Zupa Minestrone czyli szybki obiad pełen smaku i zdrowia.
Jeśli jesteście zabiegani, a jednocześnie pragniecie zaserwować swojej rodzinie zdrowy i pyszny obiad, Zupa Minestrone jest idealnym rozwiązaniem. To danie, które łączy w sobie szybkość przygotowania i bogactwo smaku. Ale zanim przystąpicie do gotowania, pozwólcie mi opowiedzieć wam krótką historię tej wyjątkowej zupy.
Zupa Minestrone ma korzenie sięgające starożytnego Rzymu, a jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa “minestra”, oznaczającego zupę lub danie z warzywami. To danie było kochane przez różne regiony Włoch, co sprawiło, że ewoluowało w niezliczone warianty.
Dawniej, każda włoska rodzina miała własną recepturę na Zupę Minestrone, wykorzystując dostępne warzywa i składniki. To dzięki temu historia tej zupy jest tak bogata i różnorodna. Dziś możecie również dodać swoje ulubione składniki, tworząc unikalną wersję tego klasycznego dania.
Dlaczego warto ugotować Zupę Minestrone:
- Przepis na Zupę Minestrone jest prosty i szybki. W ciągu kilku chwil możecie przygotować aromatyczną zupę, idealną na obiad.
- Zupa Minestrone to prawdziwa bomba witamin i błonnika. Dzięki obecności świeżych warzyw, dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Przepis dla zabieganych
Jeśli brakuje wam czasu na gotowanie, Zupa Minestrone jest idealnym rozwiązaniem. Prosta lista składników i krótki czas przygotowania sprawią, że zawsze będziecie mieli smaczny obiad na wyciągnięcie ręki.
Gotowanie Zupy Minestrone to także podróż w czasie do starożytnego świata, kiedy to ludzie cieszyli się smakiem świeżych warzyw i ziół.
Dlatego nie zwlekajcie, sięgnijcie po przepis na Zupę Minestrone i rozkoszujcie się tradycją i smakiem włoskiej kuchni, nawet w dniach, gdy jesteście zabiegani.
Buon appetito
Warzywa myję, obieram. Pomidory parzę i zdejmuję z nich skórkę. Wszystkie warzywa kroję w średnią kostkę.

SKŁADNIKI
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 duże pomidory
- 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 3 kawałki selera naciowego
- ok. 2/3 szklanki makaronu u mnie a’la ryż
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- 3 l bulionu warzywnego lub wody
- Przyprawy
- 1 łyżeczka soli
- 7 ziaren pieprzu czarnego
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka oregano i bazylii
przygotowanie
Warzywa myję, obieram.
Pomidory parzę i zdejmuję z nich skórkę. Wszystkie warzywa kroję w średnią kostkę.
Do garnka wlewam ok. 3 łyżek oliwy z oliwek, podsmażam na niej warzywa (bez ziemniaków, jeśli je dodajemy).
Smażę ok. 4-5 min.
Następnie wlewam bulion i dodaję przyprawy ziarna pieprzu, sól, ziele i liście laurowe.
Mieszam i doprowadzam do zagotowania.
Przykrywam, zmniejszam płomień i gotuję ok. 15 min.
Odkrywam garnek, wsypuję makaron.
Dodaję bazylię i oregano.
Jeśli dodajecie ziemniaki to zrzucamy je do garnka razem z makaronem.
Na wolnym ogniu gotuję ok. 10 min, aż makaron będzie miękki.
Zupa będzie gotowa, kiedy wszystkie warzywa i makaron będą miękkie.
Przed podaniem, posypuję zupę posiekaną pietruszką i startym Parmezanem.