• Home
  • Filmy
  • Cannelloni ze Szpinakiem pod Beszamelem – film
Cannelloni ze Szpinakiem pod Beszamelem – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Cannelloni ze Szpinakiem pod Beszamelem – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na wegetariański obiad. Cannelloni czyli makaronowe, grube rurki nadziewane farszem ze szpinaku i sera ricotta, a wszystko to zapieczone w białym sosie beszamelowym.

Makaron

Makaronu do tego przepisu nie trzeba obgotowywać przed napełnieniem. W czasie pieczenia makaron ugotuje się w sosie beszamelowym.
Suchy makaron łatwiej się nadziewa farszem.

Tem samym farszem można napełnić również makaronowe muszle (przepis tutaj klik 👆)

Sos Beszamelowy

Sos robi się z połączenia masła, mąki i mleka, a także dodatków jak sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Do sosu można dodać również ser i najczęściej jest to tarty parmezan. Innym serem, który doskonale sprawdza się w sosie beszamelowym jest ser pleśniowy, pokruszony drobno i całkowicie rozpuszczony w sosie.

Sery pleśniowe mają nieco ostrzejszy smak niż parmezan i dzięki dodaniu takiego właśnie sera, sos będzie miał bardziej zdecydowany smak. Polecam, więc dodawanie do beszamelu różnych serów pleśniowych.

Odgrzewanie

najsmaczniejszy jest makaron zaraz po upieczeniu, ale jeśli zostanie nam go trochę możemy odgrzać zapiekankę w mikrofali. Można również na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu podgrzać makaron na patelni. Nie za długo i na naprawdę niewielkim grzaniu. Moim zdanie taki jest również pyszny.

 

Kuchnia Doroty TV 

 

 

Przepisy na domowy OBIAD

 

Składniki na Cannelloni ze Szpinakiem

  • ok. 500 g makaronu typu Cannelloni (duże rurki)

  • ok. 250 g szpinaku (po odparowaniu)

  • 250 g sera ricotta

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 duża szalotka

Sos Beszamelowy

  • ok. 2 łyżek masła

  • ok. 2 łyżek mąki

  • ok. 500 ml. mleka (lub nieco więcej)

  • sól

  • pieprz

  • ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • ok. 2 łyżek tartego parmezanu

 

🌿  Przepisy na dania WEGETARIAŃSKIE 

 

Cannelloni ze Szpinakiem

(Visited 517 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Farszu Szpinakowego:

Szpinak rozmrozić na gorącej patelni. Zamrożony szpinak kładę na patelni i na dużym ogniu, bez przykrywki gotuję go do chwili kiedy rozmrozi się całkowicie, a cała woda wyparuje. Mieszam dość często.

Rozmrożony i suchy szpinak zdejmuję z patelni i odkładam na bok.

2
Done

Szalotkę kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej (2-3 łyżki) wrzucam czosnek przeciśnięty przez praskę, smażę chwilę na niewielkim ogniu, nie za długo, aby czosnku nie spalić (będzie gorzki).
Na patelnię dodaję szalotkę, mieszam i smażę całość kilka minut, aż szalotka się zeszkli.

Następnie dodaję szpinak, mieszam i całość smażę na średnim ogniu, bez przykrycia ok. 10 min.
Zdejmuję i odstawiam.

3
Done

W misce łączę ricottę ze szpinakiem, dokładnie mieszam. Jeśli trzeba doprawiam solą.
Odstawiam.

4
Done

Sos Beszamelowy

W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam i na małym ogniu smażę przez kilka minut (3-4). Ważne aby mąka z masłem podsmażyła się bo dzięki temu sos nie będzie miał mącznego smaku.

Do garnka wlewam trochę mleka i od razu energicznie mieszam, sos bardzo szybko gęstnieje. PO chwili znowu dolewam część mleka, cały czas mieszam i podgrzewam na średnim ogniu.

Doprawiam sos solą, pieprzem i gałką najlepiej świeżo tartą lub mieloną. Mieszam.
Następnie dolewam pozostałą część mleka, mieszam i dodaję parmezan, mieszam.
Podgrzewam kilka minut na małym ogniu.

Sos powinien mieć gęstość średnio gęstej śmietany (w czasie pieczenia jeszcze zgęstnieje).
Zdejmuję go z ognia i odstawiam.

5
Done

Przygotowanie Cannelloni

Farsz przekładam do rękawa cukierniczego, jeśli go nie macie można użyć łyżeczki.

Suche makaronowe rurki napełniam farszem, wciskam go z jednej i drugiej strony do makaronu.
Rurki układam w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej, najlepiej w jednej warstwie.

Po wykorzystaniu całego farszu, makaronowe rurki zalewam sosem beszamelowym, powinien dokładnie przykryć makaron.
Przykrywam naczynie żaroodporne (można folią aluminiową)

6
Done

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. z termoobiegiem

Zapiekankę piekę 45-50 min.

Wyjmuję odstawiam na ok. 5 min, aby przestała się już piec.

Podaje gorącą posypaną parmezanem.
Smacznego :)

7
Done

Dorota

Leniwe Przepis
previous
Kluski Leniwe z Kaszy Manny
Butter Chicken Maślany Kurczak
next
Butter Chicken – Maślany Kurczak
Leniwe Przepis
previous
Kluski Leniwe z Kaszy Manny
Butter Chicken Maślany Kurczak
next
Butter Chicken – Maślany Kurczak

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię