Żurek na kiełbasie, a właściwie na dwóch rodzajach kiełbasy. Zupa jest pyszna, gęsta i bardzo aromatyczna.
To jeden z najsmaczniejszych żurków jakie kiedykolwiek ugotowałam.
Tym razem żurek jest zrobiony z żurku w proszku.
Mój zakwas na żurek nie jest jeszcze gotowy, dlatego postanowiłam użyć zakwasu z torebki.
Uważam, że jest to doskonały pomysł, zupa wyszła naprawdę pyszna.
Kuchnia Doroty TV
Żurek podaję również w chlebie robionym w domu. PRZEPIS (klik)
Do ugotowania żurku wykorzystałam dwa rodzaje kiełbasy. Białej surowej i dobrej kiełbasy wiejskiej.
Białą kiełbasę przed gotowaniem nakłułam patyczkiem do szaszłyków, aby w czasie gotowania nie pękła jej skórka.
Kiełbasę wiejską bardzo mocno zrumieniłam na suchej patelni. Kiełbasa była dość chuda, więc nie wiele było z niej tłuszczu.
W spisie jest bardzo wiele składników, ale to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis.
Żurek podaję z ugotowanym na twardo jajkiem, jedno na osobę i posypany natką pietruszki.
Żurek można podać w chlebkach lub na talerzu. Wszystko zależy od Twoich upodobań i od okazji.
Wielkanocny żurek podaję najczęściej w domowej roboty Chlebkach do Żurku.
Przepisy na Wielkanoc
Czym różni się żurek od Białego Barszczu?
Różnica między tymi dwiema zupami jest niewielka, acz zasadnicza.
Zakwas na Żurek – robi się na bazie mąki żytniej.
Zakwas na Barszcz Biały – na bazie mąki pszennej.
Barszcz jest nieco delikatniejszy, a żurek ma bardziej wyrazisty smak.
Do żurku dodaję często śmietanę z chrzanem, do białego barszczu nigdy.
Zdecydowanie częściej gotuję żurek, a barszcz tak naprawdę gotowałam jeden raz. Był delikatniejszy i rzadszy, a my lubimy zupy gęste i sycące.
Polecam i życzę smacznego
Przepisy na ZUPY

SKŁADNIKI
- Ok. 400 g białej kiełbasy surowej
- ok. 400 g wiejskiej kiełbasy
- 1 duża włoszczyzna (3-4 marchewki, 3 pietruszki, kawałek selera, 3-4 ziemniaki, kawałek pora)
- cebula
- 1-2 suszone grzyby
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju
- ok. 1 l. zakwasu na żurek lub 2 torebki żurku w proszku.
- Przyprawy
- 8 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 litra bulionu lub wody
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- Ponadto
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki
przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obieram, kroję w plasterki.
Pora kroję w średnie plasterki.
Ziemniaki odkładam.
W garnku rozgrzewam masło i olej wrzucam warzywa, bez ziemniaków. Smażę kilka minut.
Zalewam bulionem, dodaję cebulę, przyprawy, grzybek suszony (ziele, pieprz, liście, sól).
Do garnka wrzucam białą kiełbasę.
Całość zagotowuję, zmniejszam płomień i pod przykryciem gotuję 25 min.
Kiełbasę wiejską kroję na plasterki.
Obsmażam na suchej patelni do zrumienienia.
Taką kiełbasę wrzucam do garnka, dodaję ziemniaki i gotuję dalej.
Wyjmuję białą kiełbasę, zdejmuję skórę, kroję w plasterki.
Wrzucam do garnka.
Kiedy warzywa są miękkie, do garnka wlewam żurek.
Jeśli mam żurek z torebki rozpuszczam go wcześniej w ok. 1l. wody.
Wlewam do garnka.
Dodaję majeranek, mieszam. Gotuję całość 5-7 min, na spokojnym ogniu.
Śmietanę mieszam z chrzanem.
Do śmietany dodaję kilka łyżek gorącej zupy, mieszam.
Następnie wlewam śmietanę do garnka. Podgrzewam kilka minut.
Posypuję natką pietruszki.
Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepis na Żurek Wielkanocny
Żurek z Białą Kiełbasą
Chlebki do żurku wielkanocnego
Jak upiec Chlebki do Żurku