Pierogi z serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierogi z serem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     

    Pyszne, domowe pierogi z serem białym. Uwielbiane przez dzieci. Ciasto w tych pierogach jest delikatne i mięciusieńkie, waniliowy delikatnie słodki ser i odrobina słodkiej śmietany lub masło z bułeczką sprawią, że dzieci będą najszczęśliwsze.

    Pierogi znakomicie sprawdziły się na obiad w upalny dzień.
    Ciasto zrobiłam bardzo szybko przy pomocy miksera co zaoszczędziło mi zagniatania, do wyrabiania użyłam płaskiej końcówki. Polecam:)

     

     Pierogi z Serem

     

    Pierogi z waniliowym serem

    Składniki na 25 pierogów:

    • 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
    • 1/2 szklanki wrzątku
    • sól
    • 450 g białego sera półtłustego
    • 2 żółtka
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
    • 2 łyżeczki soli + 2 łyżki cukru do gotowania pierogów
    Sposób przygotowania:
    1. Ser umieścić w misce, rozgnieść widelcem, dodać żółtka i cukry, dokładnie wymieszać.
    2. W misie miksera umieścić mąkę i sól, stopniowo dolewać wodę miksując na wolnych obrotach.
    3. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, odciąć 1/3, pozostałe zawinąć w ściereczkę i odłożyć.
    4. Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować cienko, minimalnie podsypując mąką.
    5. Wycinać kółka za pomocą szklanki lub wykrojnika do pierogów.
    6. Na każdym krążku kłaść łyżeczkę sera, brzeg posmarować wodą, zlepić brzegi.
    7. Pierogi układać na delikatnie posypanym mąką blacie.
    8. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, posłodzić.
    9. Do gotującej wkładać pierogi, bardzo delikatnie zamieszać, Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową na sito, przepłukać zimną wodą (delikatnym strumienie).
    10. Kiedy pierogi odciekną można wymieszać je z odrobiną miękkiego masła (aby się nie skleiły).

    Podawać od razu ze słodką śmietaną.
    Jeśli nie zjemy ich od razu, należy ułożyć pierogi na dużym półmisku, najlepiej jeden obok drugiego i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Zimne można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

    Smacznego!

     

    Pierogi z Serem

     

    (Visited 27 times, 1 visits today)

    Dorota

    Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie
    previous
    Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie ze Szklistą Galaretką
    next
    Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
    Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie
    previous
    Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie ze Szklistą Galaretką
    next
    Menu Na Weekend – Będzie Gorąco

    10 komentarzy Ukryj

    Moje pierwsze w życiu samodzielne pierogi. Zrobiłam je z tego przepisu. Wyszły rewelacyjne. Miekkie ciasto. Niebo w gębie.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię