Tradycyjne danie wigilijne, czyli postna kapusta z grzybami.
Taką kapustę można wykorzystać również do przygotowania pierogów z kapustą i grzybami, musi być jedynie dobrze odparowana, żeby pierogi się nie rozkleiły w czasie gotowania.
Kminek wrzucamy do kapusty na ok. 10 min przed końcem gotowania, dodany zbyt wcześnie gorzknieje.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej
- ok. 50 g grzybów suszonych (podgrzybków, prawdziwków, itp.)
- 5-6 mrożonych grzybów (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczka kminku
- 6 śliwek wędzonych (ew. suszonych, ale nie kalifornijskich, są zbyt słodkie)
- olej do smażenia
przygotowanie
Grzyby suszone zalać ok. 3 szklankami wrzątku, przykryć i odstawić do czasu, aż grzyby będą miękkie, ok. 1 godz.
Cebulę oczyścić z łupiny, pokroić w średnią kostkę.
Na dużej patelni lub garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, cebulę zeszklić.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać średnio drobno. Dodać do zeszklonej cebuli, dołożyć przyprawy, pieprz, ziele angielskie, listki i
śliwki, oraz posiekane grzyby i jeśli mamy to grzyby mrożone (bez rozmrażania, ja dodaję całe, ale nie jest to konieczne).
Wodę z moczenia grzybów wlać na patelnię z kapustą. Przelać ją przez sitko, żeby do kapusty nie dostały się żadne nieczystości.
Zagotować całość, zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć naczynie i dusić kapustę przez ok. 1 godz.
Od czasu do czasu mieszać. Jeśli woda wyparuje dolać nieco wrzątku.
Na 10 min., przed końcem gotowania lub kiedy kapusta jest miękka dodać kminek, zamieszać i chwilę dusić.
Kapusta jest gotowa. Podajemy na gorąco.
Smacznego 🙂