Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo prosta i smaczna zupa krem z porów z wędzonym łososiem i świeżym tymiankiem.

Zupa Krem z Porów
- Włoszczyzna (bez kapusty)
- 1 udko kurczaka
- 4-5 średnich ziemniaków
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- ok. 700 gr. porów (2 duże – 3 średnie)
- 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
- 3 plastry wędzonego łososia
- kilka gałązek świeżego tymianku
Włoszczyznę umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, selera pokroić na duże kawałki. W garnku umieścić kurczaka, zalać wrzątkiem, dodać pieprz, ziele angielskie i sól. Zagotować i pod przykryciem, na małym ogniu gotować ok. 20 min.
Do garnka z kurczakiem wrzucić pokrojone warzywa, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować kolejne 20 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do zupy i całość gotować jeszcze ok. 10 min (do chwili kiedy wszystkie warzywa będą miękkie).
Pory, umyć, odciąć górną ciemnozieloną część. Białe i jasnozielone części pokroić w średniej grubości plastry. Na głębokiej i dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojone pory i listki z 3 gałązek tymianku, smażyć do miękkości ok. 10 min, często mieszać. Kiedy pory zaczną się lekko rumienić, wlać na patelnię ok. 1 szklanki rosołu, zamieszać. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i tak gotować przez kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia.
Z zupy wyjąć pietruszkę, marchewkę i selera, pozostawić tylko pory i ziemniaki. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Do dzbanka blendera lub malaksera włożyć najpierw pory i ziemniaki, wlać część płynu, dokładnie zmiksować na jednolity krem. Przelać do garnka, regulować gęstość zupy przez dolanie większej ilości płynu. Kiedy krem z porów jest już odpowiednio gęsty, należy spróbować zupę i ew. doprawić solą i pieprzem.
Podawać gorącą z paseczkami wędzonego łososia i gałązką świeżego tymianku.
Chętni mogą na dno talerza wsypać łyżkę startego na drobnej tarce, ostrego, żółtego sera. Na ser wlać gorący krem z porów a na wierzch położyć łososia i tymianek.
