Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na twarde Obwarzanki Odpustowe. Przekąską dla maluchów, lub tych całkiem dorosłych.
Tradycyjny przepis, łatwy i smaczny.
Polecam 🙂
Obwarzanki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 140 ml. mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Mleko i jajko dokładnie wymieszać, wlać do mąki, zamieszać, a następnie wyrabiać ręką. |
2 Done | Ciasto podzielić na dwie części i na lekko oprószonym mąką blacie z jednej części wałkować cienki i długi wałek. |
3 Done | W średnim, szerokim garnku zagotować ok. 2-3 l wody, dodać łyżkę cukru. Kiedy woda zacznie wrzeć wkładać na nią porcjami obwarzanki. Gotować do chwili ,kiedy zaczną wypływać na wierzch. Obwarzanki można posypać makiem. |
4 Done | Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. z termoobiegiem.Obwarzanki piec w zależności od ich grubości 20-25 min. Smacznego :) |
5 Done |