Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na wegetariański obiad. Cannelloni czyli makaronowe, grube rurki nadziewane farszem ze szpinaku i sera ricotta, a wszystko to zapieczone w białym sosie beszamelowym.
Makaron
Makaronu do tego przepisu nie trzeba obgotowywać przed napełnieniem. W czasie pieczenia makaron ugotuje się w sosie beszamelowym.
Suchy makaron łatwiej się nadziewa farszem.
Tem samym farszem można napełnić również makaronowe muszle (przepis tutaj klik 👆)
Sos Beszamelowy
Sos robi się z połączenia masła, mąki i mleka, a także dodatków jak sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Do sosu można dodać również ser i najczęściej jest to tarty parmezan. Innym serem, który doskonale sprawdza się w sosie beszamelowym jest ser pleśniowy, pokruszony drobno i całkowicie rozpuszczony w sosie.
Sery pleśniowe mają nieco ostrzejszy smak niż parmezan i dzięki dodaniu takiego właśnie sera, sos będzie miał bardziej zdecydowany smak. Polecam, więc dodawanie do beszamelu różnych serów pleśniowych.
Odgrzewanie
najsmaczniejszy jest makaron zaraz po upieczeniu, ale jeśli zostanie nam go trochę możemy odgrzać zapiekankę w mikrofali. Można również na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu podgrzać makaron na patelni. Nie za długo i na naprawdę niewielkim grzaniu. Moim zdanie taki jest również pyszny.
Kuchnia Doroty TV
Przepisy na domowy OBIAD
Składniki na Cannelloni ze Szpinakiem
ok. 500 g makaronu typu Cannelloni (duże rurki)
ok. 250 g szpinaku (po odparowaniu)
250 g sera ricotta
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 duża szalotka
Sos Beszamelowy
ok. 2 łyżek masła
ok. 2 łyżek mąki
ok. 500 ml. mleka (lub nieco więcej)
sól
pieprz
ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
ok. 2 łyżek tartego parmezanu
Steps
1 Done | Przygotowanie Farszu Szpinakowego:Szpinak rozmrozić na gorącej patelni. Zamrożony szpinak kładę na patelni i na dużym ogniu, bez przykrywki gotuję go do chwili kiedy rozmrozi się całkowicie, a cała woda wyparuje. Mieszam dość często. Rozmrożony i suchy szpinak zdejmuję z patelni i odkładam na bok. |
2 Done | Szalotkę kroję w drobną kostkę. Następnie dodaję szpinak, mieszam i całość smażę na średnim ogniu, bez przykrycia ok. 10 min. |
3 Done | W misce łączę ricottę ze szpinakiem, dokładnie mieszam. Jeśli trzeba doprawiam solą. |
4 Done | Sos BeszamelowyW garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam i na małym ogniu smażę przez kilka minut (3-4). Ważne aby mąka z masłem podsmażyła się bo dzięki temu sos nie będzie miał mącznego smaku. Do garnka wlewam trochę mleka i od razu energicznie mieszam, sos bardzo szybko gęstnieje. PO chwili znowu dolewam część mleka, cały czas mieszam i podgrzewam na średnim ogniu. Doprawiam sos solą, pieprzem i gałką najlepiej świeżo tartą lub mieloną. Mieszam. Sos powinien mieć gęstość średnio gęstej śmietany (w czasie pieczenia jeszcze zgęstnieje). |
5 Done | Przygotowanie CannelloniFarsz przekładam do rękawa cukierniczego, jeśli go nie macie można użyć łyżeczki. Suche makaronowe rurki napełniam farszem, wciskam go z jednej i drugiej strony do makaronu. Po wykorzystaniu całego farszu, makaronowe rurki zalewam sosem beszamelowym, powinien dokładnie przykryć makaron. |
6 Done | Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. z termoobiegiemZapiekankę piekę 45-50 min. Wyjmuję odstawiam na ok. 5 min, aby przestała się już piec. Podaje gorącą posypaną parmezanem. |
7 Done |