Zupa pieczarkowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa pieczarkowa

Przepis na domową Zupę Pieczarkową z lekko podsmażonymi na maśle lub oliwie pieczarkami.

  • 6 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa jest delikatna z dużą ilością pieczarek.

Ja bardzo lubię pieczarkową zabielaną czystą śmietaną, ale równie smaczna jest czysta bez żadnych dodatków.

Polecam na zimowe obiady, ale ta zupa doskonała jest o każdej porze roku.

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 300 gr kurczaka (podudzia)
  • 1 duży pęczek włoszczyzny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 250 gr pieczarek
  • 1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek
  • Sól
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 litry wody
(Visited 460 times, 18 visits today)

Steps

1
Done

Natkę pietruszki dokładnie umyć, związać nicią.
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i ziarna pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 30 min.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.

2
Done

W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić nieco grubiej niż pozostałe warzywa, włożyć do osobnej miski, zalać zimną wodą, odstawić.
Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki

3
Done

Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.
Następnie do zupy wrzucić ziemniaki i pieczarki, ponownie całość zagotować, zmniejszyć grzanie i tak na małym ogniu, pod przykryciem gotować 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupa jest gotowa, należy ją teraz spróbować, ewentualnie doprawić solą.

4
Done

Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Dorota

Pęczotto z Grzybami
previous
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
Pęczotto z Grzybami
previous
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto

9 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię