Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomysł na trochę inne kluski śląskie, czyli kluski nadziewane mięsem z rosołu. To doskonały przepis na zagospodarowanie mięsa, które zostaje nam z zupy i nie wiemy co z nią zrobić. Dzięki temu przepisowi przygotujecie pyszny obiad.
Danie które można mrozić, po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu klusek, można podzielić je na porcje i zamrozić.
Polecam 🙂
Przepisy na KLUSKI
Kluski Śląskie Nadziewane
Składniki na ciasto ziemniaczane:
ok. 1 kg ziemniaków (starych, mączystych)
ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 jajko
Na farsz:
1-2 kawałki kurczaka z rosołu
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
1 jajko
1 średnia cebula
Steps
1 Done | Ziemniaki obrać, pokroić na jednakowe kawałki. |
2 Done | Kiedy ziemniaki są już lekko ciepłe przełożyć je do średniego naczynia (może być miska). |
3 Done | Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia gotujemy je jeszcze 5-6 min na średnim ogniu. |
4 Done | Kluski podajemy okraszone zrumienioną cebulką lub polane np. sosem pieczarkowym. |
5 Done | *Przygotowanie farszu:Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie na średnią kostkę. Zeszklić ją na oleju. Odstawić. |