0 0
Żurek na Kiełbasie Białej i Wiejskiej – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żurek na Kiełbasie Białej i Wiejskiej – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Żurek na kiełbasie, a właściwie na dwóch rodzajach kiełbasy. Zupa jest pyszna, gęsta i bardzo aromatyczna.

To jeden z najsmaczniejszych żurków jakie kiedykolwiek ugotowałam.
Tym razem żurek jest zrobiony z żurku w proszku.
Mój zakwas na żurek nie jest jeszcze gotowy, dlatego postanowiłam użyć zakwasu z torebki.
Uważam, że jest to doskonały pomysł, zupa wyszła naprawdę pyszna.

 

Kuchnia Doroty TV

 

Do ugotowania żurku wykorzystałam dwóch rodzajów kiełbasy. Białej surowej i dobrej kiełbasy wiejskiej.
Białą kiełbasę przed gotowaniem nakłułam patyczkiem do szaszłyków, aby w czasie gotowania nie pękła jej skórka.

Kiełbasę wiejską bardzo mocno zrumieniłam na suchej patelni. Kiełbasa była dość chuda, więc nie wiele było z niej tłuszczu.

W spisie jest bardzo wiele składników, ale to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis.

 

Żurek podaję z ugotowanym na twardo jajkiem, jedno na osobę i posypany natką pietruszki.
Żurek można podać w chlebkach lub na talerzu. Wszystko zależy od Twoich upodobań i od okazji.
Wielkanocny żurek podaję najczęściej w domowej roboty Chlebkach do Żurku

 

 

Przepisy na Wielkanoc

 

 

Czym różni się żurek od Białego Barszczu?

Różnica między tymi dwiema zupami jest niewielka, acz zasadnicza.

 

Zakwas na Żurek – robi się na bazie mąki żytniej. 

Zakwas na Barszcz Biały – na bazie mąki pszennej.

 

Barszcz jest nieco delikatniejszy, a żurek ma bardziej wyrazisty smak.
Do żurku dodaję często śmietanę z chrzanem, do białego barszczu nigdy.

Zdecydowanie częściej gotuję żurek, a barszcz tak naprawdę gotowałam jeden raz. Był delikatniejszy i rzadszy, a my lubimy zupy gęste i sycące.

 

Polecam i życzę smacznego

 

Przepisy na ZUPY

 

 

 

 

 

Żurek na Kiełbasie

 

Składniki:

  • Ok. 400 g białej kiełbasy surowej

  • ok. 400 g wiejskiej kiełbasy

  • 1 duża włoszczyzna (3-4 marchewki, 3 pietruszki, kawałek selera, 3-4 ziemniaki, kawałek pora)
  • cebula

  • 1-2 suszone grzyby

  • 1 łyżka masła

  • 2-3 łyżki oleju

  • ok. 1 l. zakwasu na żurek lub 2 torebki żurku w proszku.

Przyprawy

  • 8 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

  • 2-3 litra bulionu lub wody

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka chrzanu

  • 2 łyżki majeranku

 

Ponadto

  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

  • natka pietruszki

 

 

 

Przepis na Żurek Wielkanocny

Żurek z Białą Kiełbasą

Chlebki do żurku wielkanocnego 

Jak upiec Chlebki do Żurku 

 

 

(Visited 4 163 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obieram, kroję w plasterki.
Pora kroję w średnie plasterki.

Ziemniaki odkładam.

W garnku rozgrzewam masło i olej wrzucam warzywa, bez ziemniaków. Smażę kilka minut.
Zalewam bulionem, dodaję cebulę, przyprawy, grzybek suszony (ziele, pieprz, liście, sól).

Do garnka wrzucam białą kiełbasę.
Całość zagotowuję, zmniejszam płomień i pod przykryciem gotuję 25 min.

2
Done

Kiełbasę wiejską kroję na plasterki.
Obsmażam na suchej patelni do zrumienienia.

Taką kiełbasę wrzucam do garnka, dodaję ziemniaki i gotuję dalej.

Wyjmuję białą kiełbasę, zdejmuję skórę, kroję w plasterki.
Wrzucam do garnka.

3
Done

Kiedy warzywa są miękkie.
Do garnka wlewam żurek.

Jeśli mam żurek z torebki rozpuszczam go wcześniej w ok. 1l. wody.
Wlewam do garnka.

Dodaję majeranek, mieszam. Gotuję całość 5-7 min, na spokojnym ogniu.

4
Done

Śmietanę mieszam z chrzanem.
Do śmietany dodaję kilka łyżek gorącej zupy, mieszam.

Następnie wlewam śmietanę do garnka. Podgrzewam kilka minut.

Posypuję natką pietruszki.
Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego

5
Done

Dorota

previous
Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Dżemem
next
Ciasto Owsiane z Dżemem – błyskawiczne
previous
Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Dżemem
next
Ciasto Owsiane z Dżemem – błyskawiczne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »