0 0
Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Maleńka, zielona fasola Mung jest w smaku delikatniejsza niż np. fasola Jaś. Przygotowana z niej zupa jest lekka i łagodna.

Miałam ochotę na delikatną zupę z dużą ilością warzyw i ta właśnie taka jest. fasola nadaje zupie zielony odcień bardzo pasujący do wiosennej aury. Oczywiście fasolówkę można ugotować na mięsie, należy na samym początku do fasoli i przypraw włożyć kawałek mięsa i gotować razem, dalej postępujemy tak jak w przepisie.

Polecam 🙂

 

zupa

Więcej przepisów na zupy:

Zupa Grochowa

 

Zupa fasolowa z fasoli Mungo

Składniki na ok. 3-4 l zupy:

  • 1 szklanka suchej fasoli Mungo 
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 średniego selera 
  • kawałek pora (ok. 12 cm) 
  • 2 duże czerwone ziemniaki (mogą być zwykłe- białe)
  • po 1/2 pęczka natki i koperku związane w węzełek nicią kuchenną
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu 
  • 1 duży liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki soli 

Sposób przygotowania zupy fasolowej:

Fasolę wsypać do średniej miski, zalać wodę tak, aby sięgała 4-5 cm ponad ziarenka, zostawić
na ok. 10 godz, najlepiej na całą noc. Rano wodę z fasoli odlać.

W dużym garnku zagotować wodę wsypać fasolę, dodać przyprawy i węzełek z natki i koperku. Zagotować pod przykryciem. Na średnim ogniu gotować ok. 30-40  min., fasola powinna popękać.

Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, pora przekroić na pół.  Czerwonych ziemniaków nie obieram ze skórki, myję je bardzo dokładnie i gotuję ze skórą. Białe ziemniaki obieram.

Warzywa wrzucić do garnka, wszystkie jednocześnie, zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim gotować pod przykryciem ok. 12-15 min do chwili kiedy warzywa będą miękkie.

Zupę podawać posypaną posiekaną natką lub koperkiem.

Smacznego 🙂

 

  • zupa-fasolowa
  • fasolówka
  • fasołowka-przepis
  • zupa-przepisy

 

 Więcej przepisów na fasolę: 

Fasolka po Bretońsku

(Visited 182 times, 1 visits today)

Dorota

Postna Kapusta z Grzybami
previous
Kapusta z Grzybami Postna
Kruche Ciasteczka
next
Mini Ciasteczka Cynamonowe
Postna Kapusta z Grzybami
previous
Kapusta z Grzybami Postna
Kruche Ciasteczka
next
Mini Ciasteczka Cynamonowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię