Przepis na klasyczną LAZANIĘ z sosem mięsno-pomidorowym i sosem beszamelowym.
Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lazanię można zamrozić, po wcześniejszym całkowitym wystudzeniu.
Poleca!!!

SKŁADNIKI
- ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie szynka)
- 1 średnia cebula
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 oregano
- 0,5 łyżeczki cukru (u mnie brązowy)
- parmezan do posypania lazanii
- makaron Lazania
- Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 400-500 ml. mleka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO:
W średnim garnku roztopić masło, wsypać mąkę i od razu energicznie mieszać najlepiej łyżką drewnianą. Przez chwilę smażymy mąkę z masłem na małym ogniu (dzięki temu w sosie nie będzie czuć mąki).
Po chwili wlewamy do garnka niewielką ilość mleka ok. 1/3 przygotowanej ilości, mieszamy od razu, najlepiej kuchenną rózgą.
Masa bardzo szybko zgęstnieje, więc dolewamy kolejną 1/3 mleka i mieszamy, można teraz zdjąć garnek na chwilę z ognia i mieszać do chwili kiedy nie będzie żadnych grudek.
Stawiamy na ogniu i dolewamy pozostałe mleko, mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy dokładnie i podgrzewamy jeszcze chwilę. Sos powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany i powinien być lejący.
Zdejmujemy sos z ognia, przykrywamy. Można zostawić do wystygnięcia i przechowywać w lodówce.
PRZYGOTOWANIE SOSU MIĘSNO-POMIDOROWEGO:
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać mięso i smażyć do chwili kiedy nie będzie już surowego mięsa, mieszać od czasu do czasu.
Kiedy mięso jest już podsmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać, następnie dodać przyprawy i znowu zamieszać, smażyć 2-3 min.
Następnie wlać pomidorowy, dokładnie wymieszać, gotować na średnim ogniu przez ok. 5 min, bez przykrycia.
Sos jest gotowy. Zdejmujemy z ognia.
PRZYGOTOWANIE LAZANII:
Naczynie żaroodporne lub foremkę (u mnie 20x20 cm, ale może być nieco większa), naczynie smarujemy masłem i oprószamy tartą bułą.
Na dno naczynia kładziemy kilka łyżek sosu beszamelowego, rozprowadzamy równą warstwą, na sos kładziemy płaty makaronu (suchego, bez gotowania),
na makaron porcję sosu mięsnego, beszamel i przykrywamy kolejnymi płatami makaronu.
Powtarzamy warstwy beszamel, sos mięsny, odrobina beszamelu i znowu makaron.
Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty sporą warstwą sosu beszamelowego.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIRM.
Lazanię przykrywamy, można pokrywką od naczynia żaroodpornego, lub folią aluminiową.
Lazanię pieczemy 50-55 min.
Wyjmujemy, odstawiamy na 3-4 min, a następnie kroimy.
Prze dodaniem można lazanię posypać startym Parmezanem.