Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszną Karpatkę/Kremówkę. Krem robimy z domowego budyniu.
Polecam 🙂
Karpatka – Kremówka
Składniki na Ciasto parzone:
- 150 g mąki
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 80 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Krem Karpatkowy
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 180 g masła
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta parzonego:W średnim garnku rozpuścić masło, po chwili wlać wodę, mleko i sól, mieszać i podgrzewać do chwili, kiedy masło całkowicie się rozpuści. W między czasie możemy przygotować *budyń (przepis niżej). |
2
Done
|
Do schłodzonego (nie musi być zupełnie zimne) ciasta wbijamy pojedynczo jajka, po każdym jajku mieszamy ciasto, aż powstanie jednolita masa, dopiero dodajemy kolejne. Przygotowujemy formę do ciasta, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki suche. U mnie tortownica 24 cm. można użyć niewielkiej kwadratowej foremki. Na dno formy wykładamy połowę ciasta, wyrównujemy. Drugą połowę odstawiamy. |
3
Done
|
Piekarni rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.Ciasto pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia. Upieczony placek, wyjmujemy z formy i odstawiamy na kuchenną kratkę. Kiedy obydwa placki ciasta są już upieczone i wyjęte z formy, wstawiamy je znowu do piekarnika temperaturę zmniejszamy do 175 st.C., na 10-15 min. |
4
Done
|
*Przygotowanie budyniu:Do garnka wbijamy jajka dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Wsypujemy mąkę i mieszamy najlepiej kuchenną rózgą. Na koniec wlewamy mleko i mieszamy bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek mąki. |
5
Done
|
Kiedy budyń jest już zimny przygotowujemy krem. Masło powinno być bardzo miękkie. |
6
Done
|
Przygotowanie ciasta:Na dno foremki kładziemy jeden z krążków ciasta na nie wykładamy cały krem, wyrównujemy. Na wierzch kładziemy drugi krążek i delikatnie przyciskamy, żeby ciasto dobrze się skleiło z kremem. Karpatkę wstawiamy do lodówki na ok. 1-15 godz. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) |
7
Done
|