Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Maleńka, zielona fasola Mung jest w smaku delikatniejsza niż np. fasola Jaś. Przygotowana z niej zupa jest lekka i łagodna.
Miałam ochotę na delikatną zupę z dużą ilością warzyw i ta właśnie taka jest. fasola nadaje zupie zielony odcień bardzo pasujący do wiosennej aury. Oczywiście fasolówkę można ugotować na mięsie, należy na samym początku do fasoli i przypraw włożyć kawałek mięsa i gotować razem, dalej postępujemy tak jak w przepisie.
Polecam 🙂
Zupa fasolowa z fasoli Mungo
Składniki na ok. 3-4 l zupy:
- 1 szklanka suchej fasoli Mungo
- 3-4 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/4 średniego selera
- kawałek pora (ok. 12 cm)
- 2 duże czerwone ziemniaki (mogą być zwykłe- białe)
- po 1/2 pęczka natki i koperku związane w węzełek nicią kuchenną
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 duży liść laurowy
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania zupy fasolowej:
Fasolę wsypać do średniej miski, zalać wodę tak, aby sięgała 4-5 cm ponad ziarenka, zostawić
na ok. 10 godz, najlepiej na całą noc. Rano wodę z fasoli odlać.
W dużym garnku zagotować wodę wsypać fasolę, dodać przyprawy i węzełek z natki i koperku. Zagotować pod przykryciem. Na średnim ogniu gotować ok. 30-40 min., fasola powinna popękać.
Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, pora przekroić na pół. Czerwonych ziemniaków nie obieram ze skórki, myję je bardzo dokładnie i gotuję ze skórą. Białe ziemniaki obieram.
Warzywa wrzucić do garnka, wszystkie jednocześnie, zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim gotować pod przykryciem ok. 12-15 min do chwili kiedy warzywa będą miękkie.
Zupę podawać posypaną posiekaną natką lub koperkiem.
Smacznego 🙂