Przepis na twarde Obwarzanki Odpustowe. Przekąską dla maluchów, lub tych całkiem dorosłych.
Tradycyjny przepis, łatwy i smaczny.
Polecam!!!

SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 140 ml. mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
przygotowanie
Mleko i jajko dokładnie wymieszać, wlać do mąki, zamieszać, a następnie wyrabiać ręką.
Wyłożyć ciasto na blat i dokładnie zagnieść.
Uformować kulę, przykryć miską i zostawić na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto podzielić na dwie części i na lekko oprószonym mąką blacie z jednej części wałkować cienki i długi wałek.
Wałki pociąć na 15-20 cm kawałki, zwijać je w krążki i zlepiać.
W ten sposób przygotwać pozostałe ciasto. Obważanki układać na desce.
W średnim, szerokim garnku zagotować ok. 2-3 l wody, dodać łyżkę cukru. Kiedy woda zacznie wrzeć wkładać na nią porcjami obwarzanki. Gotować do chwili ,kiedy zaczną wypływać na wierzch.
Cedzakową łyżką wyjmować obwarzanki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Obgotować kolejną porcję obwarzanków i przełożyć na blachę.
Obwarzanki można posypać makiem.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 190 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Obwarzanki piec w zależności od ich grubości 20-25 min.
Powinny być zrumienione i suche.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.