0 0
Mini Ciasteczka Cynamonowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mini Ciasteczka Cynamonowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasteczka Kruche

 

Pyszne kruche ciasteczka cynamonowe inspirowane przepisem mojej przyjaciółki. Można je upiec z orzechami laskowymi, migdałami lub żurawiną, co wzbogaci ich smak. Ja podaję je dodatkowo z gorzką czekoladą, którą polewam ciastka chwilę przed podaniem.

Takie ciasteczka są idealnym  pomysłem na przedświąteczny prezent.

Smacznego 🙂

Ciasteczka Cynamonowe

Składniki:

  • 200 g  zimnego masła
  • 380 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10o g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki  domowej przyprawy korzennej (lub kupionej)
  • 1 jajko (L)
  • 1 żółtko
  • 1 średnia cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • migdały, orzechy lasowe, żurawina do ozdobienia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka (3,2%)
(Visited 327 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło pokroić w niewielką kostkę. W misie malaksera umieścić, mąkę, sól, proszek, przyprawę korzenną, cukier, cukier wanilinowy, masło, jajko i żółtko, skórkę z cytryny i dokładnie posiekać.
Na koniec siekania dodać sok z cytryny i siekać do chwili kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto.

2
Done

Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawiną folię lub włożyć do miseczki i przykryć talerzykiem.
Odłożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto odpoczęło.

3
Done

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat, ponownie szybko zagnieść, podzielić na Ļół. jedną część włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na cienki placek, od czasu do czasu podsypywać niewielką ilością mąki, żeby nie przywierało do stolnicy.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

5
Done

Z ciasta wycinać maleńkie ciasteczka, im mniejsze tym lepsze, na każdym ciastku kłaść migdał, orzech lub żurawinę.

6
Done

Ciasteczka piec 6-7 min, do ładnego, lekkiego zrumienienia.
Upieczone przekładać na kuchenną kratkę do wystygnięcia.
Zimne ciasteczka polukrować lub oblać czekoladą, ale można również pozostawić bez dodatków.

7
Done

Czekolada do ciastek:

W miseczce połączyć połamaną na małe kawałeczki czekoladę i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się czekolady, dokładanie wymieszać. Czekolada powinna być na tyle płynna, żeby można ją lać cienką strużką. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka i ponownie dokładnie wymieszać.

8
Done

Dorota

previous
Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)
Kurczak Pieczony w Całości
next
Kurczak Wiejski Pieczony w Całości
previous
Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)
Kurczak Pieczony w Całości
next
Kurczak Wiejski Pieczony w Całości

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię