0 0
Kurczak Wiejski Pieczony w Całości

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Wiejski Pieczony w Całości

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Aromatyczny kurczak pieczony w całości. Piekłam go w rękawie z dodatkiem masła i odrobiny wody, dzięki czemu mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach.
To sposób bardzo łatwy i szybki na przygotowanie mięsa na obiad.

Kurczaka doskonale można odgrzewać, na małym ogniu, pod przykryciem podgrzewamy mięso przez 15-20 min. Drób lubi być odgrzewany 🙂

Smacznego!

 

Kurczak Pieczony

Kurczak Wiejski

Składniki:
  • 1 kurczak cały ok 1200 g
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
    1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki masła
  • ok. 1/4 szklanki wrzątku
(Visited 288 times, 7 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć.

2
Done

W misce zrobić mieszankę z przypraw i czosnku przepuszczonego przez praskę (bez majeranku), czyli łączymy: sól, pieprz, papryki, zioła prowansalskie, czosnek.

3
Done

Kurczaka dokładnie obtaczamy w przyprawach, to co zostanie wkładamy do środka + 1 łyżkę masła.
Kurczaka posypujemy z zewnątrz majerankiem.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem.
Rękaw do pieczenia zamykamy/związujemy z jednej strony, wkładamy kurczaka, pozostałe masło i wlewamy wodę. Zamykamy rękaw, nacinamy w nim kilka małych dziurek (dzięki nim powietrze będzie się swobodnie wydostawało i rękaw nie pęknie w trakcie pieczenia).

5
Done

Kurczaka wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60 min. przy 1000 g i 70 min. przy 1200g mięsa. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawimy w nim kurczaka na 10 min.
Następnie wyjmujemy, bardzo ostrożnie rozcinamy rękaw. Wyjmujemy mięso, a sos z pieczenia przelewamy do miseczki. Kroimy kurczaka na części, polewamy sosem i podajemy.
Smacznego :)

6
Done

Dorota

Kruche Ciasteczka
previous
Mini Ciasteczka Cynamonowe
next
Ptysiowy Ring – Ptysie z Kremem Waniliowym i Dżemem
Kruche Ciasteczka
previous
Mini Ciasteczka Cynamonowe
next
Ptysiowy Ring – Ptysie z Kremem Waniliowym i Dżemem

2 komentarze Ukryj

Żeby było miękkie mięso dobrze jest piec długo 😉 Oczywiście chodziło o minuty, już poprawiałam, dziękuję za czujność 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię