Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepisy na PIEROGI
Pierogi z Waniliowym Serem
Składniki na 25 pierogów:
-
2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
-
1/2 szklanki wrzątku
-
sól
-
450 g białego sera półtłustego
-
2 żółtka
-
1/4 szklanki cukru
-
1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
-
2 łyżeczki soli + 2 łyżki cukru do gotowania pierogów
Przepisy z filmem na kanale KuchniaDoroty
Sposób przygotowania:
-
Ser umieścić w misce, rozgnieść widelcem, dodać żółtka i cukry, dokładnie wymieszać.
-
W misie miksera umieścić mąkę i sól, stopniowo dolewać wodę miksując na wolnych obrotach.
-
Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, odciąć 1/3, pozostałe zawinąć w ściereczkę i odłożyć.
-
Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować cienko, minimalnie podsypując mąką.
-
Wycinać kółka za pomocą szklanki lub wykrojnika do pierogów.
-
Na każdym krążku kłaść łyżeczkę sera, brzeg posmarować wodą, zlepić brzegi.
-
Pierogi układać na delikatnie posypanym mąką blacie.
-
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, posłodzić.
-
Do gotującej wkładać pierogi, bardzo delikatnie zamieszać, Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową na sito, przepłukać zimną wodą (delikatnym strumienie).
-
Kiedy pierogi odciekną można wymieszać je z odrobiną miękkiego masła (aby się nie skleiły).
Podawać od razu ze słodką śmietaną.
Jeśli nie zjemy ich od razu, należy ułożyć pierogi na dużym półmisku, najlepiej jeden obok drugiego i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne można przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Smacznego!
(Visited 213 492 times, 4 visits today)
19 komentarzy Ukryj
jakie wszystkie ładne i równiutkie, pewnie przepyszne:)
Bardzo fajny przepis . Wyszły super.
Pięknie Ci wyszły. Zjadła bym sobie je właśnie teraz.
Dziękuję, wyszły rzeczywiście smaczne:)
wypróbowałam i wyszły pyszne, świetny przepis 🙂
wyszły pyszne 🙂 zrobiłam 28 szt. 😉
Super, bardzo się cieszę!!!
Witaj
Jakiego miksera uzylaś ? Coś typu kitchenAid?
Ta, ja mam KitchenAid 🙂
Wyszły pyszne zrobiłam 50szt
Moje pierwsze w życiu samodzielne pierogi. Zrobiłam je z tego przepisu. Wyszły rewelacyjne. Miekkie ciasto. Niebo w gębie.
zajebiste ^^
Witam a można wiedzieć ile soli
Baaaardzo się cieszę:)
Pierwsze w życiu zrobione pierogi i wyszły. Pyszniutki…polecam. Mojej 2-letniej córce też smakowały.
Witam. Pierwszy raz robiłam pierogi z serem z tego przepisu i wyszły znakomite!!! Żaden się nie rozpadł. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂
Pierogi mrozimy ugotowane czy surowe ?
To już zależy od Was, można mrozić i gotowane i surowe. Ugotowane należy polać lekko masłem lub odrobiną oleju. Pozostawić do całkowego wystygnięcia, a następnie pakować do pojemników lub torebek i mrozić. Surowe, rozkładamy na tacy, mrozimy i dopiero takie wkładamy do pojemników lub torebek. Jeśli surowe włożymy do pojemnika i dopiero wtedy włożymy do zamrażarki, pierogi posklejają się ze sobą, a wczasie gotowania farsz wypłynie. Tak więc metoda do wyboru. Ja pierogi mrożę po ugotowaniu.