Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomysł na trochę inne kluski śląskie, czyli kluski nadziewane mięsem z rosołu. To doskonały przepis na zagospodarowanie mięsa, które zostaje nam z zupy i nie wiemy co z nią zrobić. Dzięki temu przepisowi przygotujecie pyszny obiad.
Danie które można mrozić, po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu klusek, można podzielić je na porcje i zamrozić.
Polecam 🙂
Przepisy na KLUSKI
Kluski Śląskie Nadziewane
Składniki na ciasto ziemniaczane:
-
ok. 1 kg ziemniaków (starych, mączystych)
-
ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka soli
-
1 jajko
Na farsz:
-
1-2 kawałki kurczaka z rosołu
-
1 łyżeczka soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
-
1 jajko
-
1 średnia cebula
Steps
1
Done
|
Ziemniaki obrać, pokroić na jednakowe kawałki. |
2
Done
|
Kiedy ziemniaki są już lekko ciepłe przełożyć je do średniego naczynia (może być miska). |
3
Done
|
Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia gotujemy je jeszcze 5-6 min na średnim ogniu. |
4
Done
|
Kluski podajemy okraszone zrumienioną cebulką lub polane np. sosem pieczarkowym. |
5
Done
|
*Przygotowanie farszu:Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie na średnią kostkę. Zeszklić ją na oleju. Odstawić. |