Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Oto pyszny przepis na obiad, który rozpali apetyt całej rodziny! Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i Parmezanem to prawdziwy rarytas, który połączy wspaniały smak soczystego kurczaka z aromatycznym sosem pełnym słonecznych suszonych pomidorów i kremowego Parmezanu. To danie z pewnością stanie się ulubionym obiadem, który będziecie chcieli przygotowywać często.
Ten kurczak jest nie tylko smaczny, ale również wygląda przepysznie dzięki czerwonym kawałkom suszonych pomidorów i kremowej warstwie Parmezanu. To danie świetnie komponuje się z makaronem, ryżem lub po prostu świeżym pieczywem do namaczania w pysznym sosie. Zachwycisz swoją rodzinę tym wyjątkowym obiadem, który przyniesie na ich twarzach uśmiech i apetyt na więcej!
Kurczak to doskonałe źródło białka i ważnych składników odżywczych, a kiedy połączysz go z intensywnym smakiem suszonych pomidorów oraz kremowym, aromatycznym Parmezanem, uzyskasz potrawę, która będzie królować na waszym stole.
Soczyste kawałki kurczaka, delikatnie podsmażone, aby zachować ich soczystość, a potem zanurzone w gęstym, kremowym sosie, w którym suszone pomidory nadają intensywności smaku, a Parmezan dodaje głębi.
Sos po za serem i pomidorami bogaty jest również w dwukolorową cebulę. Najczęściej do przygotowania sosów używam szalotki, ale tutaj zdecydowałam się na cebulę białą i czerwoną, dzięki temu sos ma piękny głęboko złoty kolor.
Dlatego nie czekaj! Przygotuj to danie, a przekonasz się że można je podać na wiele okazji, codzienny domowy obiad, ale i święta czy elegancką kolację.
Odgrzewanie
Kurczaka odgrzewam wlewając część sosu na patelnię, a następnie układam na nim plastry kurczaka. Na małym ogniu pod przykryciem podgrzewam przez ok. 10 min.
Płomień musi być naprawdę minimalny, co zapewni nam soczystego kurczaka i nie przypali, gęstego sosu.
Polecam!
Piersi z Kurczaka w Sosie
Składniki:
ok. 1 kg piersi z kurczaka
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 duży ząbek czosnku
ok. 1 szklanki mąki do obtoczenia mięsa
1 biała i 1 czerwona średnia cebula
2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
ok 300 ml. bulionu
ok. 0,5 szk. kremówki (30%)
1 szklanka startego Parmezanu
natka do posypania
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W dużej misce przygotowuję posypkę z przypraw. Piersi obtaczam w przygotowanej mieszance, powinien być oprószony ze wszystkich stron. Mięso przykrywam i odstawiam do lodówki na przynajmniej 2-3 godz, najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. |
2 Done | |
3 Done | Przygotwanie sosu: |
4 Done | |
5 Done |