Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjne, lekkie z cukrem pudrem lub lukrem, Pączki domowe.
Zapraszam do smażenia 🙂
Pączki Tradycyjne
Składniki na ok. 8-10 szt:
2 jajka
30 g masła rozpuszczonego
1 łyżka cukru + 1 cukier wanilinowy
szczypta soli
1 szklanka ciepłego mleka
ok. 2,5 szklanki mąki
1 łyżka drożdży suchych (7 g)
cukier puder + powidła do nadziania pączków
olej rzepakowy do smażenia
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W średniej misce łączymy jajka, cukier, sól mleko i drożdże dokładnie mieszamy. |
2 Done | Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką, wykładamy na blat oprószony mąką. Lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok 2 cm. grubości. |
3 Done | W płaskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać ok. 1l. oleju rzepakowego. Olej powinien mieć temperaturę 175–180 st.C. |
4 Done | Na rozgrzany olej wkładamy kilka wyrośniętych pączków, smażymy do zrumienienia przez ok. 3 min po każdej ze stron. Wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy. |
5 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Wyglądają po prostu cudownie, aż zrobiłem się głodny