Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych wypieków.
Czasami w świecie deserów warto odważyć się na coś wyjątkowego, co zaskoczy nasze podniebienia i sprawi, że każdy kęs będzie wyjątkowym doznaniem. Ciasto marchewkowe to jedno z tych wspaniałych cudeniek, które potrafią połączyć wyjątkowy smak i zdrowe składniki w jedno, tworząc coś, co może być zarówno tortem urodzinowym, jak i pysznym ciastem na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy, jest kolor tego ciasta. Delikatnie pomarańczowa, przypominająca jesienny zachód słońca, sprawia, że od razu jesteśmy w dobrym nastroju. Ale to nie tylko wygląd czyni ciasto marchewkowe tak wyjątkowym. To jego smak jest prawdziwą gwiazdą tego deseru.
Marchewki, które pełne są witamin i minerałów, dodają ciastu słodkiego i soczystego smaku, jednocześnie nadając mu wilgotność i konsystencję. W połączeniu z cynamonem i goździkami, tworzy się mieszanka aromatyczna, która rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów!
Ale to nie koniec. Kiedy już zasmakujemy pierwszego kęsa ciasta marchewkowego, jesteśmy przygotowani na kolejny hit smakowy – krem z bitej śmietany i mascarpone. Ta aksamitna, lekko kwaśna konsystencja jest idealnym uzupełnieniem słodyczy ciasta. Dodaje świeżości i delikatności każdemu kawałkowi, sprawiając, że jest on niezapomniany.
Warto podkreślić, że ciasto marchewkowe to nie tylko wyjątkowa przekąska na urodziny. Jego wyjątkowy smak i składniki sprawiają, że może być ono doskonałym dodatkiem do codziennego menu. Świetnie komponuje się zarówno z kawą na drugie śniadanie, jak i herbatą na podwieczorek. Jest to także wspaniała alternatywa dla tradycyjnych tortów, jeśli chcemy coś nieco mniej słodkiego, ale równie smacznego.
Ciasto marchewkowe to prawdziwa perełka w świecie deserów.
Jego kolor, smak i aksamitny krem sprawiają, że jest ono wyjątkowym doznaniem dla podniebienia i z pewnością zaskoczy waszych gości, niezależnie od okazji. Czy to na urodziny, czy na zwykły dzień, ciasto marchewkowe z pewnością zrobi wrażenie i pozostawi smakowitą pamięć.
Orzechy siekam drobno. Ananasa odsączam z soku i również drobno siekam. Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach tarki.
Zimne ciasto przecinam na pół, tak aby powstały dwa równej grubości blaty.
Kremówkę bardzo mocno schładzam. Miskę również w stawiam na 10 min do zamrażarki.
Mascarpone wyjmuję z lodówki na ok. 1 h przed przygotowaniem kremu, najlepiej jeśli serek jest w temperaturze pokojowej.
Kremówkę bardzo mocno schładzam. Miskę również w stawiam na 10 min do zamrażarki.
Mascarpone wyjmuję z lodówki na ok. 1 h przed przygotowaniem kremu, najlepiej jeśli serek jest w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI
- suche składniki (szklanka ma 250 ml.)
- 2/3 szk mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szk cukru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- mokre składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szk oleju rzepakowego
- ponadto
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki (2 niewielkie)
- 1 szk posiekanych orzechów włoskich
- 1 szk posiekanego drobno ananasa z puszki
- Na krem
- 1 opakowanie Mascarpone
- 200 ml. śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1 szk cukru pudru
- ok. 2/3 szk posiekanego drobno ananasa z puszki
- połówki orzechów włoskich do przybrania ciasta
przygotowanie
Orzechy siekam drobno.
Ananasa odsączam z soku i również drobno siekam.
Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach tarki.
W misce łączę suche składniki, mąkę, proszek, sodę i cukier.
Mieszam dokładnie.
W dużej misce łączę jajka z olejem roztrzepuję.
Następnie dodaję suche składniki. Na koniec wrzucam orzechy, ananasa i marchewkę.
Całość mieszam dokładnie.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Formę do ciasta 20 cm. wykładam papierem do pieczenia (tylko dno).
Ciasto przekładam do formy, wyrównuję. Wstawiam do gorącego piekarnika.
Piekę 50-55 min lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmuję, odstawiam na kuchenną kratkę i zostawiam na 10-15 min.
Następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy ciasto jest zimne można je zawinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce do następnego dnia.
Zimne ciasto przecinam na pół, tak aby powstały dwa równej grubości blaty.
Przekładam ciasto kremem, wstawiam na ok. 1h do lodówki.
Podaję ozdobione połówkami włoskich orzechów.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Kremówkę bardzo mocno schładzam. Miskę również w stawiam na 10 min do zamrażarki.
Mascarpone wyjmuję z lodówki na ok. 1 h przed przygotowaniem kremu, najlepiej jeśli serek jest w temperaturze pokojowej.
W misce miksuję kremówkę z cukrem pudrem, na wysokich obrotach. Zajmuje to kilka minut.
Śmietana zacznie lekko gęstnieć, wówczas wkładam mascarpone i miksuję do chwili kiedy krem zrobi się gęsty, a na powierzchni zaczną powstawać ślady po miksowaniu.
Kiedy krem jest gotowy wkładam drobno posiekanego ananasa i całość mieszam delikatnie szpatułką.
Kremem przekładam ciasto.
5 komentarzy
Witam, proszę o podanie jaka powinna być waga pudełka Mascarpone 250g czy 500g ?
Opakowanie 250 g. Już poprawiam. Dziękuję 🙂
Bardzo dziękuję za odp. i pozdrawiam 🙂
Witam. Mam wątpliwości co do ilości oleju, ma być 1,3 szklanki, czy może 1/3 szklanki?
Oczywiście 1/3 szk (jedna trzecia szklanki). Już poprawiłam, dziękuję 🙂