Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Aromatyczny kurczak pieczony w całości. Piekłam go w rękawie z dodatkiem masła i odrobiny wody, dzięki czemu mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach.
To sposób bardzo łatwy i szybki na przygotowanie mięsa na obiad.
Kurczaka doskonale można odgrzewać, na małym ogniu, pod przykryciem podgrzewamy mięso przez 15-20 min. Drób lubi być odgrzewany 🙂
Smacznego!
Kurczak Wiejski
- 1 kurczak cały ok 1200 g
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku1 łyżka majeranku
- 3 łyżki masła
- ok. 1/4 szklanki wrzątku
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. |
2 Done | W misce zrobić mieszankę z przypraw i czosnku przepuszczonego przez praskę (bez majeranku), czyli łączymy: sól, pieprz, papryki, zioła prowansalskie, czosnek. |
3 Done | Kurczaka dokładnie obtaczamy w przyprawach, to co zostanie wkładamy do środka + 1 łyżkę masła. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem. |
5 Done | Kurczaka wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60 min. przy 1000 g i 70 min. przy 1200g mięsa. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawimy w nim kurczaka na 10 min. |
6 Done |
2 komentarze Ukryj
60 godzin kurczaka???? Mmmm musi być ekstra…😅😅😅
Żeby było miękkie mięso dobrze jest piec długo 😉 Oczywiście chodziło o minuty, już poprawiałam, dziękuję za czujność 😀