• Home
  • Filmy
  • Kotlety Pożarskie – Drobiowe Kotlety Mielone
0 0
Kotlety Pożarskie – Drobiowe Kotlety Mielone

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Pożarskie – Drobiowe Kotlety Mielone

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne kotlety mielone, Kotlety Pożarskie zrobiłam z indyka, są delikatne i mięciutkie. Będą smakowały wszystkim, a szczególnie dzieciom.

Idealne na ciepło na obiad, ale równie pyszne są na zimno jako dodatek do kanapek. Zimne kotlety kroimy w cienkie plasterki, przybieramy pomidorem lub ogórkiem,
klasyka, ale najlepsza.

Po wystudzeniu kotlety można zamrozić.

Polecam 🙂


Kotlety Mielone

Kotlety Pożarskie – Drobiowe Kotlety Mielone

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi indyka (pokrojona w kostkę)
  • 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
  • 1 łyżeczka pieprzu (5g)
  • 1 łyżka ostrej papryki (10g)
  • 1 średnia cebula zeszklona na oleju
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka (220 ml.)
  • ok. 1,5 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • ok. 2 łyżek masła (20-30 g)
(Visited 194 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, pokroić w kostkę, lub użyć już zmielonego.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem i odstawić do zmięknięcia.

2
Done

W malakserze, lub w maszynce do mięsa posiekać indyka, cebulę, sól, pieprz, paprykę. Odcisnąć bułkę z mleka dodać do mięsa. Powinna powstać dość drobno zmielona masa.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko i bardzo dokładnie wymieszać.

Z powstałego mięsa formować niewielkie kotlety, ja pożarskie robię okrągłe.

3
Done

Na duży talerz wysypać tartą bułkę. Każdy kotlet obtoczyć w bułce. Odkładać na bok.

Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kotlety z obu stron, powinny być ładnie zrumienione.

W garnku rozgrzać olej i łyżkę masła, obsmażone kotlety przekładać do garnka. Przykryć i na małym ogniu dusić (nie odkrywać).
Obsmażyć kolejną partię i dodać do garnka razem z pozostałym masłem.
Dusić bez odkrywania przez 30-35 min.

4
Done

Kotlety są gotowe, można podawać je na gorąco z dodatkiem ziemniaków, klusek kładzionych lub świeżej bagoetki.
Smacznego :)

Dorota

Domowe Lody z Oreo
previous
Lody Czekoladowe z Oreo – krok po kroku
Śniadanie Przepisy
next
Placki Biszkoptowe z Owocami – przepis z filmem
Domowe Lody z Oreo
previous
Lody Czekoladowe z Oreo – krok po kroku
Śniadanie Przepisy
next
Placki Biszkoptowe z Owocami – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię