• Home
  • Ciasta
  • Jabłecznik – pyszny i łatwy – film
0 0
Jabłecznik – pyszny i łatwy – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jabłecznik – pyszny i łatwy – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjny babciny Jabłecznik. Pyszne i bardzo łatwe jesienne ciasto.

Do ciasta tego typu najlepsze są jabłka kwaśne typu Szara Reneta, Antonówka, ale jeśli macie inne jabłka to każde będą dobre. Można również użyć musu z jabłek ze słoika, kupionych lub domowej roboty.
Do jabłek dodaję cynamon i goździki, ale oczywiście można z nich zrezygnować. Cukru dodaję zawsze tylko tyle ile wymagają jabłka. Czasami są one tak słodkie, że zupełni rezygnuję  z cukru, innym razem są bardzo kwaśne i wymagają niewielkiej ilości posłodzenia.

Ciasto piekę w dwóch partiach, najpierw podpiekam spód, powinien być podpieczony, ale nie bardzo zrumieniony, jedynie lekko rumiany. Na taki spód wykładam jabłka, ciepłe lub zimne nie ma to większego znaczenia i od razu przykrywam je pozostałym ciastem.

Moim zdaniem ciasto najsmaczniejsze jest całkowicie wystudzone, posypane cukrem pudrem lub polukrowane.

Lukier przygotowuję łącząc cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny lub wody, mieszam bardzo dokładnie. Gęstość lukru koryguję dodając cukier puder, lub wodę. Wodę lub sok dodajemy w niewielkich ilościach. jeśli lukier jest trochę zbyt gęsty, wystarczy kilka kropel soku, dokładne zamieszanie i okaże się, że gęstość jest idealna.

Lukruję lub oprószam cukrem ciasto zupełnie zimne.
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu

Polecam to doskonały jesienny deser.

 

 

 

 

 

Przepisy na Ciasta 

 

Jabłecznik

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g cukru

  • 5 jajek

  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego

  • 100 ml. oleju rzepakowego

  • 50 ml. mleka (2%)

 

Nadzienie z jabłek:

  • ok. 1200 g jabłek (u mnie szara reneta)

  • ok. 0,5 szklanki cukru (lub mnie, lub więcej zależy od kwaśności jabłek)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2-3 goździki

 

(Visited 1 014 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie jabłek:

Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki.

Jabłka wkładam do garnka, dodaję cynamon i goździki (opcjonalnie). Stawiam na gazie i zaczynam podgrzewać. Jeśli jabłka są mało soczyste można dodać 1-2 łyżki wody.
Gotuję pod przykryciem na średnim ogniu, do chwili kiedy jabłka zaczną się rozpadać. Ja gotuję ok. 10 min.

Próbuję i jeśli to konieczne, słodzę, mieszam. Zdejmuję z ognia.

2
Done

Przygotowanie ciasta:

Jajka i cukier miksuję na wysokich obrotach, powinna powstać puszysta, jasna masa. Zajmie to kilka minut.
Do masy wlewam wolno olej, cały czas miksując.

Następnie do masy wsypuję połowę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, miksuję chwilę.
Wsypuję pozostałą mąkę i mieszam całość wolno do połączenia składników.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia u mnie forma 30x30 cm.
Do foremki wlewam połowę ciasta, wstawiam do piekarnika i piekę ok. 15 min, do lekkiego zrumienienia (ciasto nie może być surowe).
Wyjmuję i na podpieczony spód wykładam jabłka, na nie wlewam pozostałe ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min.

4
Done

Upieczone ciasto wyjmuję i w formie studzę na kartce przez ok. 20 min.

Następnie wyjmuję z formy i na kratce całkowicie studzę.
Posypuję cukrem pudrem.

Smacznego

5
Done

Dorota

Pulpety
previous
Klopsiki – Pulpety z Indyka w Sosie
next
Pieczeń Rzymska albo Klops
Pulpety
previous
Klopsiki – Pulpety z Indyka w Sosie
next
Pieczeń Rzymska albo Klops

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »