0 0
Kapusta z Grzybami Postna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kapusta z Grzybami Postna

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjne danie wigilijne, czyli postna kapusta z grzybami. Taką kapustę można wykorzystać również do przygotowania pierogów z kapustą i grzybami, musi być jedynie dobrze odparowana, żeby pierogi się nie rozkleiły w czasie gotowania.

Kminek wrzucamy do kapusty na ok. 10 min przed końcem gotowania, dodany zbyt wcześnie gorzknieje.

Polecam 🙂

 

Kapusta z Grzybami

Postna Kapusta z Grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • ok. 50 g grzybów suszonych (podgrzybków, prawdziwków, itp.)
  • 5-6 mrożonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 6 śliwek wędzonych (ew. suszonych, ale nie kalifornijskich, są zbyt słodkie)
  • olej do smażenia

 

(Visited 223 times, 10 visits today)

Steps

1
Done

Grzyby suszone zalać ok. 3 szklankami wrzątku, przykryć i odstawić do czasu, aż grzyby będą miękkie, ok. 1 godz.
Cebulę oczyścić z łupiny, pokroić w średnią kostkę.
Na dużej patelni lub garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, cebulę zeszklić.

2
Done

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać średnio drobno. Dodać do zeszklonej cebuli, dołożyć przyprawy, pieprz, ziele angielskie, listki i
śliwki, oraz posiekane grzyby i jeśli mamy to grzyby mrożone (bez rozmrażania, ja dodaję całe, ale nie jest to konieczne).
Wodę z moczenia grzybów wlać na patelnię z kapustą. Przelać ją przez sitko, żeby do kapusty nie dostały się żadne nieczystości.
Zagotować całość, zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć naczynie i dusić kapustę przez ok. 1 godz.
Od czasu do czasu mieszać. Jeśli woda wyparuje dolać nieco wrzątku.

3
Done

Na 10 min., przed końcem gotowania lub kiedy kapusta jest miękka dodać kminek, zamieszać i chwilę dusić.
Kapusta jest gotowa. Podajemy na gorąco.
Smacznego :)

4
Done

Dorota

previous
Jajecznica na Boczku (film)
next
Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)
previous
Jajecznica na Boczku (film)
next
Zupa fasolowa z fasoli Mungo (maleńka zielona)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię