Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne, mięciutkie i delikatne klopsiki – pulpeciki z indyka w gęstym sosie.
Doskonałe danie na obiad dla całej rodziny. Można podawać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Doskonałe do zamrożenia jeśli zrobimy klopsików większą ilość.
Przed mrożeniem trzeba klopsiki całkowicie wystudzić, następnie podzielić na porcje, włożyć do plastikowych pojemników uzupełnić sosem, dokładnie zamknąć pojemniki i tak przygotowane zamrozić.
Klopsiki rozmrażamy wyjmując opakowanie z lodówki i zostawiamy na zewnątrz na całą noc przed podaniem.
Możemy wyjąć je również bezpośrednio przed rozmrażaniem.
Zamrożone klopsiki wkładany do garnuszka i na maleńkim ogniu rozmrażamy pod przykryciem.
Od czasu do czasu zaglądany do garnka sprawdzając czy sos się nie przypala.
Polecam, to idealne danie obiadowe dla całej rodziny, sos jest aromatyczny i dzięki temu klopsiki będą smakowały nie tylko dzieciom, ale i dorosłym .
Pulpety – Klopsiki z Indyka
Składniki:
-
1 pierś z indyka ok.1,3-1,5 kg.
-
2 płaskie łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
-
0,5 łyżeczki papryki ostrej
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
1 jajko (L)
-
1 duża czerwona cebula
-
2 łyżki masła
-
2 kajzerki + 1 szklanka mleka do namoczenia
-
1 szklanka mąki pszennej – do obtoczenia klopsików
-
olej do smażenia
ponadto:
-
2-3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
-
2 listki laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
5-6 ziaren pieprzu czarnego
-
2-3 grzybki suszone lub mrożone (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju z 1 łyżeczką masła. Zdjąć z ognia odstawić.
Kajzerki porwać na kawałki, namoczyć w mleku, powinny całkowicie zmięknąć.
przygotowanie mięsa:
Indyka umyć, pokroić w średniej wielkości kawałki, wrzucić do maszynki do mięsa lub do malaksera, dodać przestudzoną cebulę i drobno zmielić.
Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, papryki, jajko, odciśniętą bułkę, wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa, luźniejsza niż na kotlety mielone, ale taka żeby można było formować z niej kulki.
Rękami zanurzonymi w wodzie formujemy niewielkie klopsiki, każdy obtaczamy w cienkiej warstwie mąki, odkładamy na oprószoną mąką deskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy porcję klopsików, obsmażamy z każdej strony. Następnie przekładamy klopsiki do dużego garnka z odrobiną oleju, garnek powinien stać na średnio małym ogniu, takim, żeby klopsiki bardzo delikatnie się dosmażały. Na patelni smażymy kolejną porcję kulek i postępujemy z nimi jak wcześniej.
Kiedy wszystkie klopsiki mamy już obsmażone i przełożone do garnka, wkładamy do nich masło, zakrywamy garnek i tak dusimy mięso przez ok. 10 min.
Odkrywamy garnek, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, grzyby. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień na tyle, żeby płyn jedynie ,,mrugał”, przykrywamy garnek i dusimy klopsiki przez ok. 30 min. ( w międzyczasie nie odkrywamy garnka).
Klopsiki, są gotowe do podania, jeśli jednak uznamy, że sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łącząc
1 łyżeczkę mąki pszennej z ok. 1/4 szklanki mleka lub 1 łyżką śmietany, dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 5 min na średnim ogniu.
Klopsiki podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem, a nawet pieczywem.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na KLOPSIKI i KOTLETY MIELONE znajdziecie tutaj:
Jeden komentarz Ukryj
Mniam mniam 😋