Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjne, lekkie z cukrem pudrem lub lukrem, Pączki domowe.
Zapraszam do smażenia 🙂
Pączki Tradycyjne
Składniki na ok. 8-10 szt:
-
2 jajka
-
30 g masła rozpuszczonego
-
1 łyżka cukru + 1 cukier wanilinowy
-
szczypta soli
-
1 szklanka ciepłego mleka
-
ok. 2,5 szklanki mąki
-
1 łyżka drożdży suchych (7 g)
-
cukier puder + powidła do nadziania pączków
-
olej rzepakowy do smażenia
Przepisy na PĄCZKI
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W średniej misce łączymy jajka, cukier, sól mleko i drożdże dokładnie mieszamy. |
2
Done
|
Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką, wykładamy na blat oprószony mąką. Lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok 2 cm. grubości. |
3
Done
|
W płaskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać ok. 1l. oleju rzepakowego. Olej powinien mieć temperaturę 175–180 st.C. |
4
Done
|
Na rozgrzany olej wkładamy kilka wyrośniętych pączków, smażymy do zrumienienia przez ok. 3 min po każdej ze stron. Wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy. |
5
Done
|
2 komentarze Ukryj
Wyglądają po prostu cudownie, aż zrobiłem się głodny
Dziękuję Dorotko za przepis.
Upiekłam pączki z twojego przepisu Po raz pierwszy udały mi się dzięki tobie. Wyszły bardzo smaczne.👍🙂