0 0
Domowa Ćwikła

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowa Ćwikła

  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyka, której nie może zabraknąć na stole, szczególnie świątecznym. Pyszny dodatek do pieczonych mięs i wędlin.

Domowa ćwikła smakuje doskonale i wiemy co się w niej znajduje, czyli żadnych konserwantów czy sztucznych dodatków, dlatego też jej termin do spożycia jest nieco krótszy dlatego. Zróbcie ćwikłę z niewielkiej ilości buraków, u mnie to 6 szt co dało mi 3 średnie słoiczki pełne pysznej ćwikły.

Polecam 🙂

 

Ćwikła Domowa

Domowa Ćwikła

Składniki:

  • 6 buraków (ok.800g)
  • 6 łyżek chrzanu gotowego ze słoiczka lub tartego samodzielnie
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 9 łyżek octu jabłkowego
(Visited 192 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyć pod bieżąca wodą. Nieobrane gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odlać wodę i zostawić, żeby wystygły.
Gdy buraki wystygną obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce do warzyw o największych oczkach.

2
Done

Do buraków dodajemy chrzan, ocet, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby buraki puściły sok, można lekko ugniatać.

3
Done

Ćwikłę przekładamy do szklanych słoików lub kamionkowego garnka, uciskamy ścisło. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2 dni, żeby dobrze się przegryzła.
Ćwikłę bez pasteryzacji można przechowywać i używać przez ok. 3 tygodnie.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

previous
Ptysiowy Ring – Ptysie z Kremem Waniliowym i Dżemem
Blok czekoladowy
next
Blok Czekoladowy z Bakaliami
previous
Ptysiowy Ring – Ptysie z Kremem Waniliowym i Dżemem
Blok czekoladowy
next
Blok Czekoladowy z Bakaliami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię