0 0
Obwarzanki Odpustowe – Okrągłe Sucharki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Obwarzanki Odpustowe – Okrągłe Sucharki

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Przepis na twarde Obwarzanki Odpustowe. Przekąską dla maluchów, lub tych całkiem dorosłych.

Tradycyjny przepis, łatwy i smaczny.

Polecam 🙂

 

Sucharki

Obwarzanki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 140 ml. mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
(Visited 12 778 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mleko i jajko dokładnie wymieszać, wlać do mąki, zamieszać, a następnie wyrabiać ręką.
Wyłożyć ciasto na blat i dokładnie zagnieść.
Uformować kulę, przykryć miską i zostawić na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.

2
Done

Ciasto podzielić na dwie części i na lekko oprószonym mąką blacie z jednej części wałkować cienki i długi wałek.
Wałki pociąć na 15-20 cm kawałki, zwijać je w krążki i zlepiać.
W ten sposób przygotwać pozostałe ciasto. Obważanki układać na desce.

3
Done

W średnim, szerokim garnku zagotować ok. 2-3 l wody, dodać łyżkę cukru. Kiedy woda zacznie wrzeć wkładać na nią porcjami obwarzanki. Gotować do chwili ,kiedy zaczną wypływać na wierzch.
Cedzakową łyżką wyjmować obwarzanki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Obgotować kolejną porcję obwarzanków i przełożyć na blachę.

Obwarzanki można posypać makiem.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. z termoobiegiem.

Obwarzanki piec w zależności od ich grubości 20-25 min.
Powinny być zrumienione i suche.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Pieczeń z Mięsa Mielonego
previous
Pieczeń Rzymska Faszerowana – przepis z filmem
Ciecierzyca co z niej zrobić
next
Falafele – Kotleciki z Ciecierzycy – przepis z filmem
Pieczeń z Mięsa Mielonego
previous
Pieczeń Rzymska Faszerowana – przepis z filmem
Ciecierzyca co z niej zrobić
next
Falafele – Kotleciki z Ciecierzycy – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »