0 0
Kluski Śląskie Nadziewane – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski Śląskie Nadziewane – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pomysł na trochę inne kluski śląskie, czyli kluski nadziewane mięsem z rosołu. To doskonały przepis na zagospodarowanie mięsa, które zostaje nam z zupy i nie wiemy co z nią zrobić. Dzięki temu przepisowi przygotujecie pyszny obiad.

Danie które można mrozić, po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu klusek, można podzielić je na porcje i zamrozić.

Polecam 🙂

 

 

 

 

 

 

Przepisy na KLUSKI 

 

 

Kluski Śląskie Nadziewane

 

 

Kluski Śląskie Nadziewane

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • ok. 1 kg ziemniaków (starych, mączystych)

  • ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jajko

 

Na farsz:

  • 1-2 kawałki kurczaka z rosołu

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku

  • 1 jajko

  • 1 średnia cebula

 

 

(Visited 1 670 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ziemniaki obrać, pokroić na jednakowe kawałki.
Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzić. Ziemniaki dokładnie utłuc. Odstawić do wystygnięcia.

2
Done

Kiedy ziemniaki są już lekko ciepłe przełożyć je do średniego naczynia (może być miska).
Ziemniaki lekko wyrównujemy, dzielimy na cztery części, jedną z nich usuwamy a jej miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko, usunięte wcześniej ziemniaki i odrobinę soli, całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.
Masę wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy go na niewielkie kawałki. Z porcji ciasta formujemy placuszek, kładziemy na nim porcję *farszu, sklejamy ciasto, formujemy kulkę (robi się to bardzo łatwo bo ciasto jest sprężyste). Odkładamy kluskę i przygotowujemy kolejne.

3
Done

Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia gotujemy je jeszcze 5-6 min na średnim ogniu.
Wyjmujemy kluski łyżką cedzakową, odkładamy na talerz i skrapiamy odrobiną oleju, potrząsamy, żeby kluski pokryły się tłuszczem, dzięki temu nie będą się sklejały.

4
Done

Kluski podajemy okraszone zrumienioną cebulką lub polane np. sosem pieczarkowym.
Smacznego :)

5
Done

*Przygotowanie farszu:

Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie na średnią kostkę. Zeszklić ją na oleju. Odstawić.
Kurczaka pokroić na kawałki lub porwać palcami.
Farsz trzeba teraz zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja farsz miksuję w malakserze.
W misie umieszczam mięso, podsmażoną cebulę, pieprz, sól, czosnek, paprykę, jajko i składniki miksuję na jednolitą masę.
Farsz jest gotowy.

Dorota

previous
Ciasto Marchewkowe Pyszne
next
Papryka Faszerowana w Białym Sosie
previous
Ciasto Marchewkowe Pyszne
next
Papryka Faszerowana w Białym Sosie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »