Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjne w kuchni polskie ciasto piaskowe. Jest pyszne i bardzo łatwe do upieczenia. Zasada o której musimy pamiętać jeśli chcemy, żeby ciasto wyszło idealne to pokojowa temperatura składników. Wyjmijcie je kilka godzin przed pieczeniem i zostawcie na kuchennym blacie.
Ciasto piaskowe jest doskonałe z dodatkiem masła i dżemu podane na podwieczorek. Ponadto to jedno z tradycyjnych wielkanocnych ciast, a więc warto już je upiec,
żeby nabrać wprawy przed świętami.
Polecam 🙂
Więcej przepisów na ciasta piaskowe:
Ciasto piaskowe
Składniki na ciasto piaskowe:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- 150 g miękkiego masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru kryształu
- 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób wykonania ciasta piaskowego:
Piekarnik nagrzać do 175 st.C. (z termoobiegiem).
Masło miksujemy na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę najlepiej przy pomocy płaskiej kocówki miksera. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas miksować.
Mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli, przesiać. Wyspać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać ręcznie. Dodać skórkę i sok z cytryny – wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać po jednej łyżce cukier kryształ i miksować do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ciasta włożyć kilka łyżek piany z białe i na średnich obrotach zmiksować, tak aby rozluźnić ciasto. Następnie dodać pozostałą pianę i już na najwolniejszych obrotach lub ręcznie wymieszać tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą.
Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką. U mnie foremka keksowa
o wymiarach górnych 25 cm x 10 cm lub nieco większą.
Wstawić do nagrzanego do 175 oC piekarnika i piec ok. 1 godz. do suchego patyczka.
Po ok. 50 min jeśli ciasto jest już ładnie zrumienione można przykryć je folią aluminiową.
Upieczone ciasto studzimy na kratce w formie, zimne wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