• Home
  • Filmy
  • Rolada z Mięsa Mielonego w Boczku – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Rolada z Mięsa Mielonego w Boczku – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada z Mięsa Mielonego w Boczku – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na pyszną roladę z mięsa mielonego w boczku z nadzieniem pieczarkowym.

Doskonały pomysł na obiad lub zimną przekąskę.
Roladę można zamrozić po wcześniejszym dokładnym wystudzeniu.
Zimną roladę kroimy w średniej grubości plastry, wkładamy do pojemnika do mrożenia. Zawsze opisujcie pojemniki, zaznaczajcie na nich datę pieczenia i zamrożenia, taka rolada może leżeć w zamrażarce przez ok. 2-3 miesiące.

Roladę odgrzewamy podsmażając ją na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu i pod przykryciem. Smażymy w ten sposób 8-10 min. w połowie przewracając na drugą stronę.

Tak odgrzewana rolada jest pyszna, a moim zdaniem jeszcze smaczniejsza niż taka świeżo upieczona, ale to już bardzo indywidualna sprawa 🙂

Polecam 🙂

 

Rolada z Mięsa Mielonego

Rolada z Mięsa Mielonego w Boczku

Składniki:

  • 1 kg. mięsa mielonego (u mnie szynka)
  • 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
  • 1,5 łyżeczki pieprzu (7,5 g)
  • 1 łyżka papryki ostrej (20g)
  • 1,5 łyżki musztardy Dijone (7,5 g)
  • 1 jajko (L)
  • 3 łyżki bułki tartej (ok. 30g)
  • 100-120 g surowego czosnku w plasterkach (najlepiej cieniutkich)

Nadzienie:

  • 2 kulki mozzareli (80 g)
  • ok. 300-400 g pieczarek (białe lub brązowe)
  • 2 średnie cebule (u mnie biała i czerowna)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • 1 łyżeczka pieprzu (5 g)
(Visited 253 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie farszu:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki (u mnie czerwona i biała, ale może być tylko jeden rodzaj, do wyboru, którą lubicie bardziej).
Mozzarellę kroimy w średnio cienkie plasterki.

2
Done

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia, 4-5 min, od czasu do czasu mieszamy.

Następnie do cebuli dodajemy pieczarki, solimy, przykrywamy i ok. 2-3 min smażymy. Następnie odkrywamy i mieszamy, pieczarki pod wpływem soli puszczą sok dlatego na dużym ogniu smażymy całość be przykrycia, żeby sok wyparował. Mieszamy. Kiedy pieczarki są już suche, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

3
Done

Przygotowanie m^ęsa:

W dużej misce łączymy mięso, sól, pieprz, paprykę, czosnek przeciskamy przez praskę, jajko i tartą bułkę dokładnie mieszamy najlepiej ręką.
Powstanie dość gęsta jednolita masa.

Tacę, płaską blachę do pieczenia, lub deskę do krojenia wykładamy folią spożywczą. Na folię kładziemy mięso i rękami dokładnie rozprowadzamy ją po całym naczyniu, wyrównujemy. Na mięso kładziemy pieczarki z cebulą, wyrównujemy, następnie plasterki mozzarelli rozkładamy na całej powierzchni mięsa.
Moja taca na której formowałam mięso ma 27 x35 cm., może być nieco większa, lub o nieco innych proporcjach, raczej nie mniejsza bo mięso będzie zbyt grube do zwinięcia.

Zwijamy całość w roladę, pomagając sobie folią spożywczą, zwijamy dość ścisły rulon. Wygładzamy i dokładnie zlepiamy końce, żeby farsz nie wypadał.

4
Done

Na nowym kawałku folii układamy jeden obok drugiego plasterki boczku. Powinien powstać prostokąt, który owinie całą roladę. U mnie 25 x 35 cm. wystarczyło mi 100 g boczku.
Na boczek wykładamy roladę i zawijamy ją szczelnie w boczek. Znowu zlepiamy boki.

Formę do pieczenia, lub w naczynie żaroodporne skrapiamy odrobiną oleju, wkładamy roladę (powinna się bardzo dobrze trzymać i nie rozpadać).

5
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. z termoobiegiem

Roladę pieczemy (bez przykrycia), przez 50-60 min, do chwili kiedy boczek będzie pięknie zrumieniony.

Wyjmujemy pieczeń i odstawiamy na kilka minut żeby ,,odpoczęła", następnie przekładamy na deskę i kroimy w plastry średniej grubości.
Podajemy na gorąco z ziemniakami, kaszą lub kluskami kładzionymi.

Doskonała również na zimno, jako domowa wędlina, lub przekąska do piwa.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Ciasto ze Śliwkami
previous
Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą – przepis z filmem
Karpatka Przepis
next
Kremówka – Karpatka
Ciasto ze Śliwkami
previous
Łatwe Ciasto ze Śliwkami i Bezą – przepis z filmem
Karpatka Przepis
next
Kremówka – Karpatka

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię