0 0
Lazania z Mięsem i Sosem Beszamelowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Lazania z Mięsem i Sosem Beszamelowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na klasyczną LAZANIĘ z sosem mięsno-pomidorowym i sosem beszamelowym.

Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lazanię można zamrozić, po wcześniejszym całkowitym wystudzeniu.

Poleca 🙂

Lazania z Mięsem i Sosem Beszamelowym

Lazania

Składniki:

  • ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie szynka)
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru (u mnie brązowy)
  • parmezan do posypania lazanii
  • makaron Lazania

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 400-500 ml. mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
(Visited 5 425 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie sosu Beszamelowego:

W średnim garnku roztopić masło, wsypać mąkę i od razu energicznie mieszać najlepiej łyżką drewnianą. Przez chwilę smażymy mąkę z masłem na małym ogniu (dzięki temu w sosie nie będzie czuć mąki).

Po chwili wlewamy do garnka niewielką ilość mleka ok. 1/3 przygotowanej ilości, mieszamy od razu, najlepiej kuchenną rózgą. Masa bardzo szybko zgęstnieje, więc dolewamy kolejną 1/3 mleka i mieszamy, można teraz zdjąć garnek na chwilę z ognia i mieszać do chwili kiedy nie będzie żadnych grudek. Stawiamy na ogniu i dolewamy pozostałe mleko, mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy dokładnie i podgrzewamy jeszcze chwilę. Sos powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany i powinien być lejący.

Zdejmujemy sos z ognia, przykrywamy. Można zostawić do wystygnięcia i przechowywać w lodówce.

2
Done

Przygotowanie sosu mięsno-pomidorowego:

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać mięso i smażyć do chwili kiedy nie będzie już surowego mięsa, mieszać od czasu do czasu.

Kiedy mięso jest już podsmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać, następnie dodać przyprawy i znowu zamieszać, smażyć 2-3 min.
Następnie wlać pomidorowy, dokładnie wymieszać, gotować na średnim ogniu przez ok. 5 min, bez przykrycia.

Sos jest gotowy. Zdejmujemy z ognia.

3
Done

Przygotowanie lazanii:

Naczynie żaroodporne lub foremkę (u mnie 20x20 cm, ale może być nieco większa), naczynie smarujemy masłem i oprószamy tartą bułą.

Na dno naczynia kładziemy kilka łyżek sosu beszamelowego, rozprowadzamy równą warstwą, na sos kładziemy płaty makaronu (suchego, bez gotowania), na makaron porcję sosu mięsnego, beszamel i przykrywamy kolejnymi płatami makaronu.

Powtarzamy warstwy beszamel, sos mięsny, odrobina beszamelu i znowu makaron.
Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty sporą warstwą sosu beszamelowego.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegirm.

Lazanię przykrywamy, można pokrywką od naczynia żaroodpornego, lub folią aluminiową.
Lazanię pieczemy 50-55 min.

Wyjmujemy, odstawiamy na 3-4 min, a następnie kroimy.
Prze dodaniem można lazanię posypać startym Parmezanem.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Ciecierzyca co z niej zrobić
previous
Falafele – Kotleciki z Ciecierzycy – przepis z filmem
Ciasto ze Śliwkami
next
Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą – przepis z filmem
Ciecierzyca co z niej zrobić
previous
Falafele – Kotleciki z Ciecierzycy – przepis z filmem
Ciasto ze Śliwkami
next
Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »