0 0
Pieczeń Rzymska albo Klops

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczeń Rzymska albo Klops

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klops brzmi źle jak na to pyszne i proste danie. Pieczeń rzymska zdecydowanie lepiej. Jak w innych tego typu przepisach każdy ma swój wypróbowany lub rodzinny przepis. Nasz jest najprostszy,
nie wkładam do środka gotowanego jajka, ale w zamian podaję pieczeń z pysznym sosem grzybowym. Klops jest jednym z naszych ulubionych dań.

Jako dodatek sos z pieczarek i suszonych leśnych grzybów

Goraco polecam:)

 pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,

Pieczeń Rzymska – Klops

Składniki:

  • 1,5 kg. mielonego mięsa wieprzowego (szynki)
  • 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 małe czerstwe kajzerki namoczone w wodzie
  • olej roślinny
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Kajzerki zalewamy wodą i czekamy aż zmiękną. Odciskamy wodę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  3. W dużej misce łączymy mięso, jajka, przyprawy, zeszkloną cebulę, odciśnięte z wody bułki, sól, pieprz i paprykę w proszku. Dokładnie mieszamy, ręką lub za pomocą miksera. Mięso przekładamy do 1 lub 2 form keksowych wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz., pieczemy do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, pieczeń odstawiamy na kilka minut do ,,uspokojenia”. Następnie wyjmujemy z formy
    i kroimy w plastry 2 cm grubości. Polewamy sosem.
Przygotowanie sosu:
  1. W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się sos, który należy zlać do małego garnka. Doprowadzić do wrzenia i dodać 2 łyżki masła. Gotować na średnim ogniu ok. 5 min do momentu kiedy sos zostanie zredukowany i lekko zgęstnieje. Uważajmy aby sosu nie przypalić. Jeśli jest go mało, czas gotowania będzie krótszy.
Podajemy z  sosem pieczarkowo-grzybowym, pure ziemniaczanym lub kopytkami.
pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,
(Visited 16 291 times, 1 visits today)

Dorota

Bułki Pszenne
previous
Bułki Pszenne – Kajzerki przepis z filmem
next
Brownie z Serem i Masłem Orzechowym – przepis z filmem
Bułki Pszenne
previous
Bułki Pszenne – Kajzerki przepis z filmem
next
Brownie z Serem i Masłem Orzechowym – przepis z filmem

11 komentarzy Ukryj

To jest właśnie to, tylko że ja muszę zrobić z jajkiem, moje dziecko, w czasie Świąt Wielkanocnych u siostry do kanapek jadło tylko to, trzeba więc zrobić córeczce przyjemność w te wakacje. Swoja wędlinka jest najlepsza.

Szukałam przepisu na pieczeń i skorzystałam z tego, głównie ze względu na prostotę. I mnie, i mężusiowi bardzo smakowało (ja nie przepadam za mielonymi). Polecam!!!

Pyszny przepis i super blog 🙂 W mojej pieczeni-klopsie znalazły się jeszcze obowiązkowo: spory pęczek natki pietruszki, czosnek i tymianek, a wierzch posmarowałam musztardą węgierską. Chodziła za mną taka pieczeń od dłuższego już czasu. Wypróbowałam też przepis na drożdżówki z serem 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię