Przepis na pyszną Karpatkę/Kremówkę. Krem robimy z domowego budyniu.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- Składniki na Ciasto parzone:
- 150 g mąki
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 80 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- Krem Karpatkowy
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 180 g masła
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA PARZONEGO:
W średnim garnku rozpuścić masło, po chwili wlać wodę, mleko i sól, mieszać i podgrzewać do chwili, kiedy masło całkowicie się rozpuści.
Teraz do garnka wsypać całą mąkę i od razu mieszać (cały czas na ogniu). Powstanie gęste, lśniące ciasto. Zdejmujemy garnek z ognia i jeszcze chwilę mieszamy.
Następnie odstawiamy ciasto do przestygnięcia.
W między czasie możemy przygotować *budyń (przepis niżej).
Do schłodzonego (nie musi być zupełnie zimne) ciasta wbijamy pojedynczo jajka, po każdym jajku mieszamy ciasto, aż powstanie jednolita masa, dopiero dodajemy kolejne.
Na koniec powstanie gęste, gładkie ciasto.
Przygotowujemy formę do ciasta, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki suche. U mnie tortownica 24 cm. można użyć niewielkiej kwadratowej foremki.
Na dno formy wykładamy połowę ciasta, wyrównujemy. Drugą połowę odstawiamy.
PIEKARNI ROZGRZAĆ DO 200 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Ciasto pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia.
Upieczony placek, wyjmujemy z formy i odstawiamy na kuchenną kratkę.
Do formy wkładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy i pieczemy jak wcześniej.
Kiedy obydwa placki ciasta są już upieczone i wyjęte z formy, wstawiamy je znowu do piekarnika temperaturę zmniejszamy do 175 st.C., na 10-15 min.
Ciasto musi się bardzo dokładnie wysuszyć, żeby nie było wilgotne i gumowate w środku.
Podsuszone ciasto, wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
*PRZYGOTOWANIE BUDYNIU:
Do garnka wbijamy jajka dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Wsypujemy mąkę i mieszamy najlepiej kuchenną rózgą.
Na koniec wlewamy mleko i mieszamy bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek mąki.
Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa zacznie gęstnieć zmniejszamy płomień i mieszamy cały czas, gotujemy jeszcze 5-6 min.
Następnie zdejmujemy z ognia.
Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie tworzył się kożuch) odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy budyń jest już zimny przygotowujemy krem.
Masło powinno być bardzo miękkie.
Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do chwili kiedy stanie się puszysty i prawie biały, zajmie to ok. 7-8 min.
Teraz do masła dodajemy 1-2 łyżki zimnego budyniu i miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Następnie kolejna porcja budyniu i miksowanie, aż do wykorzystania całego budyniu.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Na dno foremki kładziemy jeden z krążków ciasta na nie wykładamy cały krem, wyrównujemy. Na wierzch kładziemy drugi krążek i delikatnie przyciskamy, żeby ciasto dobrze się skleiło z kremem.
Karpatkę wstawiamy do lodówki na ok. 1-15 godz.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.