Domowe Pączki tradycyjne
Tradycyjne, lekkie z cukrem pudrem lub lukrem.
Zapraszam do smażenia 🙂

SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 30 g masła rozpuszczonego
- 1 łyżka cukru + 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ok. 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżka drożdży suchych (7 g)
- cukier puder + powidła do nadziania pączków
- olej rzepakowy do smażenia
przygotowanie
W średniej misce łączymy jajka, cukier, sól mleko i drożdże dokładnie mieszamy.
W misie miksera łączymy mąkę z mokrymi składnikami, bardzo dokładnie wyrabiamy przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
Po ok. 5-6 min wyrabiania, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką, wykładamy na blat oprószony mąką. Lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok 2 cm. grubości.
Wycinamy krążki, foremką lub szklanką.
Odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 min do podrośnięcia.
W płaskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać ok. 1l. oleju rzepakowego. Olej powinien mieć temperaturę 175–180 st.C.
Na rozgrzany olej wkładamy kilka wyrośniętych pączków, smażymy do zrumienienia przez ok. 3 min po każdej ze stron. Wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy.
Przestudzone pączki można nadziać przy pomocy szprycy powidłami różanymi lub śliwkowymi.
Pączki na koniec oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Przepisy na PĄCZKI
2 komentarze
Wyglądają po prostu cudownie, aż zrobiłem się głodny
Dziękuję Dorotko za przepis.
Upiekłam pączki z twojego przepisu Po raz pierwszy udały mi się dzięki tobie. Wyszły bardzo smaczne.👍🙂