Aromatyczny kurczak pieczony w całości.
Piekłam go w rękawie z dodatkiem masła i odrobiny wody, dzięki czemu mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach.
To sposób bardzo łatwy i szybki na przygotowanie mięsa na obiad.
Kurczaka doskonale można odgrzewać, na małym ogniu, pod przykryciem podgrzewamy mięso przez 15-20 min. Drób lubi być odgrzewany 🙂
Smacznego!

SKŁADNIKI
- 1 kurczak cały ok 1200 g
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki masła
- ok. 1/4 szklanki wrzątku
przygotowanie
Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć.
W misce zrobić mieszankę z przypraw i czosnku przepuszczonego przez praskę (bez majeranku),
czyli łączymy: sól, pieprz, papryki, zioła prowansalskie, czosnek.
Kurczaka dokładnie obtaczamy w przyprawach, to co zostanie wkładamy do środka + 1 łyżkę masła.
Kurczaka posypujemy z zewnątrz majerankiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem.
Rękaw do pieczenia zamykamy/związujemy z jednej strony, wkładamy kurczaka, pozostałe masło i wlewamy wodę.
Zamykamy rękaw, nacinamy w nim kilka małych dziurek (dzięki nim powietrze będzie się swobodnie wydostawało i rękaw nie pęknie w trakcie pieczenia).
Kurczaka wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60 min. przy 1000 g i 70 min. przy 1200g mięsa.
Następnie wyłączamy piekarnik i zostawimy w nim kurczaka na 10 min.
Następnie wyjmujemy, bardzo ostrożnie rozcinamy rękaw. Wyjmujemy mięso, a sos z pieczenia przelewamy do miseczki. Kroimy kurczaka na części,
polewamy sosem i podajemy.
2 komentarze
60 godzin kurczaka???? Mmmm musi być ekstra…😅😅😅
Żeby było miękkie mięso dobrze jest piec długo 😉 Oczywiście chodziło o minuty, już poprawiałam, dziękuję za czujność 😀