Pyszne kotlety mielone, Kotlety Pożarskie zrobiłam z indyka, są delikatne i mięciutkie.
Będą smakowały wszystkim, a szczególnie dzieciom.
Idealne na ciepło na obiad, ale równie pyszne są na zimno jako dodatek do kanapek. Zimne kotlety kroimy w cienkie plasterki, przybieramy pomidorem lub ogórkiem,
klasyka, ale najlepsza.
Po wystudzeniu kotlety można zamrozić.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg piersi indyka (pokrojona w kostkę)
- 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
- 1 łyżeczka pieprzu (5g)
- 1 łyżka ostrej papryki (10g)
- 1 średnia cebula zeszklona na oleju
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka mleka (220 ml.)
- ok. 1,5 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- ok. 2 łyżek masła (20-30 g)
przygotowanie
Mięso umyć, pokroić w kostkę, lub użyć już zmielonego.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem i odstawić do zmięknięcia.
W malakserze, lub w maszynce do mięsa posiekać indyka, cebulę, sól, pieprz, paprykę. Odcisnąć bułkę z mleka dodać do mięsa. Powinna powstać dość drobno zmielona masa.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko i bardzo dokładnie wymieszać.
Z powstałego mięsa formować niewielkie kotlety, ja pożarskie robię okrągłe.
Na duży talerz wysypać tartą bułkę. Każdy kotlet obtoczyć w bułce. Odkładać na bok.
Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kotlety z obu stron, powinny być ładnie zrumienione.
W garnku rozgrzać olej i łyżkę masła, obsmażone kotlety przekładać do garnka. Przykryć i na małym ogniu dusić (nie odkrywać).
Obsmażyć kolejną partię i dodać do garnka razem z pozostałym masłem.
Dusić bez odkrywania przez 30-35 min.
Kotlety są gotowe, można podawać je na gorąco z dodatkiem ziemniaków, klusek kładzionych lub świeżej bagietki.