Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis pochodzi z książki ,,Jerusalem” Y Ottolenghi.
Falafale wychodzą aromatyczne i pyszne.
Doskonałe z sosem jogurtowym, czosnkowym lub innym ulubionym przez was dodatkiem. Smaczne na ciepło i na zimno.
Polecam 🙂
Falafele
Składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy (uzyskamy po namoczeniu 500g)
- woda do namoczenia ciecierzycy
- 0,5 średniej cebuli
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku olej do smażenia
Przyprawy:
- 1/4 łyżeczki pieprzu cajenn
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Suchą ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dokładnie tak jak fasolę, czyli woda powinna sięgać znacznie ponad powierzchnię ziaren. Odstawić na całą noc do nasiąknięcia. |
2
Done
|
W malakserze lub maszynce do mięsa zmielić ciecierzycę. Ja robiłam to w malakserze gdzie ciecierzycę, kolendrę i cebulę miksowałam pulsacyjnie (30-40 razy). |
3
Done
|
Do masę cieciorkową przełożyć do miski i dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładanie wymieszać. Następnie wyjąć masę i formować z niej niewielkie kulki. Odkładać na deskę. Kulki formuje się bardzo łatwo i przyjemnie. |
4
Done
|
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej (powinien mieć ok. 180 st.C.) Na gorący olej kłaść falafele, smażyć ok. 3-4 min na stronę lub do chwili kiedy pięknie zbrązowieją, wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego ) |
5
Done
|
3 komentarze Ukryj
Zrobiłem dzisiaj i – w imieniu swoim oraz moich kubków smakowych – chciałbym Ci podziękować Doroto! 🙂 Proste, a jakie smaczne.
Bardzo, ale to bardzo się cieszę 😀
Uwielbiam falafele! <3