Sałatka jarzynowa ze śledziami, pyszna tradycyjnie świąteczna sałatka postna.
Do przygotowania sałatki użyłam dobrej jakości śledzi Matiasów.
Sałatkę jarzynową ze śledziami przechowuję w lodówce, podaję posypaną posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo.
Doskonała świąteczna propozycja na Wigilijną wieczerzę, polecam 🎄 🎄 🎄
Filmy i przepisy na ŚWIĘTA

SKŁADNIKI
- 4 średnie ziemniaki
- 4 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 cebula czerwona
- ok. 400 g filetów śledziowych typu Matjas
- 1 duże jabłko
- ok. 10-15 korniszonów
- 3 ugotowane jajka (L)
- 1 szklanka majonezu (u mnie Kielecki)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki chrzanu
- koperek
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe(małe)
- sól i pieprz
przygotowanie
Warzywa korzeniowe obrać, pokroić na duże kawałki. Jajka ugotować na twardo, obrać, odłożyć.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz selera ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela i listka laurowego.
Warzywa wyjąć, wodę z gotowania, można wlać do torebek do kostek lodu i zamrozić, będzie doskonała domowa kostka bulionowa.
Ziemne warzywa i korniszony kroimy w kostkę, ja lubię drobną, ale może być średnia.
Śledzie kroimy podobnie jak warzywa. Cebulę drobniutko.
Wszystko łączymy razem w dużej misce.
W osobnej misce łączymy majonez, śmietanę, chrzan i drobno posiekany koperek (ok. 2 łyżek), doprawiamy pieprzem, mieszamy.
Masę majonezową wlewamy do warzyw ze śledziem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Jajka drobno siekamy.
Możemy podać sałatkę w dużej misce posypaną posiekanymi jajkami, lub tak jak ja zrobić pojedyncze porcje i każdą posypać jajkami i koperkiem.
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
Przepisy na ŚLEDZIE 🐟🐟🐟