Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszną roladę z mięsa mielonego w boczku z nadzieniem pieczarkowym.
Doskonały pomysł na obiad lub zimną przekąskę.
Roladę można zamrozić po wcześniejszym dokładnym wystudzeniu.
Zimną roladę kroimy w średniej grubości plastry, wkładamy do pojemnika do mrożenia. Zawsze opisujcie pojemniki, zaznaczajcie na nich datę pieczenia i zamrożenia, taka rolada może leżeć w zamrażarce przez ok. 2-3 miesiące.
Roladę odgrzewamy podsmażając ją na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu i pod przykryciem. Smażymy w ten sposób 8-10 min. w połowie przewracając na drugą stronę.
Tak odgrzewana rolada jest pyszna, a moim zdaniem jeszcze smaczniejsza niż taka świeżo upieczona, ale to już bardzo indywidualna sprawa 🙂
Polecam 🙂
Rolada z Mięsa Mielonego w Boczku
Składniki:
- 1 kg. mięsa mielonego (u mnie szynka)
- 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
- 1,5 łyżeczki pieprzu (7,5 g)
- 1 łyżka papryki ostrej (20g)
- 1,5 łyżki musztardy Dijone (7,5 g)
- 1 jajko (L)
- 3 łyżki bułki tartej (ok. 30g)
- 100-120 g surowego czosnku w plasterkach (najlepiej cieniutkich)
Nadzienie:
- 2 kulki mozzareli (80 g)
- ok. 300-400 g pieczarek (białe lub brązowe)
- 2 średnie cebule (u mnie biała i czerowna)
- 1 łyżeczka soli (5 g)
- 1 łyżeczka pieprzu (5 g)
Steps
1 Done | Przygotowanie farszu:Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. |
2 Done | Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia, 4-5 min, od czasu do czasu mieszamy. Następnie do cebuli dodajemy pieczarki, solimy, przykrywamy i ok. 2-3 min smażymy. Następnie odkrywamy i mieszamy, pieczarki pod wpływem soli puszczą sok dlatego na dużym ogniu smażymy całość be przykrycia, żeby sok wyparował. Mieszamy. Kiedy pieczarki są już suche, zdejmujemy z ognia i odstawiamy. |
3 Done | Przygotowanie m^ęsa:W dużej misce łączymy mięso, sól, pieprz, paprykę, czosnek przeciskamy przez praskę, jajko i tartą bułkę dokładnie mieszamy najlepiej ręką. Tacę, płaską blachę do pieczenia, lub deskę do krojenia wykładamy folią spożywczą. Na folię kładziemy mięso i rękami dokładnie rozprowadzamy ją po całym naczyniu, wyrównujemy. Na mięso kładziemy pieczarki z cebulą, wyrównujemy, następnie plasterki mozzarelli rozkładamy na całej powierzchni mięsa. Zwijamy całość w roladę, pomagając sobie folią spożywczą, zwijamy dość ścisły rulon. Wygładzamy i dokładnie zlepiamy końce, żeby farsz nie wypadał. |
4 Done | Na nowym kawałku folii układamy jeden obok drugiego plasterki boczku. Powinien powstać prostokąt, który owinie całą roladę. U mnie 25 x 35 cm. wystarczyło mi 100 g boczku. Formę do pieczenia, lub w naczynie żaroodporne skrapiamy odrobiną oleju, wkładamy roladę (powinna się bardzo dobrze trzymać i nie rozpadać). |
5 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. z termoobiegiemRoladę pieczemy (bez przykrycia), przez 50-60 min, do chwili kiedy boczek będzie pięknie zrumieniony. Wyjmujemy pieczeń i odstawiamy na kilka minut żeby ,,odpoczęła", następnie przekładamy na deskę i kroimy w plastry średniej grubości. Doskonała również na zimno, jako domowa wędlina, lub przekąska do piwa. Smacznego :) |
6 Done |