Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepisy na dania z GRILLa
Sałatka Ziemniaczana
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 duża cebula czerwona
-
1 duże jabłko
-
1/2 pęczka natki pietruszki
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
1/2 ząbka czosnku
-
Sól morska
-
Pieprz
Kuchnia Doroty TV
Steps
1
Done
|
Ziemniaki obrać. Ugotować w osolonej wodzie, powinny być delikatnie twardsze niż na obiad (nie rozgotowane). Dokładnie odcedzić, odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na 10 min, odcisnąć sok (ułożyć na ręczniku papierowym i wycisnąć). Jabłko obrać, usunąć gniazda, pokroić w małą kostkę . Ziemniaki pokroić w średnią kostkę (1,5 cm) |
2
Done
|
W szklanym naczyniu połączyć majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, oprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. |
3
Done
|
W dużej misce połączyć ziemniaki, jabłka, cebulę i drobno posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Dodać sos i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Smacznego |
4
Done
|
10 komentarzy Ukryj
Jak pięknie wygląda 🙂
Lubię takie propozycje. Idealna do mięsa z grilla!
Tak, do grilla idealna:)
Własnie dziś mam nieodpartą ochotę na ziemniaki. Twoja dzisiejsza propozycja jest mocno rozważana w moim dzisiejszym kulinarnym repertuarze:)
Marta, koniecznie spróbuj:)
Smakowity pomysł na sycącą sałatkę. Zapisuję przepis 🙂
prosta a genialna sałatka.
Dzięki za pomysł na niedzielnego grilla 🙂 Pozdrawiam.
Podana w takim cudnym garnku musi smakować jeszcze lepiej!
Teoretycznie …kilka banalnych skladnikow… POEMAT !!!!pychota!