Pomysł na rodzinny obiad. Trochę zmodyfikowana wersja popularnej Pieczeni Rzymskiej, którą polecam również w odsłonie bardzo klasycznej.
Oto przepis również na wersję najpopularniejszą (klik) Klasyczna Pieczeń Rzymska
Smacznego!!!

SKŁADNIKI
- ok. 1300 g mięsa mielonego z szynki
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka (220 ml.)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 jajko
- ok. 1 łyżki musztardy Dijone
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartej bułki
- Szpinak:
- ok. 400 g szpinaku (u mnie rozmrożony i odparowany)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ok. 0,5 łyżeczki soli
- Ponadto
- 2-3 średnie cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 1 kulka mozzarelli
- 6-7 pomidorów suszonych
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE MIĘSA NA PIECZEŃ:
Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić, żeby nasiąkła.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać sól, pieprz, paprykę, majeranek, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypior, lekko odciśniętą bułkę, bułkę tartą i jajko.
Najlepiej rękami bardzo dokładnie mieszamy całość, powinna powstać jednolita masa.
PRZYGOTOWANIE CEBULI:
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niem cebulę. Zajmie to ok. 6-7 min., często mieszamy, żeby cebula się nie przypalała.
Odstawiamy do przestygnięcia.
SZPINAK:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę.
W garnuszku rozpuścić masło, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Następnie dodajemy szpinak, mieszamy i na średnim ogniu podgrzewamy przez 3-5 min.
Pomidory kroimy w paski.
Mozzarellę kroimy w plasterki.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 200 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Formę do zapiekanek (u mnie 20x30 cm.), lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy tartą bułką.
Połową mięsa wylepiamy dno formy, następnie kładziemy cebulę, szpinak, plasterki mozzarelli, pomidory, a na koniec całość przykrywamy pozostałym mięsem.
Wyrównujemy wierzch. Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową.
Pieczeń wstawiamy do piekarnika i pieczemy:
200 st.C. – 30 min
180 st.C. – 20 min. (ze zdjętą pokrywą lub folią)
Pieczeń podajemy na gorąco, ja lubię z dodatkiem sosu koperkowego.
4 komentarze
Witam, czy mozna zamrozic ta pieczen?? Pozdrawiam
Oczywiście można ją mrozić. Najlepiej przed zamrożeniem podzielić na porcje.
Dziekuje Pani Dorotko! Uwielbiam Pani przepisy 🙂 zycze duzo zdrowka!
Dziękuję, bardzo się cieszę ?