Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjne danie wigilijne, czyli postna kapusta z grzybami. Taką kapustę można wykorzystać również do przygotowania pierogów z kapustą i grzybami, musi być jedynie dobrze odparowana, żeby pierogi się nie rozkleiły w czasie gotowania.
Kminek wrzucamy do kapusty na ok. 10 min przed końcem gotowania, dodany zbyt wcześnie gorzknieje.
Polecam 🙂
Postna Kapusta z Grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- ok. 50 g grzybów suszonych (podgrzybków, prawdziwków, itp.)
- 5-6 mrożonych grzybów (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczka kminku
- 6 śliwek wędzonych (ew. suszonych, ale nie kalifornijskich, są zbyt słodkie)
- olej do smażenia
Steps
1
Done
|
Grzyby suszone zalać ok. 3 szklankami wrzątku, przykryć i odstawić do czasu, aż grzyby będą miękkie, ok. 1 godz. |
2
Done
|
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać średnio drobno. Dodać do zeszklonej cebuli, dołożyć przyprawy, pieprz, ziele angielskie, listki i |
3
Done
|
Na 10 min., przed końcem gotowania lub kiedy kapusta jest miękka dodać kminek, zamieszać i chwilę dusić. |
4
Done
|