Pieczeń Rzymska albo Klops

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczeń Rzymska albo Klops

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klops brzmi źle jak na to pyszne i proste danie. Pieczeń rzymska zdecydowanie lepiej. Jak w innych tego typu przepisach każdy ma swój wypróbowany lub rodzinny przepis. Nasz jest najprostszy,
nie wkładam do środka gotowanego jajka, ale w zamian podaję pieczeń z pysznym sosem grzybowym. Klops jest jednym z naszych ulubionych dań.

Jako dodatek sos z pieczarek i suszonych leśnych grzybów

Goraco polecam:)

 pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,

Pieczeń Rzymska – Klops

Składniki:

  • 1,5 kg. mielonego mięsa wieprzowego (szynki)

  • 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone

  • 2 jajka

  • 3 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

  • 2 łyżeczki papryki w proszku

  • 2 małe czerstwe kajzerki namoczone w wodzie

  • olej roślinny

  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Kajzerki zalewamy wodą i czekamy aż zmiękną. Odciskamy wodę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.

W dużej misce łączymy mięso, jajka, przyprawy, zeszkloną cebulę, odciśnięte z wody bułki, sól, pieprz i paprykę w proszku.
Dokładnie mieszamy, ręką lub za pomocą miksera.
Mięso przekładamy do 1 lub 2 form keksowych wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 st.C. z termoobiegiem na 1 godz., pieczemy do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika, pieczeń odstawiamy na kilka minut do ,,uspokojenia”. Następnie wyjmujemy z formy, kroimy w plastry 2 cm grubości.
Polewamy sosem.

Przygotowanie sosu:

W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się sos, który należy zlać do małego garnka. Doprowadzić do wrzenia i dodać 2 łyżki masła. Gotować na średnim ogniu ok. 5 min do momentu kiedy sos zostanie zredukowany i lekko zgęstnieje. Uważajmy aby sosu nie przypalić. Jeśli jest go mało, czas gotowania będzie krótszy.

Podajemy z  sosem pieczarkowo-grzybowym, pure ziemniaczanym lub kopytkami.
pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,
(Visited 60 649 times, 12 visits today)

Dorota

previous
Jabłecznik – pyszny i łatwy – film
next
Czekoladowe Ciasto Bananowe
previous
Jabłecznik – pyszny i łatwy – film
next
Czekoladowe Ciasto Bananowe

11 komentarzy Ukryj

To jest właśnie to, tylko że ja muszę zrobić z jajkiem, moje dziecko, w czasie Świąt Wielkanocnych u siostry do kanapek jadło tylko to, trzeba więc zrobić córeczce przyjemność w te wakacje. Swoja wędlinka jest najlepsza.

Szukałam przepisu na pieczeń i skorzystałam z tego, głównie ze względu na prostotę. I mnie, i mężusiowi bardzo smakowało (ja nie przepadam za mielonymi). Polecam!!!

Pyszny przepis i super blog 🙂 W mojej pieczeni-klopsie znalazły się jeszcze obowiązkowo: spory pęczek natki pietruszki, czosnek i tymianek, a wierzch posmarowałam musztardą węgierską. Chodziła za mną taka pieczeń od dłuższego już czasu. Wypróbowałam też przepis na drożdżówki z serem 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »