Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klops brzmi źle jak na to pyszne i proste danie. Pieczeń rzymska zdecydowanie lepiej. Jak w innych tego typu przepisach każdy ma swój wypróbowany lub rodzinny przepis. Nasz jest najprostszy,
nie wkładam do środka gotowanego jajka, ale w zamian podaję pieczeń z pysznym sosem grzybowym. Klops jest jednym z naszych ulubionych dań.
Jako dodatek sos z pieczarek i suszonych leśnych grzybów.
Goraco polecam:)
Pieczeń Rzymska – Klops
Składniki:
- 1,5 kg. mielonego mięsa wieprzowego (szynki)
- 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
- 2 jajka
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 małe czerstwe kajzerki namoczone w wodzie
- olej roślinny
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Kajzerki zalewamy wodą i czekamy aż zmiękną. Odciskamy wodę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- W dużej misce łączymy mięso, jajka, przyprawy, zeszkloną cebulę, odciśnięte z wody bułki, sól, pieprz i paprykę w proszku. Dokładnie mieszamy, ręką lub za pomocą miksera. Mięso przekładamy do 1 lub 2 form keksowych wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz., pieczemy do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, pieczeń odstawiamy na kilka minut do ,,uspokojenia”. Następnie wyjmujemy z formy
i kroimy w plastry 2 cm grubości. Polewamy sosem.
Przygotowanie sosu:
- W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się sos, który należy zlać do małego garnka. Doprowadzić do wrzenia i dodać 2 łyżki masła. Gotować na średnim ogniu ok. 5 min do momentu kiedy sos zostanie zredukowany i lekko zgęstnieje. Uważajmy aby sosu nie przypalić. Jeśli jest go mało, czas gotowania będzie krótszy.
Podajemy z sosem pieczarkowo-grzybowym, pure ziemniaczanym lub kopytkami.
(Visited 51 783 times, 20 visits today)
11 komentarzy Ukryj
Swietne zdjecia! I choc takie dania nie sa do konca w moim guscie, slinka cieknie mi na sam widok 🙂
Bardzo dziękuję. To prawda nie każdy lubi pieczone kotlety mielone, ale jeśli już lubi to naprawdę polecam:)
pyszności :)))
To jest właśnie to, tylko że ja muszę zrobić z jajkiem, moje dziecko, w czasie Świąt Wielkanocnych u siostry do kanapek jadło tylko to, trzeba więc zrobić córeczce przyjemność w te wakacje. Swoja wędlinka jest najlepsza.
Szukałam przepisu na pieczeń i skorzystałam z tego, głównie ze względu na prostotę. I mnie, i mężusiowi bardzo smakowało (ja nie przepadam za mielonymi). Polecam!!!
Bardzo się cieszę:)
Pyszny przepis i super blog 🙂 W mojej pieczeni-klopsie znalazły się jeszcze obowiązkowo: spory pęczek natki pietruszki, czosnek i tymianek, a wierzch posmarowałam musztardą węgierską. Chodziła za mną taka pieczeń od dłuższego już czasu. Wypróbowałam też przepis na drożdżówki z serem 🙂
Na pewno warto wypróbować i taki sposób, bo brzmi bardzo fajnie 🙂
Pieknie sie prezentuje,jeszcze lepiej smakuje;)
Czy mogę do tego przepisu użyć cielęciny?
pychota