0 0
Placki z Cukinii i Marchewki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
1 żółta cukinia
2 średnie marchewki
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
łyżeczka soli
do smażenia olej
pieprz czarny
Sos jogurtowy
1 szklanka jogurtu greckiego
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz
1/2 drobno posiekanego koperku

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placki z Cukinii i Marchewki

Placuszki są doskonałym pomysłem na lunch.

  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

  • Sos jogurtowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Lekkie placki z żółtek cukinii i marchewki. Do przygotowania moich placuszków użyłam młodych warzyw dlatego nie obierałam marchewki, a jedynie bardzo dokładnie ją umyłam. Jeśli placki smażymy z  marchwi ,,starej” należy ją wcześniej obrać. Cukinia zawsze zostaje ze skórką.

Placki są delikatne w smaku i mają piękny lekko pomarańczowy kolor. Można podawać je z wędzonym łososiem lub pstrągiem, albo tak jak ja z sosem z jogurtu greckiego i koperku. Sos przyda się nie tylko do placków, ale np. można nim posmarować pieczywo w zastępstwie masła. Będzie lżej, mniej kalorycznie, a bardzo smacznie bo odrobina czosnku i koperek doskonale pasują do wędlin i serów.

Można je przechowywać zimne lub ciepłe w niewielkim termosie obiadowym. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Placki z Cukini i Marchewki

(Visited 6 389 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Cukinię i marchewki umyć. Marchewkę obrać.
Cukinię i marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać jajko, sól i pieprz, wymieszać.

2
Done

Stopniowo dodawać mąkę, najpierw 3/4 przygotowanej ilości, wymieszać. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto z którego nie kapie nam sok.
Teraz to kwestia wyczucia, można zrobić próbę i na rozgrzany na patelni olej położyć łyżkę ciasta, jeśli olej pryska, a placuszki się rozlewają to znaczy, że ciasto jest zbyt luźne i należy wsypać pozostałą mąkę. Jeśli uformowane na patelni placki ładnie się smażą i zachowują kształt, a w czasie przekręcania na drugą stronę nie rozpadają się, to oznacza, że ilość mąki jest wystarczająca.

3
Done

Placki smażymy na średnio gorącym oleju, po ok.2-2,5 minuty na każdą stronę. Zdejmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć ew. nadmiar tłuszczu.
Ja dodatkowo w czasie smażenia przykrywam patelnię pokrywką, żeby mieć pewność, że placuszki usmażą się w środku.
Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu jogurtowego.

4
Done

Sos jogurtowy

Wszystkie składniki wymieszać w szklanej misce i odstawić na 10 min, żeby smaki się przegryzły.

5
Done

Dorota

Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Ziemniaki Sołtysowej – Zapiekanka Ziemniaczana
next
Ciasto Piaskowe Najlepsze
Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Ziemniaki Sołtysowej – Zapiekanka Ziemniaczana
next
Ciasto Piaskowe Najlepsze

10 komentarzy Ukryj

Oczywiście, zielona cukinia też się nadaje. Ja wybieram żółtą bo potem placki są pomarańczowe, ale to tylko z tego powodu. Z cukinią zieloną będą zielono-pomarańczowe, też bardzo ładne 🙂

Super przepis , placuszki wyszły wyśmienicie , córka tegoroczna maturzystka nakarmiona , ma nową energię do nauki. Przepisy proste , niewiele składników , doskonałe instrukcje dotyczące przyrządzania, wspaniały blog, gratulacje i pozdrowienia, Teresa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »