Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomysł na rodzinny obiad. Trochę zmodyfikowana wersja popularnej Pieczeni Rzymskiej, którą polecam również w odsłonie bardzo klasycznej.
Oto przepis również na wersję najpopularniejszą (klik) Klasyczna Pieczeń Rzymska
Smacznego 🙂
Pieczeń Rzymska Faszerowana
Składniki:
- ok. 1300 g mięsa mielonego z szynki
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka (220 ml.)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 jajko
- ok. 1 łyżki musztardy Dijone
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartej bułki
Szpinak:
- ok. 400 g szpinaku (u mnie rozmrożony i odparowany)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ok. 0,5 łyżeczki soli
Ponadto
- 2-3 średnie cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 1 kulka mozzarelli
- 6-7 pomidorów suszonych
Steps
1 Done | Przygotowanie mięsa na pieczeń:Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić, żeby nasiąkła. |
2 Done | Przygotowanie cebuli:Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. |
3 Done | Szpinak:Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. |
4 Done | Pomidory kroimy w paski. |
5 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. z termoobiegiemFormę do zapiekanek (u mnie 20x30 cm.), lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy tartą bułką. Połową mięsa wylepiamy dno formy, następnie kładziemy cebulę, szpinak, plasterki mozzarelli, pomidory, a na koniec całość przykrywamy pozostałym mięsem. Wyrównujemy wierzch. Pieczeń wstawiamy do piekarnika i pieczemy: Pieczeń podajemy na gorąco, ja lubię z dodatkiem sosu koperkowego. Smacznego :) |
6 Done |
4 komentarze Ukryj
Witam, czy mozna zamrozic ta pieczen?? Pozdrawiam
Oczywiście można ją mrozić. Najlepiej przed zamrożeniem podzielić na porcje.
Dziekuje Pani Dorotko! Uwielbiam Pani przepisy 🙂 zycze duzo zdrowka!
Dziękuję, bardzo się cieszę 🌺