Maleńka, zielona fasola Mung jest w smaku delikatniejsza niż np. fasola Jaś.
Przygotowana z niej zupa jest lekka i łagodna.
Miałam ochotę na delikatną zupę z dużą ilością warzyw i ta właśnie taka jest. fasola nadaje zupie zielony odcień bardzo pasujący do wiosennej aury. Oczywiście fasolówkę można ugotować na mięsie, należy na samym początku do fasoli i przypraw włożyć kawałek mięsa i gotować razem, dalej postępujemy tak jak w przepisie.
Polecam 🙂
Więcej przepisów na zupy:
Zupa fasolowa z fasoli Mungo
Składniki na ok. 3-4 l zupy:
-
1 szklanka suchej fasoli Mungo
-
3-4 średnie marchewki
-
1 średnia pietruszka
-
1/4 średniego selera
-
kawałek pora (ok. 12 cm)
-
2 duże czerwone ziemniaki (mogą być zwykłe- białe)
-
po 1/2 pęczka natki i koperku związane w węzełek nicią kuchenną
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
6 ziaren czarnego pieprzu
-
1 duży liść laurowy
-
1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania zupy fasolowej:
Fasolę wsypać do średniej miski, zalać wodę tak, aby sięgała 4-5 cm ponad ziarenka, zostawić
na ok. 10 godz, najlepiej na całą noc. Rano wodę z fasoli odlać.
W dużym garnku zagotować wodę wsypać fasolę, dodać przyprawy i węzełek z natki i koperku. Zagotować pod przykryciem.
Na średnim ogniu gotować ok. 30-40 min., fasola powinna popękać.
Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, pora przekroić na pół.
Czerwonych ziemniaków nie obieram ze skórki, myję je bardzo dokładnie i gotuję ze skórą. Białe ziemniaki obieram.
Warzywa wrzucić do garnka, wszystkie jednocześnie, zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim gotować pod przykryciem ok. 12-15 min do chwili kiedy warzywa będą miękkie.
Zupę podawać posypaną posiekaną natką lub koperkiem.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na fasolę: