0 0
Ciasto Marchewkowe Pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Marchewkowe Pyszne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Czasami w świecie deserów warto odważyć się na coś wyjątkowego, co zaskoczy nasze podniebienia i sprawi, że każdy kęs będzie wyjątkowym doznaniem. Ciasto marchewkowe to jedno z tych wspaniałych cudeniek, które potrafią połączyć wyjątkowy smak i zdrowe składniki w jedno, tworząc coś, co może być zarówno tortem urodzinowym, jak i pysznym ciastem na drugie śniadanie lub podwieczorek.

 

Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy, jest kolor tego ciasta. Delikatnie pomarańczowa, przypominająca jesienny zachód słońca, sprawia, że od razu jesteśmy w dobrym nastroju. Ale to nie tylko wygląd czyni ciasto marchewkowe tak wyjątkowym. To jego smak jest prawdziwą gwiazdą tego deseru.

 

 

 

 

Marchewki, które pełne są witamin i minerałów, dodają ciastu słodkiego i soczystego smaku, jednocześnie nadając mu wilgotność i konsystencję. W połączeniu z cynamonem i goździkami, tworzy się mieszanka aromatyczna, która rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów!

 

Ale to nie koniec. Kiedy już zasmakujemy pierwszego kęsa ciasta marchewkowego, jesteśmy przygotowani na kolejny hit smakowy – krem z bitej śmietany i mascarpone. Ta aksamitna, lekko kwaśna konsystencja jest idealnym uzupełnieniem słodyczy ciasta. Dodaje świeżości i delikatności każdemu kawałkowi, sprawiając, że jest on niezapomniany.

 

Warto podkreślić, że ciasto marchewkowe to nie tylko wyjątkowa przekąska na urodziny. Jego wyjątkowy smak i składniki sprawiają, że może być ono doskonałym dodatkiem do codziennego menu. Świetnie komponuje się zarówno z kawą na drugie śniadanie, jak i herbatą na podwieczorek. Jest to także wspaniała alternatywa dla tradycyjnych tortów, jeśli chcemy coś nieco mniej słodkiego, ale równie smacznego.

 

Ciasto marchewkowe to prawdziwa perełka w świecie deserów. Jego kolor, smak i aksamitny krem sprawiają, że jest ono wyjątkowym doznaniem dla podniebienia i z pewnością zaskoczy waszych gości, niezależnie od okazji. Czy to na urodziny, czy na zwykły dzień, ciasto marchewkowe z pewnością zrobi wrażenie i pozostawi smakowitą pamięć.

 

 

 

Ciasto Marchewkowe

Składniki:

  • suche składniki (szklanka ma 250 ml.)

  • 2/3 szk mąki pszennej tortowej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 szk cukru

  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

 

mokre składniki:

  • 2 jajka

  • 1/3 szk oleju rzepakowego

 

ponadto:

  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki (2 niewielkie)

  • 1 szk posiekanych orzechów włoskich

  • 1 szk posiekanego drobno ananasa z puszki

 

Na krem:

  • 1 opakowanie Mascarpone

  • 200 ml. śmietany kremówki (30 lub 36%)

  • 1 szk cukru pudru

  • ok. 2/3 szk posiekanego drobno ananasa z puszki

  • połówki orzechów włoskich do przybrania ciasta

 

 

 

 

(Visited 933 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Orzechy siekam drobno.
Ananasa odsączam z soku i również drobno siekam.
Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach tarki.

2
Done

W misce łączę suche składniki, mąkę, proszek, sodę i cukier.
Mieszam dokładnie.

W dużej misce łączę jajka z olejem roztrzepuję.
Następnie dodaję suche składniki.

Na koniec wrzucam orzechy, ananasa i marchewkę.
Całość mieszam dokładnie.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Formę do ciasta 20 cm. wykładam papierem do pieczenia (tylko dno).

Ciasto przekładam do formy, wyrównuję.
Wstawiam do gorącego piekarnika.

Piekę 50-55 min lub do suchego patyczka.

4
Done

Upieczone ciasto wyjmuję, odstawiam na kuchenną kratkę i zostawiam na 10-15 min.
Następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy ciasto jest zimne można je zawinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce do następnego dnia.

5
Done

Zimne ciasto przecinam na pół, tak aby powstały dwa równej grubości blaty.
Przekładam ciasto kremem, wstawiam na ok. 1h do lodówki.

Podaję ozdobione połówkami włoskich orzechów.

6
Done

Przygotowanie kremu:

Kremówkę bardzo mocno schładzam. Miskę również w stawiam na 10 min do zamrażarki.
Mascarpone wyjmuję z lodówki na ok. 1 h przed przygotowaniem kremu, najlepiej jeśli serek jest w temperaturze pokojowej.

7
Done

W misce miksuję kremówkę z cukrem pudrem, na wysokich obrotach. Zajmuje to kilka minut.
Śmietana zacznie lekko gęstnieć, wówczas wkładam mascarpone i miksuję do chwili kiedy krem zrobi się gęsty, a na powierzchni zaczną powstawać ślady po miksowaniu.

Kiedy krem jest gotowy wkładam drobno posiekanego ananasa i całość mieszam delikatnie szpatułką.
Kremem przekładam ciasto.

8
Done

Dorota

Cury z Kurczaka z Dynią
previous
Curry z Kurczaka i Dyni na Ostro
Knedle z Mięsem
next
Kluski Śląskie Nadziewane – przepis z filmem
Cury z Kurczaka z Dynią
previous
Curry z Kurczaka i Dyni na Ostro
Knedle z Mięsem
next
Kluski Śląskie Nadziewane – przepis z filmem

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »