0 0
Sałatka Ziemniaczana z Jabłkiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałatka Ziemniaczana z Jabłkiem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Sałatka Ziemniaczana, klasyczny i bardzo łatwy przepis.  Doskonały dodatek do grillowanych mięs, warzyw, lub dodatek do pieczywa czosnkowego.
Polecam, jest to bardzo popularna sałatka, nie tylko w kuchni polskiej.
Ziemniaki
Do przygotowania tej sałatki najlepsze będą stare, mączyste ziemniaki. Można ugotować je na dwa sposoby. Tradycyjnie, czyli ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Drugi, ziemniaki gotujemy w mundurkach, czyli w skórce. Po ugotowaniu lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy.
Ziemniaki do sałatki powinny być lekko ciepłe, takie ziemniaki lepiej łączą się z jabłkiem i majonezem.
Po przygotowaniu sałatkę przechowujemy w lodówce, do 2 dni.
Jabłka
Najlepsze będą jabłka kwaśne o zdecydowanym smaku. Takie jabłka lepiej będą smakowały z dość neutralnymi w smaku ziemniakami.
Polecam Szarą Renetę, lub Antonówkę.
Jednak każde jabłka będą doskonałe i na pewno urozmaicą smak sałatki ziemniaczanej.
Polecam.

Przepisy na dania z GRILLa

Sałatka Ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula czerwona

  • 1 duże jabłko

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • 1/2 ząbka czosnku

  • Sól morska

  • Pieprz

Kuchnia Doroty TV 

(Visited 12 836 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ziemniaki obrać. Ugotować w osolonej wodzie, powinny być delikatnie twardsze niż na obiad (nie rozgotowane). Dokładnie odcedzić, odstawić do przestygnięcia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na 10 min, odcisnąć sok (ułożyć na ręczniku papierowym i wycisnąć).

Jabłko obrać, usunąć gniazda, pokroić w małą kostkę .

Ziemniaki pokroić w średnią kostkę (1,5 cm)

2
Done

W szklanym naczyniu połączyć majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, oprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

3
Done

W dużej misce połączyć ziemniaki, jabłka, cebulę i drobno posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Dodać sos i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Odstawić na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego

4
Done

Dorota

Młoda Kapusta z Koperkiem
previous
Młoda Kapusta z Koperkiem (film)
Żeberka w Miodzie Duszone.
next
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne
Młoda Kapusta z Koperkiem
previous
Młoda Kapusta z Koperkiem (film)
Żeberka w Miodzie Duszone.
next
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne

10 komentarzy Ukryj

Własnie dziś mam nieodpartą ochotę na ziemniaki. Twoja dzisiejsza propozycja jest mocno rozważana w moim dzisiejszym kulinarnym repertuarze:)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »