Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo lubiane przez dzieci i proste do przygotowania klopsiki w sosie pomidorowym. Robię je dość często bo u nas w domu, lubimy je wszyscy nie tylko mój synek.
Klopsiki podaję z makaronem spaghetti, ziemniakami lub ryżem. Przechowujemy je w lodówce lub mrozimy.
Prosty, rozgrzewający obiad, polecam 🙂

Klopsiki z Mozzarellą w Sosie Pomidorowy
Składniki:
500 gr mielonego mięsa wieprzowego
paczka mini kulek mozzarelli lub 1 duża kulka pokrojona na 8 kawałków
2 łyżki tartej bułki
1 jajko
1 mała cebula drobno posiekana
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 puszka pomidorów w sosie
Do obtoczenia klopsików:
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklić na oleju. Odstawić do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszać mięso, tartą bułkę, paprykę w proszku, sół, pieprz, jajko i cebulę. Dokładnie wymieszać.
Z niewielkiej ilości mięsa uformować ,,placuszek” na środek położyć kulkę mozzarelli, zawinąć, uformować kulkę. To samo zrobić z resztą mięsa.
Pulpeciki obtoczyć w ,,rozkłóconym” jajku a następnie obtoczyć w mące (warstwa mąki powinna być cienka.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Klopsiki układać na tłuszczu i obsmażyć
na dużym ogniu ze wszystkich stron. Kiedy wszystkie są już zrumienione na patelnię wlać pomidory w sosie, zamieszać delikatnie, zmniejszyć płomień, przykryć patelnię i dusić klopsiki prze ok. 15 min.
Podduszone klopsiki odkryć, do sosu wsypać bazylię, wymieszać, sos można lekko posolić.
Ponownie przykryć i dusić na małym ogniu kolejne 15 min.
Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i dla chętnych startym parmezanem.
Smacznego 🙂





3 komentarze Ukryj
Witam serdecznie dzis zrobilam..klopsiki dla calej rodzinki…wyszly przepyszne..super przepis
Zdjecia piekne…pokazane krok po kroku..jak zrobic..
Wiec I poczatkujacy sobie z tym poradza..
Bede zagladac..I korzystac z przepisow pozdrawiam
🙂
Pani Basiu, bardzo się cieszę i zapraszam jak najczęściej 😀
Pyszny obiad 😉