Składniki
-
ok. 1 kg. schabu środkowego z kościąliczmy, że na 1 osobę przypadnie ok. 150-180 g mięsa
-
2 Jajka
-
2 szklanki tartej bułki
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki pieprzu
-
olej rzepakowy do smażeniamożna użyć smalcu, będzie bardziej tradycyjnie
-
1 duża łyżka masła
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyka kuchni polskiej czyli tradycyjne Kotlety Schabowe tym razem z kostką. Oczywiście tą metodą możecie zrobić również schabowe bez kości, ale ten kawałek kostki naprawdę podkręca smak kotletów. Schabowe robię najbardziej tradycyjnie jak można obtoczone w mąkę, jajko i bułkę tartą, smażone już nieco mniej tradycyjnie bo na oleju, ale jeśli chcecie sięgnąć do najbardziej klasycznych smaków, usmażcie je na smalcu.
Doskonałym dodatkiem do schabowego jest mizeria z koperkiem i młode ziemniaki również z koperkiem, taki zestaw z lekka trąci historią, ale przywołuje najlepsze dziecięce wspomnienia i ja czasami pozwalam sobie na taki kulinarny sentyment.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Kotlety Schabowe z Kostką
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w plastry (najlepiej jednak poprosić w sklepie, żeby nam schab pocięto na kotlety).
Deskę do krojenia przykrywamy kawałkiem foli spożywczej lub papieru do pieczenia. Na tak przygotowanej desce układamy po 2-3 kawałki mięsa, w zależności od wielkości deski, robimy odstępy między kotletami. Przykrywamy mięso folią lub papierem i tłuczkiem dokładanie rozbijamy z jednej i drugiej strony. Omijamy kostkę, ale mięso przy niem również dokładnie rozklepujemy.
Kotlety powinny być cienkie.
Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Odstawiamy, można również przykryć je folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
Trzy talerze, najlepiej obiadowe, płaskie, rozstawiamy przy drugim. Na jeden wsypujemy mąkę, na drugim ,,rozkłócamy” widelcem jajka, a na trzeci wysypujemy tartą bułkę. W tej kolejności ustawiamy je na blacie, będzie nam łatwiej obtaczać kotlety.
I sposób smażenia kotletów, wersja z puszystą skórką i mięciusieńkim mięsem.
Patelnię najlepiej dużą, ustawiamy na ogniu, wlewamy ok. 3-4 łyżek oleju (jeśli używamy smalcu to 2 łyżki na jedno smażenie powinny wystarczyć).
Kotlety obtaczamy najpierw w mące (nadmiar mąki otrzepujemy), następnie dokładnie w jajku, a na koniec w tartej bułce. Delikatnie układamy je na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, żeby kotlety się zrumieniły, następnie przewracamy, od razu zmniejszamy płomień do małego, na patelnię dodajemy masło, przykrywamy patelnię i tak dusimy pod przykryciem przez 20-30 min. Nie odkrywamy patelni, chyba, że na chwilę żeby dołożyć kolejne kawałki mięsa. Kotlety tak przygotowane i duszone są miękkie i delikatne.
Jeśli smażymy kotlety na smalcu to już nie dodajemy masła tylko dusimy kotlety na małym ogniu i przykryte.
II sposób smażenia kotletów, wersja z chrupiącą skórką gdzie mięso musi być bardzo cienko rozklepane.
Kotlety obtoczone w mące, jajku i bułce układamy na rozgrzanym tłuszczu, ogień powinien być średni, ale tłuszcz dość gorący. Smażymy z każdej strony po ok. 5-6 min, bez przykrycia, uważając aby panierka się nie przypaliła. Ta metoda na chrupiącą skórkę jest tradycyjna i najlepiej udaje się kiedy smażymy kotlety na smalcu. Warto spróbować bo tak smażone schabowe smakują jak z baru mlecznego i są naprawdę pyszne, (jeśli oczywiście kiedykolwiek mieliście okazję jeść w Barze Mlecznym 😉 )
Smacznego 🙂