0 0
Ziemniaki Sołtysowej – Zapiekanka Ziemniaczana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ziemniaki Sołtysowej – Zapiekanka Ziemniaczana

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mam dla ciebie propozycję nie do odrzucenia – powiedziała przez telefon moja przyjaciółka K.

No, no – pomyślałam – a cóż to za propozycja?

Mam dla ciebie worek kartofli ze wsi, ekologicznych, prawdziwych. Nie takich z supermarketu. R przywiózł dwa worki od sołtysa i jeden jest dla ciebie – odrzekła.

Obie zaczęłyśmy się śmiać, jeszcze ziemniaków w takich ilościach w domu nie miałam, ale byłam zachwycona bo ziemniaki uwielbiamy, a takie wiejskie to prawdziwy rarytas.

Ta rozmowa miała miejsce trzy tygodnie temu, dzisiaj z największą wdzięcznością myślę o mojej przyjaciółce i jej niezwykłym prezencie.

Kartofelki są rzeczywiście ,,prawdziwe”, leciusieńko zaczynają już wyrastać, mają po obraniu masę czarnych dziurek i gdzieniegdzie czarne już cięcie od narzędzia, którym były z ziemi wykopywane. No i to co równie ważne, każdy jest innej wielkości, jedne małe inne olbrzymie, tak jak to w naturze bywa.
Smakują fantastycznie, ugotowane w osolonej wodzie, z odrobiną masła i mięsnymi sosami dla chłopaków i z grzybowym dla mnie.

Z niepokojem patrzę jak worek zaczyna pustoszeć każdego dnia. Trudno nam wyobrazić sobie powrót do ,,sklepowych” ziemniaków.

Ale zanim moje eco-ziemniaki całkowicie ,,wyjdą”, ugotuję z nich to co najlepsze, ziemniaczane przysmaki na każdy dzień.

Dzisiaj ,,Zapiekanka Sołtysowej” przepis wprost z Mazur, z niewielkiej i przepięknej wsi, w której tradycyjnie spędzamy ostatnie dni wakacji.
Trzymam kciuki, aby i w tym roku nasza tradycja się wypełniła 🙂

Zapraszam na pyszną zapiekankę i pamiętajcie, że można ją odgrzewać, na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu pod przykryciem. W każdej wersji przepyszna.

Smacznego Kochani, dużo zdrowia i pogody ducha Wam  życzę 😀

 

 

 

Zapiekanka Ziemniaczana

Ziemniaki Sołtysowej

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • ok. 400 ml. śmietany 18% procentowej (kwaśnej, gęstej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła
(Visited 2 033 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obgotować w mundurkach. Ziemniaki gotujemy ok. 10 min. Odlać wodę i ziemniaki odstawić do przestygnięcia, lub do całkowitego wystudzenia.
Zdjąć skórkę.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw o grubych oczkach.

2
Done

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę. Dodać do startych ziemniaków, wymieszać.

3
Done

Śmietanę, jajko, sól i pieprz umieścić w misce, dokładnie wymieszać.
masą śmietanową wlać do ziemniaków z cebulą i wymieszać. Masę włożyć do żaroodpornego naczynia.

Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. z termoobiegiem, piec 30-35 min, do zrumienienia.

Wyjąć, posypać natką pietruszki.
Podawać gorącą jako dodatek do mięs lub z sosem grzybowym.
Smacznego :)

4
Done

Dorota

Ciasto drożdżowe z Kruszonką
previous
Ciasto Drożdżowe z Kruszonką
next
Placki z Cukinii i Marchewki
Ciasto drożdżowe z Kruszonką
previous
Ciasto Drożdżowe z Kruszonką
next
Placki z Cukinii i Marchewki

2 komentarze Ukryj

Wielbię Cię i wielbić nie przestanę. Połowę problemu mi rozwiazalas. Teraz tylko zestaw mięsiwa i sosów i moo panowie przetrwają 😉

Olu, dziękuję!!!! MIód na moje gotujące serce 🙂 Cieszę, się bardzo, że przepis się podoba 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »