Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, mięciusieńkie żeberka, nie pozwalamy sobie na nie zbyt często, ale po miesiącach lekkich sałatek nabraliśmy wielkiej ochoty na żeberka w miodzie. Zapragnęliśmy po prostu, czegoś cięższego i bardziej kalorycznego.
Mięso w tym przepisie jest miękkie i z łatwością oddziela się od kości. Dobrze jest użyć tu żeberek z kością właśnie, nadają potrawie dodatkowego smaku.
Polecam 🙂
Żeberka w Miodzie
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
2-3 łyżki majeranku otartego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki wody
Kuchnia Doroty TV
Steps
1 Done | Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. |
2 Done | Przygotowanie marynatyW dużej misce wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. |
3 Done | Kawałki mięsa włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć naczynie z mięsem folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. |
4 Done | DuszenieNa dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać mięso kością do góry i obsmażać przez kilka minut, aż się lekko przypieką. |
5 Done | W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły, ale nie odkrywajcie garnka czy patelni zbyt często w naczyniu powstaje para w której żeberka muszą się dusić. Smacznego :) |
6 Done |
58 komentarzy Ukryj
uwielbiam zeberka !! 😉
a jak żeberko nie ma kości, to jak je obsmażyć?
Jeśli mięso jest bez kości to tłuściejszą częścią do spodu.
Żeberka to jak sama nazwa wskazuje to przede wszystkim kości
Nie zgadzam się, bardzo często żeberka mają dużo pysznego i delikatnego mięsa. Trzeba po prostu dobrze wybrać mięso, które nie jest tłuste i bardzo kościste 🙂
SMAKUJE
też uwielbiam żeberka twoje są bardzo apetyczne
Zrobiłam w rękawie. idealne i nie stałam nad patelnia. Zamiast papryki było chilli. Mniej oczywiście. Dziś marynuje jeszcze więcej. Przepis na 5
Dziękuję i bardzo się cieszę 🙂 z rękawem to super pomysł.
a ile w tym rękawie siedziały żeberka? i jaka temperatura?, turboobieg?, góra-dół?.
uwaga, Jestem facetem
Przypuszczam, że żeberka pieczemy w rękawie przez ok. 70-80 min w 180 st.C. z termoobiegiem (mięso zawsze z termoobiegiem, jeśli mamy taką opcję) 🙂
Czy do rękawa włożyć już takie lekko obsmażone, czy lepiej prosto z marynaty?
Zrobiłam w niedzielę ale się wszyscy zajadali, pycha były 🙂
Pycha
pycha uwielbiam miesko rozplywa sie w ustach
Zrobiłam wg Pani przepisu z drobną zmianą – bo obsmażeniu kością do góry, wrzuciłam wszystko do worka i do piekarnika. 1,5 j w piekarniku na 190 st. C na samym dole. Wyszły przepyszne!!!
Dziękuję za wspaniały przepis 🙂
Super pomysł. Cieszę się że smakowały. Pozdrawiam 🙂
Właśnie robię, zobaczymy jutro. Pozdr.
zaprawa zrobiona, teraz mięsko będzie leżakować przez całą noc, a jutro będzie finał!!! Ciekawe jak wyjdzie? A jakie dodatki proponujecie?? Ziemniaczki pieczone? Pozdrawiam 🙂
Pieczone ziemniaki, pure albo makaron świderki, niektórzy bardzo lubią je z sosem z żeberek 🙂
Czy w podobny sposób można zrobić udka z kurczaka??
Oczywiście, można zrobić tak kurczaka.
Kluski śląskie <3 Zawsze idealne do takich mięs 🙂
Wyszło naprawdę pysznie 🙂 Teraz spróbuję podobnie zamarynować i inne mięso, żeberka z rzadka jadamy 🙂
Przepyszne danie! A jeszcze lepiej smakuje z prawdziwym miodem prosto od pszczelarza! Ja używam z Pasieki Bartnik Mazurski. Pycha! Mają tyle smaków, że dodając różne miody możemy uzyskać odmienny smak potrawy.
Dzieki wyszło super i wszystkim smajowało. Żałuję tylko że zrobiłem tylko 1kilogram żeberek.
Dzięki za ten przepis. Na pewno skorzystam! Dzięki Dorota i smacznego! 🙂
Bardzo fajny przepis, wyszło bardzo smacznie. Obawiałam się, że będzie tłusto i wątroba mojego Taty będzie dawała o sobie znać po tej potrawie, ale łyknął na wspomaganie wątroby i zabrał się za jedzenie następnych porcji i nic mu nie było. Więc smacznie i zdrowo, nawet dla osób z problemami wątroby. Przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam
Świetny prosty przepis! Żeberka właśnie lezą w marynacie na jutro! 🙂
Świetny przepis, wypróbowałam na gościach i nawet nie zdążyłam spróbować chociaż mieli do wyboru jeszcze zrazy z wołowiny i polędwiczki w sosie z grzybami to żeberka wmłócili pierwsze 🙂 właśnie szperałam w interncie żeby przypomnieć sobie składniki bo właśnie przygotowałam piękne porcje do zamarynowania. Pozdrawiam i dziękuję za smakowity sposób na żeberka.
