Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjny babciny Jabłecznik. Pyszne i bardzo łatwe jesienne ciasto.
Do ciasta tego typu najlepsze są jabłka kwaśne typu Szara Reneta, Antonówka, ale jeśli macie inne jabłka to każde będą dobre. Można również użyć musu z jabłek ze słoika, kupionych lub domowej roboty.
Do jabłek dodaję cynamon i goździki, ale oczywiście można z nich zrezygnować. Cukru dodaję zawsze tylko tyle ile wymagają jabłka. Czasami są one tak słodkie, że zupełni rezygnuję z cukru, innym razem są bardzo kwaśne i wymagają niewielkiej ilości posłodzenia.
Ciasto piekę w dwóch partiach, najpierw podpiekam spód, powinien być podpieczony, ale nie bardzo zrumieniony, jedynie lekko rumiany. Na taki spód wykładam jabłka, ciepłe lub zimne nie ma to większego znaczenia i od razu przykrywam je pozostałym ciastem.
Moim zdaniem ciasto najsmaczniejsze jest całkowicie wystudzone, posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Lukier przygotowuję łącząc cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny lub wody, mieszam bardzo dokładnie. Gęstość lukru koryguję dodając cukier puder, lub wodę. Wodę lub sok dodajemy w niewielkich ilościach. jeśli lukier jest trochę zbyt gęsty, wystarczy kilka kropel soku, dokładne zamieszanie i okaże się, że gęstość jest idealna.
Lukruję lub oprószam cukrem ciasto zupełnie zimne.
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu
Polecam to doskonały jesienny deser.
Przepisy na Ciasta
Jabłecznik
Składniki:
-
300 g mąki pszennej tortowej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
200 g cukru
-
5 jajek
-
1 łyżeczka zapachu waniliowego
-
100 ml. oleju rzepakowego
-
50 ml. mleka (2%)
Nadzienie z jabłek:
-
ok. 1200 g jabłek (u mnie szara reneta)
-
ok. 0,5 szklanki cukru (lub mnie, lub więcej zależy od kwaśności jabłek)
-
1 łyżeczka cynamonu
-
2-3 goździki
Steps
1
Done
|
Przygotowanie jabłek:Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki. Jabłka wkładam do garnka, dodaję cynamon i goździki (opcjonalnie). Stawiam na gazie i zaczynam podgrzewać. Jeśli jabłka są mało soczyste można dodać 1-2 łyżki wody. Próbuję i jeśli to konieczne, słodzę, mieszam. Zdejmuję z ognia. |
2
Done
|
Przygotowanie ciasta:Jajka i cukier miksuję na wysokich obrotach, powinna powstać puszysta, jasna masa. Zajmie to kilka minut. Następnie do masy wsypuję połowę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, miksuję chwilę. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiemFormę do ciasta wykładam papierem do pieczenia u mnie forma 30x30 cm. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min. |
4
Done
|
Upieczone ciasto wyjmuję i w formie studzę na kartce przez ok. 20 min. Następnie wyjmuję z formy i na kratce całkowicie studzę. Smacznego |
5
Done
|