0 0
Zupa Krem z Porów z Wędzonym Łososiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Krem z Porów z Wędzonym Łososiem

  • Medium

Directions

Share

 

Bardzo prosta i smaczna zupa krem z porów z wędzonym łososiem i świeżym tymiankiem.

 

zupa-krem-z-porów

Zupa Krem z Porów

Składniki:
  • Włoszczyzna (bez kapusty)
  • 1 udko kurczaka
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 700 gr. porów (2 duże – 3 średnie)
  • 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
  • 3 plastry wędzonego łososia 
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
Sposób przygotowania:

Włoszczyznę umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, selera pokroić na duże kawałki. W garnku umieścić kurczaka, zalać wrzątkiem, dodać pieprz, ziele angielskie i sól. Zagotować i pod przykryciem, na małym ogniu gotować ok. 20 min.

Do garnka z kurczakiem wrzucić pokrojone warzywa, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować kolejne 20 min.

Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do zupy i całość gotować jeszcze ok. 10 min (do chwili kiedy wszystkie warzywa będą miękkie).

Pory, umyć, odciąć górną ciemnozieloną część. Białe i jasnozielone części pokroić w średniej grubości plastry. Na głębokiej i dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojone pory i listki z 3 gałązek tymianku, smażyć do miękkości ok. 10 min, często mieszać. Kiedy pory zaczną się lekko rumienić, wlać na patelnię ok. 1 szklanki rosołu, zamieszać. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i tak gotować przez kilka minut.  Zdjąć patelnię z ognia.

Z zupy wyjąć pietruszkę, marchewkę i selera, pozostawić tylko pory i ziemniaki. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Do dzbanka blendera lub malaksera włożyć najpierw pory i  ziemniaki, wlać część płynu, dokładnie zmiksować na jednolity krem. Przelać do garnka, regulować gęstość zupy przez dolanie większej ilości płynu. Kiedy krem z porów jest już odpowiednio gęsty, należy spróbować zupę i ew. doprawić solą i pieprzem.

Podawać gorącą z paseczkami wędzonego łososia i gałązką świeżego tymianku.

Chętni mogą na dno talerza wsypać łyżkę startego na drobnej tarce, ostrego, żółtego sera. Na ser wlać gorący krem z porów a na wierzch położyć łososia i tymianek.

 Smacznego
zupa
(Visited 204 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Koktajl Truskawkowy
Makaron z Truskawkami
next
Makaron z Truskawkami i Mascarpone
previous
Koktajl Truskawkowy
Makaron z Truskawkami
next
Makaron z Truskawkami i Mascarpone

Add Your Comment