na choinkę
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 150 g masła zimnego
- 120 g cukru
- 300 g mąki pszennej krupczatki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (L)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 1/4 szklanki pokrojonej drobno skórki w syropie (z tego przepisu)
- 1-1,5 łyżki śmietany (18%)
- 200-300 g landrynek
przygotowanie
Masło pokroić w kostkę.
Mąkę połączyć z solą, proszkiem i wymieszać.
Skórkę pomarańczową posiekać drobno.
W misie malaksera umieścić mąkę z dodatkami, masło, cukier, jajko, skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki posiekać, po chwili dodać śmietanę, na początek 1 łyżkę, siekać do chwili kiedy wszystkie składniki dokładanie się połączą i powstanie jednolita kula.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę i szybko, krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczy, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 30-40 min, aby ciasto odpoczęło.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół. jedną połowę schować do lodówki, drugą rozwałkować na oprószonym mąką blacie.
Ciasto powinno mieć grubość ok. 2-3 mm.
Z ciasta wycinamy ciastka, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastkach wycinamy następnie mniejsze ciasteczko.
W powstałe wycięcie wkładamy landrynkę, można ją pokruszyć, można włożyć całą.
Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. z termoobiegiem
i pieczemy ok. 7-9 min, lub do lekkiego zrumienienia.
W czasie pieczenia landrynki się rozpuszczą i wypełnią powstałe wycięcie.
Ciastka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze przez ok. 5 min, witrażyk musi zastygnąć w innym wypadku może się zniszczyć.
Chłodne ciastka przenosimy na kuchenną kratkę i całkowicie studzimy.
2 komentarze
Czy nie dajemy cukru do ciastek🤔, tylko waniliowy?
Dodajemy oczywiście ok. 120 g. Już poprawione, dziękuję 🙂