Bardzo się cieszę!!!! 😀
Właśnie zamarynowałam żeberka na jutrzejszy obiad. Marynata pachnie obłędnie . Dzięki za przepis. Pozdrawiam
Witam i dziękuję za przepis.
Przepraszam, ale nie rozumiem pktu 4. Jest w nim mowa o patelni, potem o garnku i o wylewaniu marynaty. Czy należy to rozumieć tak:
– przypiekam na patelni (przy np. 2 kg żeberek nie zmieszczą się one na patelni i trzeba przypiekać parę razy),
– wkładam do garnka (brytfanny) kolejne przypieczone porcje,
– do garnka wlewam marynatę, która pozostała w naczyniu z pktu 3,
– dodaję trochę oleju, potem wody itd.
Bardzo proszę o odpowiedź, bo oświadczyłem rodzinie, że podam żeberka na niedzielny obiad.
Serdecznie pozdrawiam
Zmieniłam nieco popis, mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiały. ŻeberKa po obsmażeniu i przewróceniu, należy polać pozostałą marynatą, przykryć i na małym ogniu dusić przez ponad godzinę. Po ok. 40 min można do nich zajrzeć i ew. dolać kilka łyżek wody lub bulionu gdyby cały płyn się wygotował. Jeśli Gdyby miał Pan jeszcze jakieś pytania, lub coś było nie do końca jasne proszę pisać.
Trzymam kciuki 😀
Wszystko jest jasne.
Wielkie dzięki.
Cieszę się bardzo 😀
Przepyszne 🙂 🙂 🙂
Cieszę się 😀
Brzmi zachęcająco! A czy ktoś sprawdzał jakie są następnego dnia, odgrzewane?
Następnego dnia są chyba jeszcze lepsze, każde odgrzewanie tylko dodaje im smaku 🙂
czy można je piec w naczyniu żaroodpornym ??
Oczywiście można tylko naczynie musi być przykryte.
Pyszne żeberka!
Od stycznia za mną chodziły, w końcu wczoraj kupiłam mięso i trafiłam na Twój przepis ( przypadkiem ale trafnie zarazem)
Wyszły znakomicie, a najważniejsze, że mąż pochwalił.
Pozdrawiam.
Kasia
Pani Doroto, marynata jest świetna. żeberka wychodzą przepyszne, ja piekę je w piekarniku. Marynatę bez miodu i troszkę zmodyfikowaną (pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka slodkiej, bez miodu) stosuję też do karkówki. Wychodzi przepyszna:-) Dziękuję:-)
Na ile osób praktykujecie taką porcję z 1 kg żeberek? szykuje mi się wieksza imprezka i zastanawiam się jaką ilość mięska potrzebuję.
W teorii na osobę przypada ok. 200 g mięsa, ale w praktyce zależy od apetytu. Myślę, że 1 kg. na 4 dorosłe, głodne osoby wystarczy z powodzeniam 🙂
Zamiast oleju rzepakowego można kokosowy?
Dziękuję za odpowiedź
Oczywiście, można 🙂
za pierwszym razem troszkę je przypalilam 🙁 ale Niemąż zajadał się nawet takimi!! Od prawie 2 lat nie robię innych żeberek niż od Pani. Idealne!
Pani Marysiu, nawet Pani nie wie jak miło mi to słyszeć 🙂 Ogromnie się cieszę i dziękuję. Pozdrawiam Panią i Męża oczywiście 🙂
“otarty” majeranek? mozna zastapic zykla przyprawa “majeranek”?
Pierwszy raz w swoim życiu robiłam żeberka.znakomite!!!! idealne wręcz 😉
Bardzo się cieszę, że smakowały 😀
Dzień dobry zadtanawiam sie jak by smakowaly z grilla?
Można oczywiście zrobić, ale proszę uważać na to żeby nie wyschły bo żeberka potrzebują długiego pieczenia. Można zawinąć je w folię aluminiową, albo przed marynowaniem obgotować.
Skorzystałam z Pani przepisu i od teraz tonulubuone danie w moim domu! Palce lizać!!
Cudownie, ogromnie się cieszę, że smakowały. Ja też uwielbiam te żeberka, więc tym bardziej miło słyszeć, że jest nas więcej 🙂
Zrobiłam i wyszły cudownie. Miękkie i soczyste. Idealne 🙂