0 0
Zupa Minestrone – włoska zupa warzywna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Minestrone – włoska zupa warzywna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa Minestrone czyli szybki obiad pełen smaku i zdrowia.

Jeśli jesteście zabiegani, a jednocześnie pragniecie zaserwować swojej rodzinie zdrowy i pyszny obiad, Zupa Minestrone jest idealnym rozwiązaniem. To danie, które łączy w sobie szybkość przygotowania i bogactwo smaku. Ale zanim przystąpicie do gotowania, pozwólcie mi opowiedzieć wam krótką historię tej wyjątkowej zupy.

 

Zupa Minestrone ma korzenie sięgające starożytnego Rzymu, a jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa “minestra”, oznaczającego zupę lub danie z warzywami. To danie było kochane przez różne regiony Włoch, co sprawiło, że ewoluowało w niezliczone warianty.

Dawniej, każda włoska rodzina miała własną recepturę na Zupę Minestrone, wykorzystując dostępne warzywa i składniki. To dzięki temu historia tej zupy jest tak bogata i różnorodna. Dziś możecie również dodać swoje ulubione składniki, tworząc unikalną wersję tego klasycznego dania.

 

Dlaczego warto ugotować Zupę Minestrone:

  • Przepis na Zupę Minestrone jest prosty i szybki. W ciągu kilku chwil możecie przygotować aromatyczną zupę, idealną na obiad.
  •  Zupa Minestrone to prawdziwa bomba witamin i błonnika. Dzięki obecności świeżych warzyw, dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

 

Przepis dla zabieganych: Jeśli brakuje wam czasu na gotowanie, Zupa Minestrone jest idealnym rozwiązaniem. Prosta lista składników i krótki czas przygotowania sprawią, że zawsze będziecie mieli smaczny obiad na wyciągnięcie ręki.

 

Gotowanie Zupy Minestrone to także podróż w czasie do starożytnego świata, kiedy to ludzie cieszyli się smakiem świeżych warzyw i ziół.

Dlatego nie zwlekajcie, sięgnijcie po przepis na Zupę Minestrone i rozkoszujcie się tradycją i smakiem włoskiej kuchni, nawet w dniach, gdy jesteście zabiegani.

Buon appetito

 

 

 

 

Zupa Minestrone

Składniki:

  • 2-3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 2 duże pomidory

  • 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)

  • 3 kawałki selera naciowego

  • ok. 2/3 szklanki makaronu u mnie a’la ryż

  • 2 ziemniaki (opcjonalnie)

  • 3 l bulionu warzywnego lub wody

 

Przyprawy

  • 1 łyżeczka soli

  • 7 ziaren pieprzu czarnego

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka oregano i bazylii

 

 

(Visited 720 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Warzywa myję, obieram.
Pomidory parzę i zdejmuję z nich skórkę.

Wszystkie warzywa kroję w średnią kostkę.

2
Done

Do garnka wlewam ok. 3 łyżek oliwy z oliwek, podsmażam na niej warzywa (bez ziemniaków, jeśli je dodajemy).
Smażę ok. 4-5 min.

Następnie wlewam bulion i dodaję przyprawy ziarna pieprzu, sól, ziele i liście laurowe.
Mieszam i doprowadzam do zagotowania.

Przykrywam, zmniejszam płomień i gotuję ok. 15 min.

3
Done

Odkrywam garnek, wsypuję makaron.
Dodaję bazylię i oregano.

Jeśli dodajecie ziemniaki to zrzucamy je do garnka razem z makaronem.

Na wolnym ogniu gotuję ok. 10 min, aż makaron będzie miękki.

4
Done

Zupa będzie gotowa kiedy wszystkie warzywa i makaron będą miękkie.

Przed podaniem, posypuję zupę posiekaną pietruszką i startym Parmezanem.

Smacznego

5
Done

Dorota

Kotlety schabowe z Kością
previous
Kotlety Schabowe z Kostką
next
Ciastka z Czekoladą – najlepsze jakie jedliście
Kotlety schabowe z Kością
previous
Kotlety Schabowe z Kostką
next
Ciastka z Czekoladą – najlepsze jakie jedliście

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »