• Home
  • Ciastka
  • Ciastka z Czekoladą – najlepsze jakie jedliście
0 0
Ciastka z Czekoladą – najlepsze jakie jedliście

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka z Czekoladą – najlepsze jakie jedliście

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zapraszam Was dzisiaj do kulinarnego raju, gdzie czeka na Was prawdziwa uczta dla podniebienia – amerykańskie ciasteczka z czekoladą! Jeśli jesteście miłośnikami czekolady, to ten przepis z pewnością Was zachwyci.

Składniki, które przydadzą się do przygotowania tych pysznych ciastek to mąka, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól i, oczywiście, duże ilości czekolady. Polecam wybrać czekoladę o wysokiej jakości, najlepiej gorzką, by uzyskać intensywny smak. Możecie też dodać orzechy włoskie lub migdały, jeśli lubicie dodatkową chrupkość.

 

Przygotowanie tych ciasteczek jest niezwykle proste.

Połączcie mąkę, masło, cukier, jajka, sodę i proszek do pieczenia, a następnie dodajcie czekoladę pokrojoną na kawałki. Ważne jest, aby nie oszczędzać na ilości czekolady – im więcej, tym lepiej! Uformujcie małe kulki ciasta i ułóżcie je na blasze do pieczenia. Pieczcie w nagrzanym piekarniku do momentu, aż ciasteczka zyskają złocisty kolor i zaczną cudownie pachnieć. To zazwyczaj zajmuje około 11-14 minut.

 

 

Gdy ciasteczka będą gotowe, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie do wystygnięcia przez kilka minut. Po tym czasie możecie jeść je jeszcze ciepłe, kiedy czekolada będzie rozpływać się w ustach, albo schłodzić i delektować się ich intensywnym smakiem w towarzystwie szklanki mleka.

Te amerykańskie ciasteczka z czekoladą to doskonały sposób na poprawę nastroju i zaskoczenie swoich bliskich aromatyczną przekąską.
Spróbujcie tego przepisu i poczujcie magię czekolady w każdym kęsie.

Ważne

Ciastka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika będą sprawiały wrażenie lekko niedopieczonych. Takie powinny być.
Nie dopiekamy. Po wystudzeniu, będą idealne, lekko ciągnące, miękkie i pyszne.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ciastka z Czekoladą

Składniki:

  • 115 g masła rozpuszczonego

  • 60 g cukru białego

  • 100 g brązowego cukru

  • 1 jajko (M)

  • 0,5 łyżeczki sody

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 190 g mąki pszennej tortowej

  • 255 g kropelek czekoladowych lub czekolady u mnie po połowie gorzka (85%) i mleczna

  • zapach waniliowy

 

 

 

Przepisy na CIASTKA i CIASTECZKA 

 

(Visited 804 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Czekoladę kroję nożem na małe kawałki.

Masło rozpuszczam i pozostawiam do przestudzenia, kilka minut wystarczy.

Do misy miksera wlewam masło, dodaję cukier biały i brązowy, jajko, zapach.
Przez chwilę miksuję płaską końcówką miksera.

Można użyć rózgi kuchennej.

2
Done

Mąkę łączą z proszkiem i sodą, mieszam.

Do mokrych składników wsypuję mąkę, mieszam przez chwilę.
Tylko do połączenia składników.

3
Done

Do masy wsypuję posiekaną czekoladę lub kropelki.

Mieszam jedynie do połączenia składników.
Nie za długo.

4
Done

Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Blacha musi zmieścić się w naszej zamrażarce, bo ciastka przed pieczeniem będziemy mrozić.
jeśli blach jest zbyt duża wystarczy użyć małej blaszki lub talerza.

Przy pomocy łyżki do lodów lub zwykłej dużej łyżki do zupy ciasto dzielimy na porcje.
Układam jedną kulkę obok drugiej.

Wstawiam ciasto do zamrażarki na 2 godz.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Ciastka wyjmuję z zamrażarki.
Ja przekładam na większą blachę. Rozkładam kulka możliwie rzadko, ciastka rosną w czasie pieczenia.

Zamrożone ciastka wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 12-15 min.

Po wyjęciu ciastka powinny być miękkie w środku, jakby nie dopieczone.

Odstawiam ciastka na blasze na 10 min.
Następnie przekładam do wystudzenia na kuchenną kratkę.

6
Done

Ciasteczka powinny być całkowicie wystudzone.
Najsmaczniejsze dzień po upieczeniu.

Smacznego

Dorota

previous
Zupa Minestrone – włoska zupa warzywna
next
Kurczak w Sosie z suszonymi Pomidorami
previous
Zupa Minestrone – włoska zupa warzywna
next
Kurczak w Sosie z suszonymi Pomidorami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »