Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Maleńka, zielona fasola Mung jest w smaku delikatniejsza niż np. fasola Jaś. Przygotowana z niej zupa jest lekka i łagodna.

    Miałam ochotę na delikatną zupę z dużą ilością warzyw i ta właśnie taka jest. fasola nadaje zupie zielony odcień bardzo pasujący do wiosennej aury. Oczywiście fasolówkę można ugotować na mięsie, należy na samym początku do fasoli i przypraw włożyć kawałek mięsa i gotować razem, dalej postępujemy tak jak w przepisie.

    Polecam 🙂

     

    zupa

    Więcej przepisów na zupy:

    Zupa Grochowa

     

    Zupa fasolowa z fasoli Mungo

    Składniki na ok. 3-4 l zupy:

    • 1 szklanka suchej fasoli Mungo 
    • 3-4 średnie marchewki
    • 1 średnia pietruszka
    • 1/4 średniego selera 
    • kawałek pora (ok. 12 cm) 
    • 2 duże czerwone ziemniaki (mogą być zwykłe- białe)
    • po 1/2 pęczka natki i koperku związane w węzełek nicią kuchenną
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 6 ziaren czarnego pieprzu 
    • 1 duży liść laurowy
    • 1,5 łyżeczki soli 

    Sposób przygotowania zupy fasolowej:

    Fasolę wsypać do średniej miski, zalać wodę tak, aby sięgała 4-5 cm ponad ziarenka, zostawić
    na ok. 10 godz, najlepiej na całą noc. Rano wodę z fasoli odlać.

    W dużym garnku zagotować wodę wsypać fasolę, dodać przyprawy i węzełek z natki i koperku. Zagotować pod przykryciem. Na średnim ogniu gotować ok. 30-40  min., fasola powinna popękać.

    Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, pora przekroić na pół.  Czerwonych ziemniaków nie obieram ze skórki, myję je bardzo dokładnie i gotuję ze skórą. Białe ziemniaki obieram.

    Warzywa wrzucić do garnka, wszystkie jednocześnie, zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim gotować pod przykryciem ok. 12-15 min do chwili kiedy warzywa będą miękkie.

    Zupę podawać posypaną posiekaną natką lub koperkiem.

    Smacznego 🙂

     

    • zupa-fasolowa
    • fasolówka
    • fasołowka-przepis
    • zupa-przepisy

     

     Więcej przepisów na fasolę: 

    Fasolka po Bretońsku

    (Visited 44 times, 1 visits today)

    Dorota

    Seromakowiec Najlepszy
    previous
    Seromakowiec – sernik z masą makową
    Ciasto Drożdżowe
    next
    Ciasto Drodżowe z Czekoladą
    Seromakowiec Najlepszy
    previous
    Seromakowiec – sernik z masą makową
    Ciasto Drożdżowe
    next
    Ciasto Drodżowe z Czekoladą

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię