• Home
  • Klopsiki
  • Pieczeń Rzymska Faszerowana – przepis z filmem
0 0
Pieczeń Rzymska Faszerowana – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczeń Rzymska Faszerowana – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pomysł na rodzinny obiad. Trochę zmodyfikowana wersja popularnej Pieczeni Rzymskiej, którą polecam również w odsłonie bardzo klasycznej.

Oto przepis również na wersję najpopularniejszą (klik) Klasyczna Pieczeń Rzymska 

Smacznego 🙂

 

Pieczeń rzymska

Pieczeń Rzymska Faszerowana

Składniki:

  • ok. 1300 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka (220 ml.)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 jajko
  • ok. 1 łyżki musztardy Dijone
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki

Szpinak:

  • ok. 400 g szpinaku (u mnie rozmrożony i odparowany)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ok. 0,5 łyżeczki soli

Ponadto

  • 2-3 średnie cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6-7 pomidorów suszonych
(Visited 1 500 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie mięsa na pieczeń:

Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić, żeby nasiąkła.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać sól, pieprz, paprykę, majeranek, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypior, lekko odciśniętą bułkę, bułkę tartą i jajko.
Najlepiej rękami bardzo dokładnie mieszamy całość, powinna powstać jednolita masa.

2
Done

Przygotowanie cebuli:

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niem cebulę. Zajmie to ok. 6-7 min., często mieszamy, żeby cebula się nie przypalała.
Odstawiamy do przestygnięcia.

3
Done

Szpinak:

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę.
W garnuszku rozpuścić masło, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Następnie dodajemy szpinak, mieszamy i na średnim ogniu podgrzewamy przez 3-5 min.

4
Done

Pomidory kroimy w paski.
Mozzarellę kroimy w plasterki.

5
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. z termoobiegiem

Formę do zapiekanek (u mnie 20x30 cm.), lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy tartą bułką.

Połową mięsa wylepiamy dno formy, następnie kładziemy cebulę, szpinak, plasterki mozzarelli, pomidory, a na koniec całość przykrywamy pozostałym mięsem. Wyrównujemy wierzch.
Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową.

Pieczeń wstawiamy do piekarnika i pieczemy:
200 st.C. – 30 min
180 st.C. – 20 min. (ze zdjętą pokrywą lub folią)

Pieczeń podajemy na gorąco, ja lubię z dodatkiem sosu koperkowego.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Pierogi z Serem
previous
Pierogi z Serem – Na Słodko
Obwarzanki
next
Obwarzanki Odpustowe – Okrągłe Sucharki
Pierogi z Serem
previous
Pierogi z Serem – Na Słodko
Obwarzanki
next
Obwarzanki Odpustowe – Okrągłe Sucharki

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »