Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne kruche ciasteczka cynamonowe inspirowane przepisem mojej przyjaciółki. Można je upiec z orzechami laskowymi, migdałami lub żurawiną, co wzbogaci ich smak. Ja podaję je dodatkowo z gorzką czekoladą, którą polewam ciastka chwilę przed podaniem.
Takie ciasteczka są idealnym pomysłem na przedświąteczny prezent.
Smacznego 🙂
Ciasteczka Cynamonowe
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 380 g mąki krupczatki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10o g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub kupionej)
- 1 jajko (L)
- 1 żółtko
- 1 średnia cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
- migdały, orzechy lasowe, żurawina do ozdobienia
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka (3,2%)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Masło pokroić w niewielką kostkę. W misie malaksera umieścić, mąkę, sól, proszek, przyprawę korzenną, cukier, cukier wanilinowy, masło, jajko i żółtko, skórkę z cytryny i dokładnie posiekać. |
2
Done
|
Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawiną folię lub włożyć do miseczki i przykryć talerzykiem. |
3
Done
|
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat, ponownie szybko zagnieść, podzielić na Ļół. jedną część włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na cienki placek, od czasu do czasu podsypywać niewielką ilością mąki, żeby nie przywierało do stolnicy. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. |
5
Done
|
|
6
Done
|
|
7
Done
|
Czekolada do ciastek:W miseczce połączyć połamaną na małe kawałeczki czekoladę i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się czekolady, dokładanie wymieszać. Czekolada powinna być na tyle płynna, żeby można ją lać cienką strużką. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka i ponownie dokładnie wymieszać. |
8
Done
|