Bardzo prosta i smaczna zupa krem z porów z wędzonym łososiem i świeżym tymiankiem.
Zupa Krem z Porów
-
Włoszczyzna (bez kapusty)
-
1 udko kurczaka
-
4-5 średnich ziemniaków
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu czarnego
-
1 łyżeczka soli
-
ok. 700 gr. porów (2 duże – 3 średnie)
-
2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
-
3 plastry wędzonego łososia
-
kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, selera pokroić na duże kawałki. W garnku umieścić kurczaka, zalać wrzątkiem, dodać pieprz, ziele angielskie i sól. Zagotować i pod przykryciem, na małym ogniu gotować ok. 20 min.
Do garnka z kurczakiem wrzucić pokrojone warzywa, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować kolejne 20 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do zupy i całość gotować jeszcze ok. 10 min (do chwili kiedy wszystkie warzywa będą miękkie).
Pory, umyć, odciąć górną ciemnozieloną część. Białe i jasnozielone części pokroić w średniej grubości plastry.
Na głębokiej i dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojone pory i listki z 3 gałązek tymianku, smażyć do miękkości ok. 10 min, często mieszać.
Kiedy pory zaczną się lekko rumienić, wlać na patelnię ok. 1 szklanki rosołu, zamieszać. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i tak gotować przez kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia.
Z zupy wyjąć pietruszkę, marchewkę i selera, pozostawić tylko pory i ziemniaki. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Do dzbanka blendera lub malaksera włożyć najpierw pory i ziemniaki, wlać część płynu, dokładnie zmiksować na jednolity krem.
Przelać do garnka, regulować gęstość zupy przez dolanie większej ilości płynu. Kiedy krem z porów jest już odpowiednio gęsty, należy spróbować zupę i ew. doprawić solą i pieprzem.
Podawać gorącą z paseczkami wędzonego łososia i gałązką świeżego tymianku.
Chętni mogą na dno talerza wsypać łyżkę startego na drobnej tarce, ostrego, żółtego sera.
Na ser wlać gorący krem z porów a na wierzch położyć łososia i tymianek.