Składniki
-
1 żółta cukinia
-
2 średnie marchewki
-
1 jajko
-
1 szklanka mąki pszennej
-
łyżeczka soli
-
do smażenia olej
-
pieprz czarny
-
Sos jogurtowy
-
1 szklanka jogurtu greckiego
-
1 mały ząbek czosnku
-
sól i pieprz
-
1/2 drobno posiekanego koperku
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lekkie placki z żółtek cukinii i marchewki. Do przygotowania moich placuszków użyłam młodych warzyw dlatego nie obierałam marchewki, a jedynie bardzo dokładnie ją umyłam. Jeśli placki smażymy z marchwi ,,starej” należy ją wcześniej obrać. Cukinia zawsze zostaje ze skórką.
Placki są delikatne w smaku i mają piękny lekko pomarańczowy kolor. Można podawać je z wędzonym łososiem lub pstrągiem, albo tak jak ja z sosem z jogurtu greckiego i koperku. Sos przyda się nie tylko do placków, ale np. można nim posmarować pieczywo w zastępstwie masła. Będzie lżej, mniej kalorycznie, a bardzo smacznie bo odrobina czosnku i koperek doskonale pasują do wędlin i serów.
Można je przechowywać zimne lub ciepłe w niewielkim termosie obiadowym. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Steps
1
Done
|
Cukinię i marchewki umyć. Marchewkę obrać. |
2
Done
|
Stopniowo dodawać mąkę, najpierw 3/4 przygotowanej ilości, wymieszać. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto z którego nie kapie nam sok. |
3
Done
|
Placki smażymy na średnio gorącym oleju, po ok.2-2,5 minuty na każdą stronę. Zdejmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć ew. nadmiar tłuszczu. |
4
Done
|
Sos jogurtowyWszystkie składniki wymieszać w szklanej misce i odstawić na 10 min, żeby smaki się przegryzły. |
5
Done
|
10 komentarzy Ukryj
Pyszne!Córka.,która od jakiegoś czasu stała się niejadkiem po prostu się zajadala! Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę 🙂 Te placuszki smażę często dla mojego synka, czyli dzieci to najlepsi adresaci tych placków 😀
Dziękuję za przepis Córka polubiła te placuszki Zjada z ochotą
Bardzo się cieszę 😀
Pyszne. Najlepsze jakie jadłam 🙂
Cudownie, ogromnie się cieszę 😀
a czy ziolona tez bedzie się nadawała ?
Oczywiście, zielona cukinia też się nadaje. Ja wybieram żółtą bo potem placki są pomarańczowe, ale to tylko z tego powodu. Z cukinią zieloną będą zielono-pomarańczowe, też bardzo ładne 🙂
Super przepis , placuszki wyszły wyśmienicie , córka tegoroczna maturzystka nakarmiona , ma nową energię do nauki. Przepisy proste , niewiele składników , doskonałe instrukcje dotyczące przyrządzania, wspaniały blog, gratulacje i pozdrowienia, Teresa
Bardzo się cieszę i mocno trzyma kciuki za maturzystkę 😀