Przepis na domową Zupę Pieczarkową z lekko podsmażonymi na maśle lub oliwie pieczarkami.
Zupa jest delikatna z dużą ilością pieczarek.
Ja bardzo lubię pieczarkową zabielaną czystą śmietaną, ale równie smaczna jest czysta bez żadnych dodatków.
Polecam na zimowe obiady, ale ta zupa doskonała jest o każdej porze roku.
Przepisy na ZUPY

SKŁADNIKI
- 300 gr kurczaka (podudzia)
- 1 duży pęczek włoszczyzny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4-5 średnich ziemniaków
- 250 gr pieczarek
- 1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek
- Sól
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 litry wody
przygotowanie
Natkę pietruszki dokładnie umyć, związać nicią.
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i ziarna pieprzu, wrzucić związaną natkę.
Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 30 min. Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.
W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić nieco grubiej niż pozostałe warzywa, włożyć do osobnej miski, zalać zimną wodą, odstawić.
Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.
Następnie do zupy wrzucić ziemniaki i pieczarki, ponownie całość zagotować, zmniejszyć grzanie i tak na małym ogniu, pod przykryciem gotować 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupa jest gotowa, należy ją teraz spróbować, ewentualnie doprawić solą.
Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zobacz Kuchnia Doroty TV
10 komentarzy
Mniam! Robię bardzo podobnie 🙂
Zrobiłam i jest super !
A można dodać np makaron zamiast ziemniaków?
Myślę, że można chociaż uprzedzam, nigdy nie próbowałam.
Ugotowała z tego przepisu pycha 🙂
Po pierwsze nie z ziemniakami tylko z makaronem łazankowym i bez marchewki. Po drugie ze śmietaną, czyli zabielaną. Ja przynajmniej tak to robię. 🙂
A ja lubie z ziemniakami i marchewka i wlasnie zabieram sie za gotowanie.
Dziękuje za przepis, dziś robiła, dodałam cebulki.
Super, cebulka zawsze w zupie się sprawdza 🙂
Na pewno spróbuję pani przepisu