Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jest jeszcze czas na samodzielne przygotowanie zakwasu na domowy żurek. Zakwas stawiamy w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu.
Wszystkie składniki powinny być przykryte wodą bo inaczej zakwas zacznie się szybko psuć.
Polecam.
Domowy Zakwas na Żurek
Składniki:
-
7 łyżek mąki żytniej
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
1 duży ząbek czosnku (bez łupinki)
-
3 listki laurowe
-
0,5 l letniej wody
Przepisy na Wielkanoc
Sposób przygotowania zakwasu:
W szklanym naczyniu umieścić mąkę i przyprawy, zalać wodą, wymieszać.
Przykryć lnianą ściereczką, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 dni, np w spiżarni.
Zakwas należy codziennie zamieszać.
Po 4 dniach zakwas jest gotujemy, możemy ugotować z niego domowy żurek.
Smacznego.
Domowy żurek
Domowe chlebki do żurku wielkanocnego
Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj:
(Visited 3 479 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
“Zakwas należy codziennie zamieszać”… bo wybiegnie 😉 Mnie się to już nie raz zdarzyło, tym bardziej, że zakwas przygotowuję zazwyczaj przez 2 dni dosypując mąki, i drugiego dnia już tak bąbelkuje, że ma tendencję do uciekania ze słoja. Nie wiem jak jest z Twoim zakwasem, ale do mojego lgną muszki owocówki i samo przykrycie ściereczką nie wystarcza – muszę obwiązać ją gumką recepturką.
Ja zakwas trzymam w chłodnej spiżarni, więc na szczęście, nie ma mowy o muszkach. Mieszać trzeba i wąchać też, bo każdy zakwas trochę inaczej się zachowuje.
U mnie w domu robimy tak samo zakwas