Oto pyszny przepis na obiad, który rozpali apetyt całej rodziny! Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i Parmezanem to prawdziwy rarytas, który połączy wspaniały smak soczystego kurczaka z aromatycznym sosem pełnym słonecznych suszonych pomidorów i kremowego Parmezanu. To danie z pewnością stanie się ulubionym obiadem, który będziecie chcieli przygotowywać często.
Ten kurczak jest nie tylko smaczny, ale również wygląda przepysznie dzięki czerwonym kawałkom suszonych pomidorów i kremowej warstwie Parmezanu. To danie świetnie komponuje się z makaronem, ryżem lub po prostu świeżym pieczywem do namaczania w pysznym sosie. Zachwycisz swoją rodzinę tym wyjątkowym obiadem, który przyniesie na ich twarzach uśmiech i apetyt na więcej!
Kurczak to doskonałe źródło białka i ważnych składników odżywczych, a kiedy połączysz go z intensywnym smakiem suszonych pomidorów oraz kremowym, aromatycznym Parmezanem, uzyskasz potrawę, która będzie królować na waszym stole.
Soczyste kawałki kurczaka, delikatnie podsmażone, aby zachować ich soczystość, a potem zanurzone w gęstym, kremowym sosie, w którym suszone pomidory nadają intensywności smaku, a Parmezan dodaje głębi.
Sos po za serem i pomidorami bogaty jest również w dwukolorową cebulę. Najczęściej do przygotowania sosów używam szalotki, ale tutaj zdecydowałam się na cebulę białą i czerwoną, dzięki temu sos ma piękny głęboko złoty kolor.
Dlatego nie czekaj! Przygotuj to danie, a przekonasz się że można je podać na wiele okazji, codzienny domowy obiad, ale i święta czy elegancką kolację.
Odgrzewanie
Kurczaka odgrzewam wlewając część sosu na patelnię, a następnie układam na nim plastry kurczaka. Na małym ogniu pod przykryciem podgrzewam przez ok. 10 min.
Płomień musi być naprawdę minimalny, co zapewni nam soczystego kurczaka i nie przypali, gęstego sosu.
Kurczaka wyjmuję z lodówki, odkrywam. Obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam olej i na nim obsmażam mięso, aż będzie rumiane.
Następnie zdejmuję piersi, odkładam na talerz i przykrywam folią. odstawiam. Na tej samej patelni będę robiła sos, więc jej nie myjemy.
Cebule siekam bardzo drobno. Pomidory odsączam z oliwy i kroję w paseczki. Na patelnię na której smażyłam kurczaka, wrzucam posiekaną cebulę i pomidory, mieszam i na małych ogniu smażę prze 6-7 min.
Następnie na patelnię wlewam bulion i kremówkę, mieszam i po chwili dodaję parmezan, mieszam. Zmniejszam płomień i na patelnię wkładam obsmażone piersi kurczak.
Lekko polewam sosem.

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 1 szklanki mąki do obtoczenia mięsa
- 1 biała i 1 czerwona średnia cebula
- 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- ok 300 ml. bulionu
- ok. 0,5 szk. kremówki (30%)
- 1 szklanka startego Parmezanu
- natka do posypania
przygotowanie
W dużej misce przygotowuję posypkę z przypraw.
Wszystkie przyprawy łączę, czosnek przepuszczam przez praskę, mieszam.
Piersi obtaczam w przygotowanej mieszance, powinien być oprószony ze wszystkich stron.
Mięso przykrywam i odstawiam do lodówki na przynajmniej 2-3 godz, najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
Kurczaka wyjmuję z lodówki, odkrywam. Obtaczam w mące.
Na patelni rozgrzewam olej i na nim obsmażam mięso, aż będzie rumiane.
Następnie zdejmuję piersi, odkładam na talerz i przykrywam folią. odstawiam.
Na tej samej patelni będę robiła sos, więc jej nie myjemy.
PRZYGOTWANIE SOSU
Cebule siekam bardzo drobno.
Pomidory odsączam z oliwy i kroję w paseczki. Na patelnię na której smażyłam kurczaka, wrzucam posiekaną cebulę i pomidory, mieszam i na małych ogniu smażę prze 6-7 min.
Patelnię można przykryć.
Następnie na patelnię wlewam bulion i kremówkę, mieszam i po chwili dodaję parmezan, mieszam.
Zmniejszam płomień i na patelnię wkładam obsmażone piersi kurczak.
Lekko polewam sosem.
Przykrywam i duszę na maleńkim ogniu przez 20 min.
Kurczaka podaję pokrojonego w średniej grubości plastry polane sosem.