• Home
  • Ciasta
  • Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto ze śliwkami, brzoskwiniami i lekką bezą.

Z przepisu wyjdzie duża porcja ciasta, ja piekłam je w 28 cm., tortownicy, ale można użyć również 30 cm, lub 32 cm. wówczas warstwa ciasta i bezy będzie nieco mniejsza.

Do ciasta można użyć również mrożonych śliwek, dobrze jednak wcześniej je rozmrozić. Śliwki można zamienić na wiśnie lub morele.

Polecam 🙂

 

Beza

Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą

Na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe (80 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)
  • 100 g masła roztopionego
  • 120 g cukru
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (20 g)
  • 150 ml. Mleka (3,2%)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 300 g śliwek i 1 brzoskwinia (wypestkowane, brzoskwinia pokrojone w plasterki)

Na bezę:

  • 4 białka (M/L)
  • 180 g drobnego cukru (45 g na 1 białko M i 50 g na białko L)
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • skórka otarta z pozostałej ½ cytryny

 

(Visited 611 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

Suche składniki, mąkę, budynie, sól, proszek do pieczenia łączymy w misce, mieszamy.

Mokre składniki, masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajko, jogurt mieszamy, a na koniec wlewamy mleko i ponownie dokładnie mieszamy.

Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy do chwili, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Można użyć miksera ręcznego lub kuchennej łopatki.

2
Done

Formę do ciasta u mnie tortownica 28-30 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy tartą bułą.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Śliwki i brzoskwinie układamy na wierzchu, delikatnie wciskamy śliwki w ciasto.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół

Ciasto pieczemy 30-35 min.

Na ok. 10 min przed końcem pieczenia, przygotowujemy bezę.

4
Done

Przygotowanie bezy:

Białka ubijamy z solą na średnich obrotach miksera. Kiedy zaczyna tworzyć się piana zaczynamy dodawać cukier. Po łyżce dodajemy cukier miksując cały czas pianę. Miksujemy tak długo, aż nie czujemy w pianie cukru i jest ona lśniąca i bardzo sztywna.

Do sztywnej wsypujemy budyń i miksujemy na wolnych obrotach tylko chwilę, żeby budyń się połączył. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy, tym razem już łopatką.

5
Done

Piekarnik - grzanie zmieniamy na 140 st.C. z termoobiegiem

Wyjmujemy ciasto, powinno być lekko zrumienione.
Na wierzch gorącego ciasta wykładamy całą pianę, wyrównujemy.

Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20-25 min.

Wyłączamy piekarnik, uchylamy go i tak studzimy ciasto prze 10-15 min. Beza delikatnie opadnie.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy całkowicie na kuchennej kratce.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Pomysł na Obiad
previous
Lazania z Mięsem i Sosem Beszamelowym
Rolada Mięsna
next
Rolada z Mięsa Mielonego w Boczku – przepis z filmem
Pomysł na Obiad
previous
Lazania z Mięsem i Sosem Beszamelowym
Rolada Mięsna
next
Rolada z Mięsa Mielonego w Boczku – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię