Zupa pieczarkowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa pieczarkowa

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepis na domową Zupę Pieczarkową z lekko podsmażonymi na maśle lub oliwie pieczarkami. Zupa jest delikatna z dużą ilością pieczarek.

    Ja bardzo lubię pieczarkową zabielaną czystą śmietaną, ale równie smaczna jest czysta bez żadnych dodatków.

    Polecam na zimowe obiady, ale ta zupa doskonała jest o każdej porze roku.

    Zupa pieczarkowa

    Składniki:

    • 300 gr kurczaka (podudzia)
    • 1 włoszczyzna
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 4-5 średnich ziemniaków
    • 250 gr pieczarek
    • 1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek
    • Sól
    • 6 ziaren czarnego pieprzu
    • 3-4 litry wody

    Sposób przygotowania zupy pieczarkowej:

    1. Natkę pietruszki dokładnie umyć, związać nicią.
    2. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i ziarna pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 30 min.
    3. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić nieco grubiej niż pozostałe warzywa, włożyć do osobnej miski, zalać zimną wodą, odstawić.
    4. Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.
    5. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.
    6. Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.
    7. Następnie do zupy wrzucić ziemniaki i pieczarki, ponownie całość zagotować, zmniejszyć grzanie i tak na małym ogniu, pod przykryciem gotować 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie.
    8. Zupa jest gotowa, należy ją teraz spróbować, ewentualnie doprawić solą.

    Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego.

     

    Domowa Zupa Pomidorowa
    Zupa Fasolowa
     

     

    (Visited 290 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Tort Tiramisu
    next
    Muffinki bananowo czekoladowe
    previous
    Tort Tiramisu
    next
    Muffinki bananowo czekoladowe

    9 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię