Enchilady z kurczakiem to danie, które zachwyca smakiem i aromatem.
Chociaż jego korzenie sięgają Meksyku, to stało się nieodłączną częścią kuchni meksykańskiej i tex-mex, znanej i uwielbianej na całym świecie. Enchilady to doskonały pomysł na obiad dla zabieganych, którzy pragną zaserwować coś wyjątkowego bez konieczności spędzania godzin w kuchni.
Istnieje wiele rodzajów enchilad, ale te z kurczakiem są jednymi z najpopularniejszych. Mięso kurczaka jest delikatne, soczyste i doskonale komponuje się z pikantnym sosem i aromatycznymi przyprawami.
To połączenie smaków jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Tradycyjne enchilady to tortille, które napełniamy mięsem kurczaka i startego sera, a następnie zwijamy i zalewamy sosem enchilada. Potem wszystko obsypujemy świeżą kolendrą, można dodać kawałki avocado.
Jednak istnieje wiele wariacji tego przepisu, które pozwalają dostosować smak do swoich preferencji.
Do przygotowania zapiekanki użyłam piersi kurczaka gotowanej w rosole. Ale można wykorzystać również inne mięso z rosołu.
Nie musimy robić dania tylko z piersi, ale również każdej innej części kurczaka.
Przygotowanie enchilad z kurczakiem nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. To doskonały pomysł na obiad, gdy jesteś w pośpiechu, ale nie chcesz rezygnować z jakości posiłku. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i pozwolenia sobie na kulinarne podróże do serca meksykańskiej kuchni. Twoje podniebienie będzie Ci wdzięczne, a Twój obiad stanie się prawdziwym wydarzeniem kulinarnym.
Gotowi na tę kulinarną podróż? Oto przepis na obiad, który podbije Wasze serca!
Kurczaka ugotowanego lub pieczonego, u mnie piersi gotowane w rosole, szarpię na ,,strzępki”.
W dużej misce łączę kurczaka, starty ser, jalapenio i pomidory. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie.
Na placku tortilli kładę porcję nadzienia i zwijam placek w rulon. W ten sam sposób postępuję ze wszystkimi tortillami i nadzieniem.
Formę do pieczenia smaruję masłem. Tortille układam jedna obok drugiej. Całość zalewam *sosem i posypuję niewielką ilością sera.
Piekę 25 min.
PRZYGOTOWANIE SOSU DO ENCHILADY
W garnuszku rozpuszczam masło (na małym ogniu). Wrzucam mąkę, mieszam i podsmażam przez 2-3 min. Wlewam śmietanę, mieszam.
Następnie bulion i mieszam, cały czas podgrzewam. Po chwili dodaję posiekane jalapenio, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mieszam dokładnie i podgrzewam na niewielkim ogniu. Sos będzie lekko gęstniał.

SKŁADNIKI
- 600 g ugotowanego kurczaka (piersi, lub inne części)
- ok. 400 g sera żółtego Mozarella
- ok. 0,5 szklanki posiekanych Jalapienio
- ok. 0,5 szklanki suszonych pomidorów
- sól pieprz
- 5 placków pszennych tortilla
- Na sos:
- 60 g masła
- 1/4 szk mąki
- ok. 1 szk śmietany (18%)
- 500 ml. bulionu
- odrobina gałki muszkatołowej
przygotowanie
Kurczaka ugotowanego lub pieczonego, u mnie piersi gotowane w rosole, szarpię na ,,strzępki".
Jalapenio siekam drobno. Pomidory kroję w paski.
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce łączę kurczaka, starty ser, jalapenio i pomidory. Doprawiam solą i pieprzem.
Mieszam dokładnie.
Na placku tortilli kładę porcję nadzienia i zwijam placek w rulon.
W ten sam sposób postępuję ze wszystkimi tortillami i nadzieniem.
PIEKARNIK NAGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Formę do pieczenia smaruję masłem. Tortille układam jedna obok drugiej.
Całość zalewam *sosem i posypuję niewielką ilością sera. Piekę 25 min.
PRZYGOTOWANIE SOSU DO ENCHILADY
W garnuszku rozpuszczam masło (na małym ogniu). Wrzucam mąkę, mieszam i podsmażam przez 2-3 min.
Wlewam śmietanę, mieszam. Następnie bulion i mieszam, cały czas podgrzewam.
Po chwili dodaję posiekane jalapenio, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mieszam dokładnie i podgrzewam na niewielkim ogniu.
Sos będzie lekko gęstniał. Po 5 min jest gotowy. Zalewam nim tortille.