Żeberka w Miodzie Duszone – idealne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żeberka w Miodzie Duszone – idealne

Żeberka w miodzie to jedno z naszych ulubionych dań.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, mięciusieńkie żeberka, nie pozwalamy sobie na nie zbyt często, ale po miesiącach lekkich sałatek nabraliśmy wielkiej ochoty na żeberka w miodzie. Zapragnęliśmy po prostu, czegoś cięższego i bardziej kalorycznego.
Mięso w tym przepisie jest miękkie i z łatwością oddziela się od kości. Dobrze jest użyć tu żeberek z kością właśnie, nadają potrawie dodatkowego smaku.

Polecam 🙂


Żeberka w Miodzie 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
  • 2-3 łyżki majeranku otartego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki wody
(Visited 1 574 times, 27 visits today)

Steps

1
Done

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.

2
Done

Przygotowanie marynaty

W dużej misce wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.

3
Done

Kawałki mięsa włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć naczynie z mięsem folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

4
Done

Duszenie

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać  mięso kością do góry i obsmażać przez kilka minut, aż się lekko przypieką.
Następnie przewrócić mięso kością do dołu, pozostałą marynatę polać mięso, posypać majerankiem, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień, tak dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. (ja dusiłam ok. 80 min, mięso było idealnie miękkie).

5
Done

W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły, ale nie odkrywajcie garnka czy patelni zbyt często w naczyniu powstaje para w której żeberka muszą się dusić.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Zapiekanka Makaronowa z Serem
previous
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
Ciasto Bananowo Czekoladowe
next
Keks czekoladowo-bananowy
Zapiekanka Makaronowa z Serem
previous
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
Ciasto Bananowo Czekoladowe
next
Keks czekoladowo-bananowy

53 komentarze Ukryj

Zrobiłam w rękawie. idealne i nie stałam nad patelnia. Zamiast papryki było chilli. Mniej oczywiście. Dziś marynuje jeszcze więcej. Przepis na 5

a ile w tym rękawie siedziały żeberka? i jaka temperatura?, turboobieg?, góra-dół?.
uwaga, Jestem facetem

Przypuszczam, że żeberka pieczemy w rękawie przez ok. 70-80 min w 180 st.C. z termoobiegiem (mięso zawsze z termoobiegiem, jeśli mamy taką opcję) 🙂

Zrobiłam wg Pani przepisu z drobną zmianą – bo obsmażeniu kością do góry, wrzuciłam wszystko do worka i do piekarnika. 1,5 j w piekarniku na 190 st. C na samym dole. Wyszły przepyszne!!!
Dziękuję za wspaniały przepis 🙂

zaprawa zrobiona, teraz mięsko będzie leżakować przez całą noc, a jutro będzie finał!!! Ciekawe jak wyjdzie? A jakie dodatki proponujecie?? Ziemniaczki pieczone? Pozdrawiam 🙂

Wyszło naprawdę pysznie 🙂 Teraz spróbuję podobnie zamarynować i inne mięso, żeberka z rzadka jadamy 🙂

Przepyszne danie! A jeszcze lepiej smakuje z prawdziwym miodem prosto od pszczelarza! Ja używam z Pasieki Bartnik Mazurski. Pycha! Mają tyle smaków, że dodając różne miody możemy uzyskać odmienny smak potrawy.

Bardzo fajny przepis, wyszło bardzo smacznie. Obawiałam się, że będzie tłusto i wątroba mojego Taty będzie dawała o sobie znać po tej potrawie, ale łyknął na wspomaganie wątroby i zabrał się za jedzenie następnych porcji i nic mu nie było. Więc smacznie i zdrowo, nawet dla osób z problemami wątroby. Przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam

Świetny przepis, wypróbowałam na gościach i nawet nie zdążyłam spróbować chociaż mieli do wyboru jeszcze zrazy z wołowiny i polędwiczki w sosie z grzybami to żeberka wmłócili pierwsze 🙂 właśnie szperałam w interncie żeby przypomnieć sobie składniki bo właśnie przygotowałam piękne porcje do zamarynowania. Pozdrawiam i dziękuję za smakowity sposób na żeberka.

Witam i dziękuję za przepis.
Przepraszam, ale nie rozumiem pktu 4. Jest w nim mowa o patelni, potem o garnku i o wylewaniu marynaty. Czy należy to rozumieć tak:
– przypiekam na patelni (przy np. 2 kg żeberek nie zmieszczą się one na patelni i trzeba przypiekać parę razy),
– wkładam do garnka (brytfanny) kolejne przypieczone porcje,
– do garnka wlewam marynatę, która pozostała w naczyniu z pktu 3,
– dodaję trochę oleju, potem wody itd.
Bardzo proszę o odpowiedź, bo oświadczyłem rodzinie, że podam żeberka na niedzielny obiad.

Serdecznie pozdrawiam

Zmieniłam nieco popis, mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiały. ŻeberKa po obsmażeniu i przewróceniu, należy polać pozostałą marynatą, przykryć i na małym ogniu dusić przez ponad godzinę. Po ok. 40 min można do nich zajrzeć i ew. dolać kilka łyżek wody lub bulionu gdyby cały płyn się wygotował. Jeśli Gdyby miał Pan jeszcze jakieś pytania, lub coś było nie do końca jasne proszę pisać.
Trzymam kciuki 😀

Pyszne żeberka!
Od stycznia za mną chodziły, w końcu wczoraj kupiłam mięso i trafiłam na Twój przepis ( przypadkiem ale trafnie zarazem)
Wyszły znakomicie, a najważniejsze, że mąż pochwalił.
Pozdrawiam.
Kasia

Pani Doroto, marynata jest świetna. żeberka wychodzą przepyszne, ja piekę je w piekarniku. Marynatę bez miodu i troszkę zmodyfikowaną (pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka slodkiej, bez miodu) stosuję też do karkówki. Wychodzi przepyszna:-) Dziękuję:-)

Na ile osób praktykujecie taką porcję z 1 kg żeberek? szykuje mi się wieksza imprezka i zastanawiam się jaką ilość mięska potrzebuję.

W teorii na osobę przypada ok. 200 g mięsa, ale w praktyce zależy od apetytu. Myślę, że 1 kg. na 4 dorosłe, głodne osoby wystarczy z powodzeniam 🙂

za pierwszym razem troszkę je przypalilam 🙁 ale Niemąż zajadał się nawet takimi!! Od prawie 2 lat nie robię innych żeberek niż od Pani. Idealne!

Pani Marysiu, nawet Pani nie wie jak miło mi to słyszeć 🙂 Ogromnie się cieszę i dziękuję. Pozdrawiam Panią i Męża oczywiście 🙂

Można oczywiście zrobić, ale proszę uważać na to żeby nie wyschły bo żeberka potrzebują długiego pieczenia. Można zawinąć je w folię aluminiową, albo przed marynowaniem obgotować.

Cudownie, ogromnie się cieszę, że smakowały. Ja też uwielbiam te żeberka, więc tym bardziej miło słyszeć, że jest nas więcej 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię